U Beogradu je trka Formule 1 održana pre zvaničnog nastanka: Tog dana srpski grad bio je centar sveta! (FOTO) (VIDEO)

Taj lepi nedeljni dan u Beogradu bio je jedan od poslednjih trenutaka opuštanja pred ratnu katastrofu koja će uskoro zadesiti Evropu

  • 0

Velika je šteta što je jedan značajan događaj, koji je počeo za vreme Drugog svetskog rata u Beogradu, skoro totalno pao u zaborav. A značajan je jer su 3. septembra 1939. godine u Beogradu vožene prve i jedine trke tadašnjih bolida Formule 1.

NEVEROVATNE FOTOGRAFIJE BEOGRADA pokazuju kako je prestonica izgledala pre 100 godina (FOTO)

Trke su održane u čast rođendana (6. septembar) mladog kralja Petra II Karađorđevića, a sve se desilo dva dana posle početka Drugog svetskog rata.

Od ranog jutra hiljade znatiželjnika hrlilo je ka Kalemegdanu. Na okolnim zidinama i tribinama postavljenim duž Francuske i Tadeuša Košćuška i prekoputa Karađorđeve ulice nije bilo slobodnog mesta.

Beograd je imao 360.000 stanovnika, a Međunarodne automobilske i motociklističke trke održane 3. septembra 1939. pratilo je oko 75.000 gledalaca.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Bio je to najveći sportski događaj u Jugoslaviji između dva rata i najposećenija priredba na Balkanu tog vremena.

Zbog saradnje sa fašističkom Nemačkom i organizovanja trke na Kalemegdanu uz učešće nemačkih firmi i vozača, bivši ministar saobraćaja Kraljevine Jugoslavije dr Velizar Janković posle rata je odležao tri godine u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Od događaja zbog kog je Janković robijao do danas na ovim prostorima nije održana više nijedna trka tog ranga. Zato 3. septembar 1939. nije značajan samo za auto-moto sport. Taj lepi nedeljni dan u Beogradu bio je jedan od poslednjih trenutaka opuštanja pred ratnu katastrofu koja će uskoro zadesiti Evropu.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Nesnosna huka metalnih nemani tokom prvog treninga, piše Đorđević, iznenadila je Beograđane. Uznemireni lavovi, tigrovi i slonovi iz zoo-vrta morali su da budu prebačeni u lagume ispod Tašmajdanskog parka.

Nakon treninga nemački trkači su završili u Skadarliji – uz ćevape, šljivovicu i crno vino.

Tokom drugog treninga 1. septembra pročulo se da su nemačke trupe ušle u Poljsku. Rat je bio pred vratima, ali trka je ipak održana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA