MALI: Beograd i Banjaluka su dva bratska grada (FOTO)

Za Banjaluku su važna iskustva glavnog grada Srbije u oblasti urbanizma i načina na koji je donet veliki broj planova i kako je uređen grad

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je danas sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem nakon čega je najavio da će delagacija Grada Beograda iduće godine posetiti taj grad radi podsticanja i inteziviranja saradnje u mnogim oblastima.

Siniša Mali: Privredni ambijent nikada bolji, vratili smo 443 miliona evra starog duga

- Ovo je za nas novi početak daljih lepih odnosa i ovo je dobra prilika za nas da restartujemo odnose i da na pravi način gledamo budućnost jednog i drugog grada - rekao je Mali novinarima nakon sastanka sa delegacijom iz Banjaluke.

On je naveo da postoji Sporazum iz 2005. godine, ali da je on, kako je dodao, ostao samo slovo na papiru, odnosno da ništa nije bilo urađeno i sprovedeno na pravi način.

Banjaluka i Beograd su kako ističe, dva bratska grada.

- Dogovorili smo se da sledeće godine delegacija iz Beograda ode u Banjaluku da bismo podstakli dalje kulturne, sportske dodađaje, razgovore o slobodnim zonama i privredi - rekao je Mali i dodao da je današnji sastanak dobra prilika i da pokazuje kako zajednički neke stvari mogu da se promene.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Kako je rekao gradonačelnik Mali, za Banjaluku su važna iskustva glavnog grada Srbije u oblasti urbanizma i načina na koji je donet veliki broj planova i kako je uređen grad.

To je nešto što Banjaluka želi i treba da uradi, istakao je.

- I iskustva u javno-privatnim partnerstvima ćemo podeliti sa njima kako bi i oni neke stvari promenili u smislu unapređenja infrastrukre i podizanje kvaliteta života Banjalučana kao što mi radimo u Beogradu - rekao je Mali.

Kako je rekao, Grad Beograd je na raspolaganju Banjaluci i Republici Srpskoj a današnji susret predstavlja početak novih dobrih odnosa.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojicić rekao je da se razgovaralo o važnm temama na kojima će se raditi 2017. godine.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Već u januaru predstavnici administracije, pretežno sektora urbanizma doći će u Beograd kako bi pokušali da prenesu iskustva Beograda u mnogim oblastima, prevashodno planova, zatim kada je u pitanju procedura izdavanja građevinskih dozvola, javno-privatnog partnerstva, i generalno kad je u pitanju urbanističko planiranje.

Kako je istakao i saradnja u oblasti kulture, školstva može da bude jako važna. dodajući da su mnoge ustanove kulture iz Beograda bile u poseti Banjaluci, te da bi i saradnja škola mogla da se uspostavi.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Upoznao sam gradonačelnika sa drugim kapitalnim planovima, postoje neka rešenja lokalnih i komunalnih preduzeceha gde partneri iz Srbije i Beograda mogu da nađu interes i nadam se bratskoj saradnji sa mnogo konkretnih stvari - istakao je gradonačelnik BanjalLuke.

On je naveo da se nada da će poseta gradonačelnika Beograda Banjaluci biti uzvraćena početkom iduće godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    23. decembar 2016 | 14:19

    Ocito da ima onih koji tako misle. Ja mislim da bratski odnosi zavise od politike aktuelne vlasti u Banja Luci. Dok im politika bude normalna I miroljubiva bice vise bratstva. Kada prekorace crvenu liniju I komplikuju stvari u BiH I na Balkanu odnosi brace ce zahladneti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA