BEOGRADSKA MUMIJA OBAVIJENA MISTERIJOM: Čuva se u centru grada, sada uživo možete videti zbog čega je jedinstvena u svetu (FOTO) (VIDEO)

Posetioci prvi put mogu videti mumiju u Beogradu

  • 5

Davne 1888. bogato ukrašen kovčeg sa mumijom sveštenika Nesmina u Luksoru je kupio Pavle Riđički iz Mokrina, sa namerom da je “narod srpski gledi i njome se stvarno pouči”.

MUMIJA OŽIVELA POSLE 89 GODINA I ŠETALA U MUZEJU: Pogledali su snimke, misle da znaju šta je poruka (FOTO)

Mumija je nakon višemesečnog putovanja stigla u Beograd gde je poverena na čuvanje Narodnom muzeju. Poslednjih godina mumija je smeštena u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta, koja je samo povremeno otvorena za posetioce.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tek početkom ovog veka utvrđeno je da je ovaj mumificirani stanovnik Beograda sveštenik Nesmin, odnosno “onaj koji pripada bogu Minu”. Bio je to sveštenik koji je bio zadužen za oblačenje statue ovog božanstva u hramu posvećenom bogu plodnosti Minu.

Poticao je iz Akhmima, grada udaljenog oko 200 kilometara od Luksora i svi muški članovi njegove porodice bili su sveštenici u službi Mina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U vreme svoje smrti Nesmin nije bio stariji od 50 godina, a utvrđeno je da je poticao iz Ptolomejskog perioda – oko 300 godina pre nove ere.

Zbog njegovog velikog značaja, istraživanja su nastavljena i testiran je čak i DNK mumije, a 2011. urađena je rekonstrukcija Nesminove glave uz pomoć 3D tehnologije, pa danas, dva milenijuma posle njegove smrti, znamo kako je izledalo lice beogradske mumije.

Ono po čemu je beogradska mumija specifična je što njoj i njenom sarkofagu u velikoj meri dugujemo razumevanje misteriozne “Knjige mrtvih”.

Pogledajte snimak T Now kako biste saznali veliku tajnu koju ova mumija nosi sa sobom.

Narodni muzej organizuje redovne termine kada će zainteresovani posetioci moći da vide i saznaju nešto više o jedinoj egipatskoj mumiji koja se čuva u Srbiji.

Beogradska mumija 01 (1)

Svake druge sedmice od 29. oktobra, naizmenično sredom i subotom u 12.00 moguće je da se prisustvuje stručnom vođenju.

Ulaz je besplatan, ali zbog ograničenog prostora obavezno je prijavljivanje na edukacija@narodnimuzej.rs. Ulaziće se kroz dvorište Kapetan Mišinog zdanja iz Ulice Vuka Karadžića.

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA