Ušli smo u jedinu školu na Balkanu u kojoj đaci uče da voze avion: I ne smeju da imaju nijedan pokvaren zub (FOTO) (VIDEO)

Postoje učenici koji nikada ranije nisu putovali komercijalnim letom ili nemaju vozačku dozvolu, ali zato poseduju letačku. Telegraf je ušao u jedinu školu na Balkanu, u kojoj đaci uče da krote nebo

  • 2

Specifičan posao pilota može da obavlja samo tri odsto svetske populacije, a budući srednjoškolci koje zanima ovo zanimanje mogu da se obrazuju u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu - jedinstvenoj školi takve vrste na Balkanu.

Putujete avionom? Evo koje mesto treba da rezervišete

Zoran Starčević, potpukovnik u penziji, vojni pilot i profesor stručnih predmeta, kaže da je za 30 godina karijere upravljao svim avionima domaće konstrukcije: Galeb, Jastreb, G4 i Orao.

Zašto toliko tapšemo kada avion sleti, a ne i kada autobus dođe do okretnice?

- Šest godina radim kao profesor i u svakom slučaju je lakše biti profesor nego leteti. To je jako zahtevan posao, i istina je, stvarno ne sme da se ima pokvaren zub u vilici, jer negativno utiče na rad srca, pritisak i u stanju je da poremeti sve ostale zdravstvene parametre - objasnio je on.

Kako kaže, svoj deci koja se opredele za ovu školu zajednička je ljubav prema vazduhoplovstvu - bez obzira da li se opredele za smer avio tehničara, tehničara vazdušnog saobraćaja, tehničara vazdušnog saobraćaja za spasavanje, tehničara vazdušnog saobraćaja za bezbednost i mehatroničara za transportne sisteme aerdorama, ili za neke od vojnih smerova koji su u ponudi.

Foto: Telegraf

- Već posle trećeg sedenja u simulator odmah znamo da li će neko biri dobar pilot ili ne. U početku na njemu rade dok ne uđu u materiju i problematiku letenja, a kasnije, po sticanju dozvole za pilota, vožnja na simulatoru letenja je obavezna određen broj sati, koji se priznaju isto kao i letenje. Na simulatoru letenja prolaze kroz sve one prilike koje bi mogle da im se dese u pravom avionu i da iskuse svih 1.186 mogućih kvarova, a sve sa ciljem da steknu rutinu i iskustvo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ne mogu sa delimičnim zanjem da odu da lete,  moraju da savladaju sve, da znaju izlaz i postupke iz svih situacija. Većina tek kad krenu shvate koliko je teško, koliko ima da se uči, da je ozbiljno. Učenici moraju da osveste da se i na malim avionima gine, tako da i oni koji u početku simulator doživljavaju kao video-igricu, kasnije shvate da je u stvari to ozbiljna priprema za sve ono što ih čeka u realnim letačkim uslovima - objašnjava nekadašnji pilot, a sada profesor Starčević dok ga sa zida ponosno "posmatraju" kolege iz nekadašnjeg 6. lovačkog puka, današnje 204. avijacijske brigade, piloti koji su 1941. godine branili Beograd.

U ovoj školi prva PPL, odnosno privatna pilotska licenca, može da se dobije već sa 17. godina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mi angažujemo aeroklub, u njihovim prostorijama se izvodi praktični deo, a kod nas dolaze licencirani predavači koji učenicima drže teoriju. Nakon što ispolažu sve delove, posle 50 sati letenja, dobijaju PPL dozvolu i u mogućnosti su da lete na sportskim letelicama - kaže Starčević i kao anegdotu prepričava da postoje deca koja nikada ranije nisu putovala komercijalnim letom ili nemaju vozačku dozvolu, ali zato poseduju letačku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pomoćnik direktora Drakče Vidojević kaže da im je najveća satisfakcija kada ga neko od bivših đaka vozi u pravom avionu, ali i da je neverovatno ponosan zato što su u kratkom vremenskom periodu uspeli da podignu upisni prag sa 60 na 90 poena.

Ekipa Telegrafa, koja ne ispunjava sve preduslove - nema adekvatno znanje, koordinaciju pokreta i perfektno zdravlje, a o dozvoli da i ne govorimo, rešila je da se ipak oproba u vožnji aviona. Našli smo se u njihovom simulatoru i otkrili koliko je zaista teško pilotirati.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pogledajte video i saznajte da li je teže poleteti ili sleteti, kako se menjaju softveri na simulatoru, gde su smešteni brzinomer, veštački horizont, visinomer, koordinator zaokreta, navigacioni sistemi, sistem za komunikaciju i audionavigaciju, autopilot, ručice gasa, korak elise, pumpe za ubrizgavanje goriva, trimer, svetla, alternatori i ključevi kojim startujemo avion...

Sve ono što učenici Petar, Miloš i Bojan već znaju!

(S.I. - s.ilic@telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • skitnica

    12. decembar 2016 | 21:52

    Odoh ja peske!

  • Saleš

    13. decembar 2016 | 11:22

    Greška. Mehaničar mora da zna i delove i sisteme i način na koji pilot to koristi "ne prati ILS" i kako to može pilot da pokvari "neko je prosuo kafu po transponderu" i naravno nebuloze tipa "nešto se čuje tokom celog leta iz kabine"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA