≫ 

Kakvu tajnu krije soba sa okruglim stolom u Belom dvoru: Ovde svetski zvaničnici nisu jeli, radili su samo jednu stvar (VIDEO)

Kraljevski dekor na plafonu prefarban je u petokrake, a soba je postala mesto druženja nekih novih svetskih državnika

  • 0

Kraljica Marija i kralj Aleksandar Prvi Karađorđević nisu se slagali oko jedne stvari - duvanskog dima. Upravo je ovo bio razlog zbog čega je u Belom dvoru na Dedinju jedna prostorija napravljena isključivo za upotrebu strastvenog pušača, kakav je bio Karađorđević.

ZAVIRITE U NAJLEPŠE SRPSKO KRALJEVSKO VENČANJE svih vremena! (FOTO) (VIDEO)

Poznato je da je kraljica Marija vodila izuzeto zdrav život, te da je ona zaslužna za podizanje bolnica u okviru Kliničkog centra Srbije - Instituta za infektivne bolesti, Dečije klinike, Onkologije i drugih. Kralj je bio primoran da otvori pušački salon.

Kustos Gavrilo Došen, rekao je da je kralj Aleksandar, inače prekaljeni vojnik, kao strastveni pušač napravio salon za sebe i svoj užitak.

- Ta prostorija je služila i kao soba za kartanje i bila je mesto okupljanja njegovih najbližih prijatelja - rekao je on i naglasio da je salon za pušenje korišćen i posle Drugog svetskog rata, samo što je njegov novi korisnik, Josip Broz Tito, naredio da se prostor preuredi.

Kraljevski dekor na plafonu prefarban je u petokrake, a soba je postala mesto druženja nekih novih svetskih državnika. Samo ovde je moglo da se puši.

O kome je reč, pogledajte u video prilogu koji sledi:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA