• 2

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića danas se prenose u Aleju velikana na Novom groblju

Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Trga Slavija započeto je 13. novembra zbog rekonstrukcije tog prostora

  • 2

Posmrtni ostaci vođe socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitrija Tucovića biće danas preneti, uz državne i vojne počasti, u Aleju velikana na beogradskom Novom groblju.

POČELA REKONSTRUKCIJA TRGA SLAVIJA: Tamo više neće biti stanica i pešačkih prelaza

Kako je najavila gradska služba za informisanje, ceremonija će početi u 12 časova verskim obredom ispred crkve Svetog Nikole nakon čega će se prisutnim građanima obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradski menadžer Goran Vesić i potomak Dimitrija Tucovića, Miloš Tucović.

Ceremoniji će prisustvovati i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Trga Slavija započeto je 13. novembra zbog rekonstrukcije tog prostora.

Spomenik osnivaču Srpske socijaldemokratske partije biće postavljen između Trga Slavija i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka.

Dimitrije Tucović. Foto: Wikipedia/official military photo

Dimitrije Tucović. Foto: Wikipedia/official military photo

Dimitrije Tucović (1881-1914) bio je vođa socijalističkog pokreta u Srbiji i jedan od organizatora prve Balkanske socijaledmokratske konferencije (1910).

Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima a pokrenuo je i uređivao "Radničke novine" i "Borbu".

Poginuo je 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici.

(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MinaGogi

    Slava mu i hvala.

  • srbin

    Tu treba podignuti spomenik palim borcima sa Kosova

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima