≫ 

Oborili smo rekord u potrošnji struje ove zime: Radijatori su radili po ceo dan

Samo u decembru 2016. potrošeno je oko 80 miliona kubnih metara prirodnog gasa, a u januaru čak 97 miliona

  • 3
radijatori, grejanje, zimska grejna sezona, temperatura u stanu Foto: pixabay.com

Zima za nama, koja još nije ni zvanično prošla, imala je toliko ledenih dana da je oborila rekord potrošnje energije za više od pola veka postojanja JKP "Beogradske elektrane".

Napunite balone i lavore: Delovi Beograda sutra bez vode

Radijatori su zbog izuzetno hladnog vremena grejali po ceo dan bez prestanka, od 27. decembra čak 35 dana u nizu, pa početkom istog meseca još 11, u februaru 15.

- U toku aktuelne grejne sezone "Beogradske elektrane" su zbog izuzetno hladne zime toplotnu energiju isporučivale 76 dana režimom 24-časovnog snabdevanja. Zbog toga je ostvarena rekordna potrošnja energenata u pedesetjednogodišnjoj istoriji preduzeća - navodi se u saopštenju.

Samo u decembru 2016. potrošeno je oko 80 miliona kubnih metara prirodnog gasa, a u januaru čak 97 miliona. Predviđa se da će u grejnoj sezoni proizvodna postrojenja potrošiti rekordnih 368 miliona kubnih metara gasa.

Pa ipak, iz "Beogradskih elektrana" kažu da ih ledeni talasi nisu uhvatili "na prepad", i da se neće odraziti na njihovo poslovanje.

- Povećana potrošnja energenata neće ugroziti redovno snabdevanje korisnika toplotnom energijom, ali ni naše poslovanje. Ugovorena je isporuka dovoljne količine energenata, pre svega prirodnog gasa, i uskladištene su dovoljne rezerve mazuta, a troškovi za nabavku energenata redovno se izmiruju - ističu iz "Beogradskih elektrana".

Zvanična grejna sezona u Beogradu trajaće do 15. aprila. Međutim, grejanje će biti nastavljeno do 3. maja za dane u kojima bude prognozirana srednja dnevna temperatura ispod 12 stepeni.

Jedini minus u grejnoj sezoni bio je period do 15. oktobra, kada su mnogi stanovi u Beogradu bili hladni, iako je temperatura bila ispod predviđenih 12 stepeni.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    7. mart 2017 | 18:35

    ne rekoste da smo i za medalju pokradeni kao potrosaci.

  • rajko

    7. mart 2017 | 18:52

    Eto navodni razlog za poskuljenje el.energije

  • BOB ROS

    8. mart 2017 | 20:02

    Moj radijator je bio ukljucen cele zime u struju,ali nije potrosio ni KW struje,neznam zasto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA