• 0

Voždovac proslavio krsnu slavu: Svečana povorka išla od Hrama do zgrade opštine (FOTO)

- Svim Voždovčanima želim da čestitam opštinsku slavu i poželim srećnu i uspešnu narednu godinu - rekao je predsednik opštine Aleksandar Savić

  • 0

Gradska opština Voždovac obeležila je svoju krsnu slavu Sveti apostol Andrej Prvozvani i Dan opštine.

DANAS JE VELIKA SLAVA, KOJU SLAVE SRBI PLAVE KRVI: A znate li zašto je ovaj SVETAC razapet na krst?

Svečanost je počela u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio vladika Arsenije, vikarni episkop i izaslanik patrijarha, u pratnji hora Hrama. Po završetku liturgije, čelnici opštine Voždovac, zajedno sa velikim brojem sugrađana, krenuli su u svečanoj povorci litije od Hrama do zgrade opštine Voždovac.

U holu Opštine vladika Arsenije i sveštenici Hrama obavili su obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita, a posle slavskog obreda, održana je svečana sednica Skupštine GO Voždovac, na kojoj su uručene povelje počasnim građanima.

Svečana sednica Skupštine počela je državnom himnom i recitacijama učenika voždovačkih osnovnih škola „Danilo Kiš“, „Bora Stanković“ i „Zmaj Jova Jovanović“ na temu „Zašto volim Voždovac“, koji su potom govorili i delove stihova iz Antologije beloruske poezije.

Foto: Gradska opština Voždovac

Foto: Gradska opština Voždovac

Prikazanim video spotom predstavljeni su svi značajni rezultati koje je Gradska opština Voždovac realizovala u prethodnom periodu, sa ciljem što boljih uslova i kvaliteta života svih Voždovčana, kako u gradskom, tako i u podavalskom delu.

Svečanom skupu prvo se obratio predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić.

Foto: Gradska opština Voždovac

Foto: Gradska opština Voždovac

- Želim da se zahvalim svima na dolasku na dan koji sa posebnim poštovanjem slavimo godinama - na našu slavu Sv. Andreja Prvozvanog i Dan opštine koji danas obeležavamo. Sveti Andrej nas sve priziva na održanje tradicije, na dobrotu i poštovanje večnih vrednosti. Svim Voždovčanima želim da čestitam opštinsku slavu i poželim srećnu i uspešnu narednu godinu - rekao je on i podsetio prisutne na sve kapitalne projekte koje je aktuelno rukovodstvo realizovalo i započelo u prethodnom periodu - iz oblasti komunalne infrastrukture, saobraćaja, školstva, zdravstva, „projekte o kojima prethodne vlasti nisu ni razmišljale, a koji su od vitalne važnosti za naš Voždovac“.

Foto: Gradska opština Voždovac

Foto: Gradska opština Voždovac

- Sa ponosom mogu da istaknem tradicionalno prijateljstvo srpskog i beloruskog naroda, koje može da bude uzor drugim evropskim narodima. Tome je doprinela dobra međunarodna politika koju vodi naš premijer gospodin Aleksandar Vučić, a koju i naše rukovodstvo sledi kroz različite vidove saradnje. Opština Voždovac ima niz godina izuzetnu saradnju sa prijateljskom Republikom Belorusijom, koja je pružala humanitarnu pomoć i podršku Srbiji u vreme bombardovanja i zato želimo našim iskrenim prijateljima da se zahvalimo ovom prilikom. Upravo iz tog razloga mi na današnjoj svečanoj sednici Skupštine opštine sprovodimo donetu odluku i dodeljujemo javno priznanje - Povelju počasnog građanina Valeriju Briljovu - bivšem ambasadoru Republike Belorusije u Srbiji i Vladimiru Čuševu - ambasadoru Republike Belorusije u Srbiji, za njihovo humanitarno i političko delovanje - rekao je Savić prilikom uručenja povelja.

Foto: Gradska opština Voždovac

On je istakao da je inicijator ove plemenite ideje gospođa Marija Tišma, a zahvalnost izrazio i Dragomiru Kariću, narodnom poslaniku i dobitniku nagrade za lični doprinos unapređivanju odnosa između naše dve zemlje.

Predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković pozdravio je uvažene goste i poželeo dobrodošlicu svima koji su uveličali ovaj svečani dan.

- Na pola našeg mandata ove godine odlučili smo da ispitamo da li je dobro sve ovo što radimo za naše građane, da li smo dovoljno uspešni, i da stavimo na tas sve što smo uradili u prethodnom periodu. Dobili smo poverenje građana da  nastavimo sa radom i sa uspesima koje i dan danas nižemo. Film o radu Opštine koji ste imali priliku da vidite je samo jedan u nizu dokaza da smo poverenje svih Voždovčana opravdali i da smo nastavili jednako uspešno da radimo - rekao je Mirković i izjavio da mu je najveća želja u 2017. godini da svi odbornici, bez obzira da li su pozicija ili opozicija, imaju samo jedan cilj, a to je interes građana Voždovca.

Foto: Gradska opština Voždovac

Foto: Gradska opština Voždovac

On je potom obrazložio potrebu donošenja odluke na poslednjoj Skupštini o proglašenju počasnih građanina Voždovca.

- Iako su te 1999. godine bili kilometrima udaljeni od svojih domova i svojih bližnjih, sa nama su dostojanstveno delili dane i noći. Bili su na trgovima i mostovima, na granicama omogućavali da konvoji sa humanitarnom pomoći iz Belorusije dođu do Beograda i 78 dana, naša beloruska braća, delili sa nama sudbinu i bili Voždovčani. Na ovaj način želimo da sačuvamo od zaborava i da generacijama koje dolaze ostavimo u amanet da se uvek sećaju i uvek budu zahvalni prema svojoj braći koja su pokazala da su pravi prijatelji onda kada je najteže - zaključio je on.

Foto: Gradska opština Voždovac

Foto: Gradska opština Voždovac

Ambasador Belorusuje, gospodin Čušev, se po prijemu Povelje počasnog građanina Voždovca zahvalio izrazivši čast i zadovoljstvo. On je svima čestitao slavu Sv. Andreja Prvozvanog, podsetivši da se ovaj svetac slavi i u ruskoj i beloruskoj pravoslavnoj crkvi, što znači da smo mi braća jer smo pravoslavni i sloveni, imamo o i ćirilicu i kulturne korene.

- Predložio sam predsedniku Opštine da Oktobarski rejon u Minsku bude pobratimljen sa opštinom Voždovac. Potpisivanje tog sporazuma može biti tokom uzvratnih dana Minska u Beogradu, na proleće - naveo je gospodin Vladimir Čušev.

Foto: Gradska opština Voždovac

U znak dubokog poštovanja, za sve dobro koje je stalno dolazilo iz bratske Belorusije profesor Nedeljko Radlović, generalni sekretar Srpskog lekarskog društva ovom prilikom je uručiio zahvalnicu Srpskog lekarskog društva - najstarije i najbrojnije strukovne organizacije - ambasadoru Belorusije.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ambasade Belorusije, narodni poslanici, predstavnici Grada Beograda, predsednici beogradskih opština, privrednici, građani Voždovca i drugi uvaženi gosti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima