• 12

Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci se - UJEDINILI, i to na nebu

Ovo je prvi put da je u Evropi uveden FRA koncept iznad teritorije četiri države, čime je dokazano da je takva saradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresovane strane

 • 12
Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna, zastava, nebo

Foto: pixabay.com

Tri društva iz regiona za kontrolu letenja, srpsko-crnogorska SMATSA, hrvatska ČL i bosansko-hercegovačka BHANSA, omogućili su svojim korisnicima da 24 sata slobodno planiraju i sprovode letove bez obzira na podelu vazdušnog prostora među državama ili granice njihove oblasti odgovornosti (AoR).
Novom uslugom, dostupnom od 8. decembra, praktično je uveden koncept prekograničnog slobodnog planiranja ruta (FRA) - Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi (South-East Axis Free Route Airspace SEAFRA) - iznad nivoa leta 325, navodi se u zajedničkom saopštenju tri kontrole letenja.

- Ovo je prvi put da je u Evropi uveden FRA koncept iznad teritorije četiri države, čime je dokazano da je takva saradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresovane strane - navodi se u saopštenju.
Ideja za pokretanje FRA koncepta tako velikih razmera potekla je, kako se dodaje, od eksperata iz navedena tri društva sa zajedničkim ciljem da se, s jedne strane unapredi bezbednost i efikasnost usluga u vazdušnom saobraćaju a, s druge, da se zaštiti životna sredina smanjenjem ispuštanja štetnih goriva, ugljen-dioksida i azot-oksidnih gasova.
Aktivnosti vezane za SEAFRA pokrenute su u skladu sa odgovarajućom evropskom uredbom čak pet godina pre planiranog datuma za neograničeno, slobodno korišćenje vazdušnog prostora iznad 9.000 metara širom Evrope, 1. januara 2022.
Foto: pixabay/Julianza

Foto: pixabay/Julianza


Ovaj projekat je jedan od ključnih dostignuća unutar inicijative EU o uspostavljanju Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) bez obzira na državne granice, i koji ima za cilj povećanje bezbednosti i efikasnosti, kao i povećanje kapaciteta vazdušnog saobraćaja u Evropi, navodi se u saopštenju.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Patriota

  Pa dobro ovaj zemaljski zivot je tako I tako prolazan

  0
  0

  Podelite komentar

 • Isko

  Pa kad su nam države tako velike. Sve četiri zajedno su ko mrvica. Ovako je olakšano letenje. Što je to problem? Mrzite se na zemlji, ako baš morate.

  5
  2

  Podelite komentar

 • lemi

  Ko su vam ti ,Bosna Cu,nemoj te vrijedjati

  2
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima