≫ 

Nekadašnji "Ruski car" u centru Beograda postaje Hard rok kafe (VIDEO)

Današnje zdanje sagrađeno je između 1922. i 1926. godine, kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom države i kao takvom zabranjeni su radovi na spoljašnjosti, ali i delu unutrašnjosti objekta

  • 11

Nekoliko sezona pošto je jedna od najstraijih srpskih kafana "Ruski car" zamenjena restoranom italijanskog ugostiteljskog lanca "Vapijano", izgleda da će na ovom mestu ponovo uslediti promene i da će centar Beograda dobiti novu franšizu "Hard rok kafe".

ŠOK: Izvadili su mrtvog RUSKOG CARA iz groba! Evo i zašto!

Beogradski mediji su najavili da će  kafana koja je dobila ime u čast ruskog vladara Aleksandra II Nikolajeviča Romanova, uskoro biti pretvorena jedan od najpoznaijih ugostiteljskih brendova na svetu.

Da podsetimo, tradiciju Kafane "Ruski car" stvarali su, pored regularnih gostiju, i mnogi poznati beogradski lakari, pisci, advokati...

Ipak, sudbina ovog boemskog mesta promenila se 2012. godine, kada je autentičan prostor i ambijent "Ruskog cara" adaptiran u piceriju "Vapijano".  Međutim, ovaj restoran nije nije dugo izdržao i posle samo nekoliko sezona zatvorio je vrata za svoje posetioce.

Inače, "Hard Rock Cafe" ima franšizu u više od 60 zemalja sveta, a jedanod poslednjih je otvoren i u Podgorici prošle godine.

Današnje zdanje sagrađeno je između 1922. i 1926. godine, kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom države i kao takvom zabranjeni su radovi na spoljašnjosti, ali i delu unutrašnjosti objekta.

Posle Drugog svetskog rata, piše Mondo,  "Ruski car" je pretvoren u društvenu svojinu. Originalni enterijer uništen je u rekonstrukciji početkom šezdesetih godina 20. veka kada je u ovom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem Zagreb. Do devedesetih godina Ugostiteljsko preduzeće Stari grad iznajmljivalo je prostor, da bi zatim novi vlasnik preuredio restoran i vratio mu stari naziv - Ruski car.

Prvi "Hard rok kafe" je otvoren 1971. u Londonu, kada su Amerikanci Ajzak Tigret i Piter Morton, u potrazi za dobrom pljeskavicom, otvorili sopstveni restoran. Vlasnik licence za Evropu je investiciona grupa iz Abu Dabija koja je specijalizovana za investicije u oblasti nekretnina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 21

    26. oktobar 2016 | 14:14

    koliko mi ne poštujemo svoju istoriju to je tragično.Nemam ništa prov hard rock-a, posetio sam isti u mnogim zemljama ali brate da li je moguće da pored toliko rupa i rugla mi moramo i ruski car da promenimo u nešto što nam nameću..tuga

  • Groficaofica

    26. oktobar 2016 | 14:47

    Ovaj grad polako gubi dusu.Ne prepoznajem ga a ni ljude koji hodaju njegovim ulicama.Sta je sledece? Skadarlija?

  • xxx

    26. oktobar 2016 | 15:06

    Neka postane bilo sta, kao i Gr. kraljica, samo da nisu ruglo centra grads kao sto sada izgledaju! Ni jedna pametna zemlja ne bi dozvolila da decenijama u elitnoj ulici kao sto je u Bg Knez Mihailova, zvrje prazno i zapusteno takvi lokali a nekada su bili pojam! Ako nista, drugo,potpuno uruze centar, stvarno jano kad prodjete!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA