ZBOG NJEGA JE BEOGRAD IMAO ZLATNO DOBA: Siniša Mali otkrio spomen-ploču Branku Pešiću (FOTO)

- Nama je svima dao domaći zadatak i sa razlogom se vreme kada je on upravljao gradom zove "zlatno doba Beograda". Mostarska petlja, Prokop, Beograđanka i Muzej savremene umetnosti su projekti kojih ne bi bilo da nije bilo Branka Pešića - rekao je gradonačelnik

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik opštine Zemun Dejan Matić i direktor Osnovne škole "Branko Pešić" Nenad Ćirić otkrili su danas spomen-ploču nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću koja se nalazi na zidu istoimene škole.

Svečanosti su prisustvovali gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić kao i sin i kćerka omiljenog gradonačelnika Beograda, Lazar i Sofija Pešić.

Siniša Mali je naglasio da je Beograd imao mnogo upravitelja, gradonačelnika, predsednika raznih veća, ali da niko nije bio kao Branko Pešić.

- Nama je svima dao domaći zadatak i sa razlogom se vreme kada je on upravljao gradom zove "zlatno doba Beograda". Mostarska petlja, Prokop, Beograđanka i Muzej savremene umetnosti su projekti kojih ne bi bilo da nije bilo Branka Pešića. Nakon što sam preuzeo funkciju gradonačelnika ja ga još više poštujem jer shvatam kolika je to odgovornost i obaveza i koliko nije lako gurati neke stvari napred. Tada su za grad Beograd svi ti projekti bili novi i bilo je i kritika. Isto kao i danas. Izuzetno mi je drago što je on pokrenuo projekat spuštanja Beograda na reke, što i mi radimo realizujući projekat "Beograd na vodi" - rekao je Mali i dodao da Beograd sada ostvaruje snove koje je Pešić sanjao, a drugi nisu uspeli da ih ostvare poslednje tri decenije.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Mali je posebno naglasio da je Branko Pešić bio osoba koja je išla napred i koja je obraćala pažnju i vodila računa o svakom građaninu.

- Pokušaću da opravdam očekivanja i nastavim njegovim stopama, a obaveza svih nas je da njegovu viziju realizujemo do kraja kako bi Beograd bio bolje i lepše mesto za život - rekao je Siniša Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Dejan Matić je naglasio da je delo Branka Pešića putokaz za sve buduće generacije, kao i dokaz da jedino rad daje rezultate.

– Upravo po tome i ljubavi prema svome gradu pamtimo Branka. Građani Zemuna su posebno zahvalni na izgradnji SPC "Pinki", a za vreme njegovog mandata završen je hotel "Jugoslavija". Pamtimo ga i po tome što je voleo neposredan kontakt sa građanima i koristio svaku priliku da im pomogne – rekao je Matić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Tatjana Radivojević, profesorka srpskog jezika u OŠ "Branko Pešić" podsetila je na biografiju gradonačelnika kojeg su Beograđani voleli i istakla da je pod njegovom upravom Beograd počeo da liči na metropolu.

- U toku svoja dva mandata na mestu predsednika Skupštine grada preporodio je Beograd. Kao gradonačelnik nije koristio privilegije koje donosi taj položaj, živeo je u kući koju je sagradio njegov deda, sam je vozio svoj auto iako je imao pravo na šofera, a teško je pobrojati sve što je izgrađeno ili započeto u njegovo vreme -  rekla je Radivojevićeva, zahvalila na inicijativi da se postavi ploča i obećala da će škola još ponosnije nositi ime jedinstvenog Branka Pešića.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Lazar Pešić je ovom prilikom zahvalio gradonačelniku Siniši Malom na pažnji koja je ukazana njegovom ocu i dodao da je možda neskromno, ali da je to on i te kako zaslužio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    26. oktobar 2016 | 19:35

    Beograd je u to vreme ziveo od svog novca,a sada kada pravi 30% srpskog BDPa vise od pola mu uzme Republika.

  • petar

    5. decembar 2019 | 08:40

    Beograd, kao i uvek, zivi na grbaci ostalih gradova u Srbiji. Tacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA