Dragan Đilas ponovo gradonačelnik Beograda

Izbor Dragana Đilasa, koga je kandidovala lista "Izbor za bolji Beograd", u Skupštini grada je podržalo 63 odbornika, i od danas počinje da teče novi četvorogodišnji Đilasov mandat

  • 0

Skupština Grada Beograda danas je izabrala Dragana Đilasa za gradonačelnika glavnog grada, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, a u međuvremenu je imenovala novu Gradsku izbornu komisiju i potvrdila mandate nekoliko novih odbornika.

Izbor Dragana Đilasa za prvog čoveka grada podržala su 63 od 110 odbornika. Današnjim izborom počinje da teče novi četvorogodišnji mandat Ðilasu, budući da je na funkciju gradonačelnika prvi put izabran 19. avgusta 2008. godine.

Ðilas se odbornicima zahvalio na kulturnoj, normalnoj i argumentovanoj raspravi, a posebno protivkandidatu za mesto gradonačelnika Aleksandru Vučiću iz SNS.

Pošto su ga neki od odbornika kritikovali da je u prethodnom mandatu vrlo malo prisustvovao sednicama, Ðilas je obećao da će se, ukoliko atmosfera kao današnja bude nastavljena i u buduće, truditi da to bude drugačije.

Đilas je prihvatio je sugestiju odbornika DSS-a da bude formiran sekretarijat za poljoprivredu. Neki od obornika su kritikovali i to što se u pojedinim porodilištima plaća za određene usluge, a u drugima za iste ne, a Ðilas je rekao da to jeste besmisleno i obećao da će autoritetom gradonačelnika pokušati da ispravi takve stvari.

Za zamenika gradonačelnika je izabrana dosadašnja pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić, a za članove Gradskog veća Nataša Milovanović, Milena Bićanin, Darko Božić, Vladan Ðukić, Zoran Kostić, Marija Leković, Nataša Milošević, Nikola Nikodijević, Željko Ožegović, Aco Petrović, Milan Popović, Slobodan Šolević.

Predsednik Skupštine grada Beograd Aleksandar Antić je i zvanično predložio da gradonačelnik Beograda bude Dragan Ðilas, kandidata liste "Izbor za bolji Beograd"  koji je i do sada obavljao tu funkciju.

- Meni su zakon i poslovnik o radu Skupštine grada dali pravo i obavezu da to učinim, a građani su mi to olakšali - rekao je Antić.

On je naveo da je lista "Izbor za bolji Beograd - Dragan Ðilas" osvojila 50 odborničkih mesta i da je to rezultat "vredan poštovanja", kao i da je Ðilas bio gradonačelnik u prethodne četiri godine, u vreme kada nije bilo nimalo lako upravljati velikim i komplikovanim sistemom kao što je Beograd.

Odbornici liste "Pokrenimo Beograd" i Demokratske stranke Srbije najavili su da neće podržati izbor Dragana Ðilasa za novog gradonačelnika Beograda, dok su podršku najavili odbornici SPS-JS i PUPS.

Gradsko veće čine gradonačelnik, njegov zamenik i 13 članova, koje bira Skupština grada Beograda, na period od četiri godine, iz redova odbornika, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Skupština grada Beograda, koja je juče konstituisana, ima rok od mesec dana od konstituisanja da izabere izvršne organe, odnosno gradonačelnika i Gradsko veće, a u roku od tri meseca od konstituisanja da usvoji Statut grada.

Novi saziv gradskog parlamenta činiće 50 odbornika liste "Izbor za bolji Beograd", 37 "Pokrenimo Beograd", 13 odbornika koalicije SPS-PUPS-JS i 10 odbornika DSS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA