Veličanstvena maketa kupole Hrama Svetog Save: Mozaik zbog kog će iz celog sveta dolaziti u Beograd (FOTO)

Unutrašnjost Hrama Svetog Save biće oslikana mozaikom, a radovima na kupoli rukovodiće akademik i član Ruske Akademije umetnosti Nikolaj Muhin

  • 22

U Ruskom domu je prezentovana autentična maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save, a radove koji treba da budu završeni do kraja naredne godine, finansira ruski "Gazprom njeft".

>>> FENOMENALAN PRIZOR: Danilo je svirao violinu ispred Hrama Svetog Save, a njegova čarolija privukla je ovog mališana (VIDEO)

Prezentaciji makete prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru.

Predsednik Srbije je rekao da se danas predstavlja iskonska veza srpskog i ruskog naroda na maketi kupole, te da je ta veza starija od svih nas i da će trajati duže od svih nas.

- Možda je Sveti Sava ta veza zbog koje nam ne pada na pamet da radimo jedni protiv drugih - rekao je Nikolić i podsetio da se Sveti Sava "podstrigao" u ruskom manastiru na Svetoj Gori, te da je ruski manastir na taj način uticao da hrišćanstvo dobije sveca.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Nikolić je rekao da je Srbija mogla da nastavi tempom kojim je do sada gradila hram, ali da je sa zahvalnošću prihvatila da joj ruska strana pomogne, preko firme Gazprom njeft u oslikavanju kupole hrama.

- Meni je draže što nismo morali sami, ne zbog novca, već zato što je hrišćanstvo danas ugroženo. Mogli smo sami, a nismo sami. Čovek može sam, ali je u društvu mnogo lakše - rekao je Nikolić.

On je podsetio da je ove godine Vlada Srbije prvi put izdvojila novac iz budžeta za dovršenje hrama, te da se na taj način Srbija konačno ujedinila oko hrama Svetog Save.

- Za mnoge je to bila građevina koja će nekada da se završi. Zahvaljujem se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predstavnicima firme Gazprom njeft, koji su omogućili da se radovi na hramu ubrzaju - rekao je Nikolić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da hram Svetog Save postaje jedan od centara pravoslavlja u savremenom svetu, vizit-karta Beograda, srpskog duha, te da svaki pravoslavac, svaki Rus, dolazeći u Beograd, već stremi u hram.

- Sveti Sava nije bio samo srpski svetac, nije samo prvi srpski arhiepiskop, već deo duhovnog lanca koji spaja Rusiju i Srbiju. Već pet vekova, Arhangelska saborna crkva Kremlja ukrašena je freskama gde su naslikani Sveti Sava i njegov otac Sveti Simeon Mirotočivi - rekao je Čepurin.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

On je dodao da se Rusija ponosi time što učestvuje u izradi unutrašnjeg ukrasa hrama i da su zahvalni kompaniji Gazprom njeft na njenom doprinosu.

- Sigurni smo da će 1.230 kvadratnih metara kupole do naredne jeseni sijati bajkovitim svetlom - rekao je Čepurin i dodao da će uz pomoć svetih patrijarha Kirila i Irineja, vlasti i biznisa, raditi na tome da ukrašavanje hrama bude nastavljeno i nakon završetka ove etape, te da zajednički rad još više zbližava rusku i srpsku pravoslavnu crkvu.

Vladika toplički Arsenije podsetio je da je Društvo za podizanje hrama nastalo pre 120 godina, a da je izgradnja hrama počela pre 80 godina.

On je rekao da je pitao jednog monaha - starca zašto toliko traje izgradnja hrama, te da mu je starac rekao da gospod dopušta da se više generacija "ugradi" u Hram Svetog Save.

- Gospod dopušta da se dva naroda ugrade u hram - rekao je Arsenije i dodao da je gospod ujedinio srpsku i rusku braću, da zajedno ukrase hram, koji će biti "ukras ne samo pravoslavnog sveta, već hrišćanstva uopšte".

- Svedok sam da hram ne posećuju samo hrišćani, već pripadnici svih religija - rekao je vladika.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Radovi se izvode u okviru programa Gasprom njefta za podršku humanitarnim projekatima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije, a na osnovu nedavno potpisanog ugovora o donaciji sredstava ove kompanije u iznosu od četiri miliona evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi preko međunarodne društvene organizacije "Moskovski međunarodni fond podrške Uneskoa".

Član Upravnog odbora kompanije Gazprom njeft Aleksandar Dibalj rekao je da je hram simbol prijateljstva dva naroda, da su radovi na izradi mozaika počeli u Moskvi, da je angažovano na desetine ljudi i da će uskoro moći da se vide i u hramu.

- Nema sumnje da će posao biti završen na vreme - zaključio je Dibalj.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Unutrašnjost Hrama Svetog Save biće oslikana mozaikom, a radovima na kupoli rukovodiće akademik i član Ruske Akademije umetnosti Nikolaj Muhin.

Predstavljanju makete unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save prisustvovali su gradski menadžer Goran Vesić, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    4. decembar 2016 | 12:17

    Pusti - snovi... (Dolaze, zbog cavapcica, i jeftinog provoda.U muzeje - ne idu.I da hoce,ne mogu - ne rade.)...

  • Viper

    4. decembar 2016 | 11:53

    Prelepo,a jos draze sto su rusi sa nama

  • Dag

    4. decembar 2016 | 12:40

    A jrl' ce to, Nikolica, da - teleporrtuju?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA