≫ 

Zaronili su pod led Savskog jezera po najvećem minusu: Ovakav podvig morate da vidite i doživite (VIDEO)

Ronjenje pod ledom je ekstremno, pa je veoma bitna želja da se uđe u hladnu vodu

  • 3

Hladan februarski dan, tačnije noć. Na Savskom jezeru, u pomrčini, odjekuje samo sekira koja cepa led. Možda je neki ekstremni ljubitelj leda hteo da proveri koliko će da izdrži, ako ga "načne" oštricom sekire? Možda ima ljubitelja pecanja na ledu? Ali, stvarno ko bi po onom minusu želeo još i da peca?

Oni su prvi zaronili ispod leda Antarktika. Zamrznućete se kad budete videli ovaj snimak (VIDEO)

Na Krimu se ISPOD VODE gradi nešto što će oduševiti sve PRAVOSLAVCE (VIDEO)

Hladnoća je sve "oterala" na toplo, osim njih, troje ronilaca koji se spremaju da zarone pod led jezera na Adi Ciganliji i naprave neverovatne noćne podvodne fotografije.

Ona nosi crvenu kacigu sa roze srcima i ima više od 35 godina ronilačkog iskustva. Ronjenje pod ledom je rezervisano za iskusnije ronioce, a ona ga ima na pretek.

Ivana Orlović Kranjc, iz kluba Svet ronjenja, seća se svog prvog zarona pod ledom.

Printskrin: Telegraf/Svet ronjenja Printskrin: Telegraf/Svet ronjenja

- Sad se osećam fenomenalno, pre 15 godina nije bilo tako lepo, zato što sam imala mokro odelo. Kad znate šta vas čeka, pripremite se psihički, pa onda ne može toliko da vas šokira ta hladna voda. Sećam se da nisam verovala čoveku na rupi, pa sam ponela svoj čekić i šilo, skrivene u jakni, ne daj Bože ako se izgubim, da mogu da izađem.

Prema njenim rečima, to je ipak nemoguće da se desi, jer ne možete da probijete led sa donje strane.

Kako navodi Janez Kranjc, Ivanin suprug, osim standardnog odela, roniocu je neophodan i regulator "ajs" klase, koji može da podnese temperaturu ispod 6 stepeni, kao i dobre rukavice. Ali, veoma je bitna i želja da se siđe u hladnu vodu. Osim ovog bračnog para, to veče je ronio i njihov kolega Dejan Subotić.

Temperatura vazduha u trenutku zarona bila je minus 5 stepeni, voda je bila "zagrejana" na 4 stepena, a debljina leda je 15 centimetara.

- Ovo se inače ne radi, ovo je nešto sasvim drugačije, projekat gde mi pravimo fotografije - priča Ivana.

- Zato jer je ronjenje pod ledom ekstremno i ne treba ga upražnjavati noću. Ali mi imamo duple sisteme zaštite, imamo veliku rasvetu i ne udaljavamo se od rupe. Ne dozvoljavamo sebi da se "zaigramo". "Namestili" smo da sve bude jako bezbedno.

- Hteli smo da uživamo, baš zbog tog svetla, jer imamo bliceve, koji sevaju odozgo i prolaze kroz led i dobijamo jednu sasvim novu dimenziju, bukvalno kao da smo na drugoj planeti - priča Ivana Orlović Kranjc.

Retko se dešava da se voda u jezeru zaledi, ovako kao što je ove godine. Poslednji put se to desilo pre 4, 5 godina, kada se formirao čvrst ledeni pokrivač.

Printskrin:Telegraf/Svet ronjena Printskrin:Telegraf/Svet ronjena

- Osećam se kao ajkula svaki put. To mi je omiljena životinja i trudim se da dole ostanem što duže. Trebalo je da budem rođena u vodi, ne na suvom - kaže Ivana.

- Zvuči egzotično, jer Srbija nema more, da ste instruktor ronjenja i podvodni fotograf, ali može da se živi od toga, ako se predano radi - navodi Janez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ultra

    27. februar 2017 | 20:00

    Nađete li sunčane naočare, prosledite ih u redakciju. Ispale su mom kumu kad je pijan pao sa pedaline. Hvala. :-)

  • Boris

    27. februar 2017 | 22:05

    Poenta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA