• 3

700.000 TURISTA I 1.400.000 NOĆENJA: Beograd za devet dana obara rekord

- Ove godine, zaključno sa septembrom, Beograd je posetilo 682.159 turista, koji su ostvarili 1.376.748 noćenja je ukupno povećanje dolazaka turista za 12 odsto i noćenja za devet odsto - naveo je gradski menadžer Goran Vesić

 • 3

Beograd kao turistički centar i kulturna prestonica ovog dela Evrope naša je vizija, poručio je danas gradski menadžer Goran Vesić. On je predstavljanju rezultata rada 2016. godine i planova za naredni period istakao da je vizija Beograd kao grad turista, jer živi od turizma.

 

Dodeljene nagrade najboljim likovnim radovima na konkursu "Zgrada moga grada" (FOTO)

 

- Ove godine, zaključno sa septembrom, Beograd je posetilo 682.159 turista, koji su ostvarili 1.376.748 noćenja je ukupno povećanje dolazaka turista za 12 odsto i noćenja za devet odsto - precizirao je Vesić.

 

S obzirom na ove brojke, kao i na činjenicu da za vreme praznika imamo najveći broj turista, za očekivati je da se za devet dana brojka od 700.000 pretvori u 1.000.000. 

 

Kako je rekao, grad će početkom naredne godine na osnovu Zakona o turizmu odrediti turističke zone, a u okviru njih turističke destinacije i turističke lokacije, kako bi se definisale zone koje će se posebnim pravilima uređivati i razvijati.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Naš plan je da proširimo našu turističku ponudu i da Beograd ne bude samo grad u koji će se dolaziti zbog provoda i noćnog života. Beograd mora da ima svoju kulturnu ponudu, sportske i koncertne događaje, kao i ponudu zdravstvenog i kongresnog turizma - istakao je on.

 

Kako izgleda Srbija u očima jedne mlade Ruskinje

 

Dodao je da se sledeće godine očekuje više turista iz Kine zbog čega će već početkom sledeće godine, na predlog premijera Vučića, na najvažnijim turističkim lokacijama biti postavljeni i natpisi na kineskom, uz već postojeće natpise na srpskom i engleskom jeziku.

 

Vesić je rekao i da je Beograd kulturna prestonica ovog dela Evrope, navodeći da je grad u kome su živeli i stvarali Dositej Obradović, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Borislav Pekić, Danilo Kiš, Tin Ujević, Desanka Maksimović, Milorad Pavić... predodređen da to i bude.

 

- Beograd je grad koji će u narednim godinama dobiti tri muzeja, odnosno Vlada Srbije završiće sa rekonstrukcijom Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, dok će grad početi sa rekonstrukcijom zgrade bivše Vojne akademije u Resavskoj ulici - rekao je Vesić.

 

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

 

Vesić je govorio i o beogradskim pozorištima koja, kaže, preuzimaju ulogu lidera u ovom delu Evrope.

 

- Beograd i Ministarstvo kulture su prvi put ove godine, posle 2010. godine, izdvojili sredstva za gostovanja beogradskih pozorišta u svetu i to ćemo nastaviti da radimo - naglasio je Vesić.

 

Od proleća besplatna škola sporta za decu čiji roditelji ne mogu da je plate

 

On se dotakao i mladih, kojima grad posvećuje posebnu pažnju kroz različite projekte, a od ove godine i kroz Fond za mlade talente.

 

- Naša vizija Beograda kao grada mladih ostvaruje se kroz različite projekte na kojima radimo što sami a što zajedno sa ministarstvima obrazovanja i sporta - dodao je gradski menadžer i precizirao da je Fondacija tokom ove godine dodelila 51 stipendiju mladim talentima našeg grada.

 

Kako je rekao očekujemo da narednih godina veći broj društveno odgovornih kompanija podrži rad te fondacije i tako pomogne da veći broj talentovane dece iz Beograda dobije podršku društva.

 

- Osnivanjem Fondacije napravili smo veliki korak jer će ona trajati decenijama i obezbeđivaće podršku nečemu što je najvrednije u našem gradu - mladim i talentovanim l?udima. Ali ono što je mnogo važnije, osnivanjem ove fondacije i promicijom mladih talenta na kome radimo kao grad i društvo jasno pokazujemo da cenimo znanje, rad i učenje- poručio je Vesić.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

U tom smislu on je rekao i da je Grad u prethodne tri godine povećao izdvajanja za školski sport sa 6 na 35 miliona dinara što je omogućilo da i do 40 odsto više dece učestvuje u takmičenjima.

 

On je izneo i podatak da je, kada su najmlađa deca u pitanju, na ovogodišnjem konkursu u vrtiće čiji je osnivač grad Beograd kao i u privatne vrtiće koji su u sistemu grada upisano 16 500 dece, a na primer 2009. godine u beogradske vrtiće je bilo upisano 6 780 mališana, a 2012. godine 12 435 mališana.

 

- Ovo je posledica važne odluke grada Beograda da od 1. septembra 2015. godine deca koja borave u privatnim vrtićima, pod određenim uslovima, dobijaju subvenciju - naveo je Vesić koji je rekao da je cilj da svako dete u Beogradu ima mesto u vrtiću i da se na tome intenzivno radi i da će se raditi i ubuduće:

 

- Naša vizija je i grad Beograd kao dom za naše najstarije sugrađane. Zrelost jednog evropskog društva se ogleda u tome koliko se vodi računa o našim najstarijim i najmlađim sugrađanima kao i manjinama. Mi postajemo sve starije društvo a samo u Beogradu živi oko 400 hil?ada penzionera. Naša obaveza je da im omogućimo mirnu starost kao i da uživaju u trećem dobu.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Spektakularni koncerti u Beogradu za doček Nove godine

 

Kako je rekao, pored drugih akcija, angažmana i projekata za najstariuje građane gloavnog grada Srbije tu je obaveza gradskih opština da organizuju besplatne izlete za najstarije, dnevne aktivnosti, posetu lekara iz lokalnog Doma zdravl?a, besplatne sportske programe, edukacije posebno kada su strani jezici i informatika u pitanju.

 

- Neko će reći da je to trošak. To nije trošak već obaveza prema ljudima koji su stvarali ovu zemlju i koji su zaslužili da mirno i lepo žive - rekao je Vesić i dodao:

 

- Mi smo motor Srbije. Upravo zato je veoma važno da Beograd ima skladnu saradnju sa Vladom Republike Srbije, da pokrećemo zajedno projekte, da utičemo na zakone i odluke koje se donose u Republici.

 

On je na kraju iznošenja izveštaja rekao da Beograd ima svoje snove i da je počeo da ih ostvaruje i podvukao da je dobra samo ona politika koja je za ljude.

 

- Ili kako je to Aristotel rekao - država postoji u korist dobrog života građana, a ne samo u korist života - zaključio je Vesić.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Soli 65

  22. decembar 2016 | 15:31

  Divlji taksisti ubise sa cenama , pomozite molim vas iz Sapca smo doputovali !!

  9
  1

  Podelite komentar

 • ZILE

  22. decembar 2016 | 19:22

  Iskreno Bg Prljav , skup , opasan po život, pešake niko nepostuje.

  7
  2

  Podelite komentar

 • Vojislav

  22. decembar 2016 | 22:55

  Ma za strance je to kao nekad za nas jedna crvena dal, da kupim keser il da .....

  1
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA