ALERGIČNI STE NA AMBROZIJU? Onda je ovo najbolja vest za vas (VIDEO)

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju napravio je mape na kojima su tačno naznačena žarišta ambrozije, a Grad ima veliki plan kako da joj stane na put

  • 7

Grad će doneti akcioni plan za potpuno uništavanje ambrozije koja će se tretirati prema predlogu Zavoda za biocide na 74 hektara, od čega će 60 hektara biti hemijski tretirano, a ostatak mašinski – najavio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, ambrozija se pojavljuje uglavnom na neuređenim građevinskim zemljištima, kao i zapuštenom poljoprivrednom zemljištu. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju napravio je mape na kojima su tačno naznačena žarišta ambrozije.

ČAJ PROTIV AMBROZIJE: Rešite se alergije na prirodan način! I to biljkama koje imate u bašti (RECEPT)

KIJATE, SLINITE, KAŠLJETE? Ovo je ZLOTVOR koji vas sprečava da uživate u ostatku leta! (VIDEO)

- Ovo je veliki problem u Beogradu jer se poslednjih godina povećao broj ljudi koji dobija alergiju na ovu biljku. Reč je o desetinama hiljada Beograđana. Akcioni plan se ne odnosi na parkove i javne površine, već na neuređene prostore i na taj način ćemo apsolutno uspeti da suzbijemo ambroziju. Kada je u pitanju ugrožavanje javnog zdravlja, mi kao grad imamo pravo da intervenišemo i na privatnim parcelama - rekao je Vesić i dodao da će vlasnici privatnih parcela, koji ne budu uništavali ambroziju ili ne budu dozvolili da to grad čini, biti kažnjeni, ali to će biti poslednja mera.

On je pojasnio da Grad uništava ambroziju na javnim površinama, ali da po nekim analizama, ova vrsta korova može da se prenese i do 300 kilometara tako da ne vredi onda što se ona uništava na javnim površinama ako privatnik nije to isto uradio na svom posedu.

Gradski menadžer najavio je da će danas u naselju Stepa Stepanović biti otvorena zdravstvena stanica površine 450 kvadrata. Ona će imati opštu medicinu, ginekologiju i pedijatriju.

- U ovom naselju živi veliki broj građana i zato je bilo preko potrebno da se otvori ovakva stanica. Radiće ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 15 časova dok ne bude dovoljno kartona da radi svaki dan. Do kraja meseca otvorićemo i Dom zdravlja u Jajincima koji će imati 800 kvadrata, čime će zdravstvenom zaštitom biti pokrivena sva podavalska naselja - kazao je Goran Vesić zahvalivši Opštini Voždovac iz čijeg budžeta je finasiran Dom zdravlja u Jajincima.

Govoreći o rečnom prevozu, Vesić je najavio da će na jednoj od sledećih sednica gradskog parlamenta na dnevnom redu biti Odluka o vodama koja će omogućiti da se prevoz na vodi uključi u javni gradski prevoz i na taj način reguliše.

Ideja nam je da uvedemo nekoliko linija i da se "bus plus" kartica koristi i u ovoj vrsti prevoza. Verujem da ćemo već sledeće godine moći da izađemo sa prvim linijama - rekao je Vesić i dodao da će verovatno u ovaj posao biti uključeni i privatni prevoznici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    10. oktobar 2016 | 12:43

    Dobro ste se setili!

  • Kladovo

    10. oktobar 2016 | 17:36

    Opet Beograd. Unistite ambroziju iznad Kladova ili cemo svi da pomremo.

  • Srle

    10. oktobar 2016 | 12:01

    Pričaju nam priče,čuj napravili mape na kojima se nalazi ambrozija.Ona se nalazi svuda,na svakom mestu,njeno seme vetar nosi 30,a ne 300km od biljke,kako je Vesić jutros izjavio.Ovi na budžetu,ćute,kao nešto rade i od države za svoj nerad, naplaćuju ogromna sredstva.Eto,tako je to u demokratiji ,kao u ratu ! Nekome je rat,a nekome brat !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA