Vozila gradskog prevoza manje za četvrtinu

Umesto dosadašnjih 1.330 vozila putnike, zbog letnjeg reda vožnje, prevozi 1.015 autobusa, tramvaja i trolejbusa

  • 0

Beograđane od ponedeljka prevozi 25 odsto manje autobusa, tramvaja i trolejbusa zbog primene letnjeg reda vožnje u javnom gradskom prevozu.

U Direkciji za javni prevoz, po čijem nalogu rade Gradsko saobraćajno preduzeće i privatni prevoznici, kažu da je pun kapacitet vozila 1.330.

- Tokom letnjih meseci putnici će na raspolaganju imati 1.015 vozila. Redukcija neće biti na linijama na kojima saobraća mali broj vozila. Inače, od subote je uvedeno i pet sezonskih linija koje iz različitih delova grada saobraćaju do Ade Ciganlije, radnim danima i vikendom, od devet do 21 sat. Te linije će koristiti sva postojeća stajališta javnog gradskog prevoza na svojoj trasi, a na svakoj od pet linija je angažovano po četiri autobusa - kaže Slavoljub Skender iz Direkcije za javni prevoz.

Žitelji prestonice će put "beogradskog mora" moći da krenu sa Trga Republike, Vidikovca, Zemuna, Konjarnika, Mirijeva i Bežanijske kose.

Prema rečima Slavice Stevanović iz GSP, najveći gradski prevoznik će na ulicama imati oko 300 vozila manje.

- Beograd se tokom leta isprazni. Đaci i studenti ne idu u školu, odnosno na fakultete, a i sezona je godišnjih odmora, pa su mnogi sugrađani otputovali. Zbog smanjene potrebe za javnim prevozom, ne radimo punim kapacitetom. GSP taj period koristi da sredi ceo vozni park. Dok jedni prevoze putnike, vozila koja ostanu u garažama peremo, obavljaju se razni pregledi, servisiranja, menjaju se delovi - kaže Slavica Stevanović iz GSP.

Kada autobusi, tramvaji i trolejbusi prođu kompletan tretman remonta, vraćaju se u saobraćaj, a na njihovo mesto dolaze druga vozila, koji takođe prolaze istu proceduru.

Letnji red vožnje trajaće do početka nove školske godine, koja bi trebalo da počne 3. septembra.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA