"Ukleta rupa" u centru Beograda: Prolazite ovuda svaki dan, a nemate pojma kako je nastao Trg Slavija (FOTO)

Na mestu gde je danas Trg Slavija od 1946. do 1980. godine čak 26 puta započela izgradnja različitih projekta. Svaki je neslavno završio

  • 13

Trg Slavija, jedan od najvećih gradskih trgova, nekada je bio samo obična močvara. Tako se ovde u drugoj polovini 19. veka, na mestu gde danas kruže automobili i trolejbusi "ušuškao" rit u kom su Beograđani dolazili u lov na divlje patke i druge barske ptice?

ALARMANTNO UPOZORENJE - OHRIDSKO JEZERO NESTAJE: Strahuje se da će presušiti, a ONE su u najvećoj opasnosti!

Ovaj kraj tada je bio poznat kao Simića Majur, i kao lovište i baruština opstajalo je u Beogradu sve do 1879. godine kada je jedan Škot promenio istoriju današnjeg trga.

Naime, tada je gospodin Frensis Makenzi, u godinama koje će doći nadaleko uvažavan i poštovan čovek, otkupio ovaj prostor od sina tadašnjeg predsednika srpskog parlamenta - Stojana Simića, isušio ga, isparcelisao, urbanizao i namenio za dalju prodaju.

Škot je "debelo" zaradio na ovoj investiciji, s obzirom da je izdeljene parcele prodavao Beograđanima uz uslov da na njima grade objekte isključivo od čvrste građe. Baš tako je i započelo formiranje gradskog trga koji je do dana današnjeg ostao glavni orijentir prestonice i najvažnije saobraćajno čvorište.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Makenzi je bio veliki prijatelj Srbije i Beograda, imućan i obrazovan čovek, a o njemu je zabeleženo predanje da je bio "najljubazniji, najpobožniji, najispravniji i najmilosrdniji među ljudima". Naširoko je pomagao udovicama i siročićima palih srpskih vojnika.

Baš zato, u čast ovom plemenitom čoveku, Slavija (ceo prostor između današnje Njegoševe ulice, Slavije i Svetosavskog platoa) je ponela ime "Englezovac" (ironija Srba i tada se dala primetiti, jer je on zapravo bio Škot).

Danas, kao uspomena na čoveka koji je zapravo započeo formiranje Slavije, stoji Mekenzijeva ulica, jedna od sedam velikih koja se uliva na kružni tok.

Nešto pre Drugog svetskog rata veletrgovac Vlada Mitić imao je u planu da sagradi modernu robnu kuću na Slaviji. Međutim, komunisti su mu oduzeli imovinu, uključujući i ovaj plac na kome je već bio udaren temelj. Do dana današnjeg taj prostor nije adekvatno iskorišćen.

slavija 2

O toj, sada već legendarnoj rupi, kružile su različite priče - da je tu nekada bio rudnik zlata, ali i da je tu bio početak tajnovitih podzemnih partizanskih prolaza. Početkom 80-ih godina gradska vlast je zatrpala rupu i podigla park bez drveća, kako hlad ne bi zaklanjao sunčani sat.

Sat je deset godina kasnije uklonjen zbog polaganja kamena temeljca Dafiment banke, kada je vlasnica Dafina Milanović ubacila u rupu, za sreću, 1500 nemačkih maraka. Ipak, maler je nastavio da "tera" ovo parče zemlje - banka je propala, zgrada nikada nije napravljena, a ovaj prostor i dalje je popularna Mitićeva rupa.

Na ovom mestu je od 1946. do 1980. godine čak 26 puta započela izgradnja različitih projekta. Svaki je neslavno završio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika Stevančević

    2. januar 2017 | 14:55

    Mnogo toga su komunisti oteli od naroda sa raznim izgovorima navodno za dobrobit naroda, to je bila banda koja je otimala sve, i nama su oduzeli velelepno imanje i kuću u centru mladenovca da bi napravili zgradu a moj deda je jedva sagradio drugu kuću na parčetu zemlje od 3,5 ari placa, podigao kredit za tu gradnju kuće koji sam ja otplaćivao jer je deda umro, ništa lepo nemam da kažem o komunistima osim da su naneli velika zla našem narodu, za vreme drugog svetskog rata i posleratnog perioda

  • Excalibur

    2. januar 2017 | 20:35

    Dobro da se umesto spomenika Dimitrija Tucovica (zagovarao da se Kosovo preda arbanosima ) gradi nešto drugo. Moje mišljenje je da će biti greška sa fontanom? Zato što će vozači da skreću pogled,da bi je pogledali, a potreban je delić sekunde da se zakucate u nekog, na takvom mestu,kakav je tu kružni tok.?

  • BASA

    2. januar 2017 | 15:59

    Zaboravili ste i na Bioskop Slavija , Sindikalnu knjizaru , prodavnicu materijala Tobralko i jednu od najstarijih Apoteka na Balkanu , koje je jedan od bivsih gradonacelnika srusio i na njihovo mesto , napravljen Parking prostor ! Bilo je resenje , da sve to ostane i sacuva ! A , da se iza njih , sagradi Trzni centar i parking ! Tako su pisale novine ! Do toga nije doslo , bioskop Slavija jMozdae Akademija 28 ! Tuzno je !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA