• 13

Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci se - UJEDINILI, i to na nebu

Ovo je prvi put da je u Evropi uveden FRA koncept iznad teritorije četiri države, čime je dokazano da je takva saradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresovane strane

 • 13
Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna, zastava, nebo

Foto: pixabay.com

Tri društva iz regiona za kontrolu letenja, srpsko-crnogorska SMATSA, hrvatska ČL i bosansko-hercegovačka BHANSA, omogućili su svojim korisnicima da 24 sata slobodno planiraju i sprovode letove bez obzira na podelu vazdušnog prostora među državama ili granice njihove oblasti odgovornosti (AoR).

 

Novom uslugom, dostupnom od 8. decembra, praktično je uveden koncept prekograničnog slobodnog planiranja ruta (FRA) - Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi (South-East Axis Free Route Airspace SEAFRA) - iznad nivoa leta 325, navodi se u zajedničkom saopštenju tri kontrole letenja.

 

- Ovo je prvi put da je u Evropi uveden FRA koncept iznad teritorije četiri države, čime je dokazano da je takva saradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresovane strane - navodi se u saopštenju.

 

Ideja za pokretanje FRA koncepta tako velikih razmera potekla je, kako se dodaje, od eksperata iz navedena tri društva sa zajedničkim ciljem da se, s jedne strane unapredi bezbednost i efikasnost usluga u vazdušnom saobraćaju a, s druge, da se zaštiti životna sredina smanjenjem ispuštanja štetnih goriva, ugljen-dioksida i azot-oksidnih gasova.

 

Aktivnosti vezane za SEAFRA pokrenute su u skladu sa odgovarajućom evropskom uredbom čak pet godina pre planiranog datuma za neograničeno, slobodno korišćenje vazdušnog prostora iznad 9.000 metara širom Evrope, 1. januara 2022.

 

Foto: pixabay/Julianza

Foto: pixabay/Julianza

 

Ovaj projekat je jedan od ključnih dostignuća unutar inicijative EU o uspostavljanju Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) bez obzira na državne granice, i koji ima za cilj povećanje bezbednosti i efikasnosti, kao i povećanje kapaciteta vazdušnog saobraćaja u Evropi, navodi se u saopštenju.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marija

  12. decembar 2016 | 17:18

  Molim novinare da nas više ne ujedinjuju. Ove ovakve jugonostalgične gluposti samo još mogu da se pročitaju u srpskim novinama.

  72
  23

  Podelite komentar

 • Mujo

  12. decembar 2016 | 17:15

  Svaka cast da smo u necemu tako napredni. Imamo mi pametnih strucnjaka ali ih politicari sputavaju.

  29
  20

  Podelite komentar

 • Nn.

  12. decembar 2016 | 18:39

  Marina ako ti se nesvidza i necitaj . do podne mrzis sebe ,posle podne ceo svet?

  18
  9

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA