• 0

Uz kupovinu proizvoda sa Gradskih pijaca praznična trpeza sigurna i ukusna!

Naredne, 2017. godine, pored nabavke novih rashladnih vitrina, pristupiće se i nabavci oko 2 000 tezgi, koje će biti postavljene na tri najveće centralno gradske pijace

  • 0

Namirnice životinjskog porekla, odnosno sveže svinjsko i jagnjeće meso, kobasica, svinjska i goveđa pršuta, kulen, salama, beli kravlji sir i konzumna kokošija jaja ispunjavaju sve uslove predviđene Zakonom o bezbednosti hrane i pravilnicima donetim u skladu sa ovim Zakonom.
Gradske pijace su prošle nedelje naručile komercijalnu analizu zdravstvene ispravnosti namirnica animalnog porekla, koje se prodaju na beogradskim pijacama. Uzorkovanje i analizu obavio je Naučni institut za veterinarstvo Srbije, uzimanjem nasumičnih uzoraka sa najvećih beogradskih pijaca. Obavljen je parazitološki pregled i mikrobiološka analiza namirnica. Rezultati analize pokazuju da u konzumnim kokošijim jajima, belom kravljem siru i svežem mesu nije identifikovana Salmonella spp, a prisustvo Listeria monocytogenes nije izolovano u belom kravljem siru i u mesnim prerađevinama.

Ocena kvaliteta uzorkovane kobasice, pršute, kulena i salame ukazuje da se PH vrednost i sadržaj vlage, ukupnih proteina, kolagena, nitrata i ukupnog fosfora kreću u granicama referentnih vrednosti preduzetih iz Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao i Pravilnika o prehrambenim aditivima.
Vodeći računa o zdravlju građana koji redovno kupuju na beogradskim pijacama, menadžment Gradskih pijaca sprovodi interni monitoring zdravstvene ispravnosti namirnica, i pored toga što kontrola istih nije u nadležnosti preduzeća. Pored kvartalne kontrole, ceneći interese korisnika pijačne opreme i značaja pravilnog skladištenja i čuvanja namirnica animalnog porekla, Gradske pijace permanentno ulažu u osavremenjavanje pijačne opreme dopremanjem novih rashladnih vitrina. Tokom 2016. godine, preko 200 novih rashladnih vitrina sa većom izložbenom površinom i hladnim bunkerom koji se prostire ispod cele izložbene tacne postavljene su u mlečnim halama i prostorima na kojima se prodaju ove osetljive namirnice.
Naredne, 2017. godine, pored nabavke novih rashladnih vitrina, pristupiće se i nabavci oko 2 000 tezgi, koje će biti postavljene na tri najveće centralno gradske pijace. Gradske pijace pozivaju sve građane da upotpune svoju Novogodišnju i Božićnu trpezu proizvodima koji se nalaze na beogradskim pijacama i da obraduju svoju porodicu zdravim i ukusnim namirnicama visokog kvaliteta, koju nude poljoprivredni proizvođači.
(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima