≫ 

Vesić: Trudimo se da povećamo broj gerontodomaćica!

Vesić je posebno pozdravio prisutne gerontodomaćice, kojih u Beogradu ukupno ima oko 650, a koje vode računa o više od 2.500 ljudi

  • 0
Foto: Promo/Beoinfo Foto: Promo/Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić i v.d. gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obradovali su gerontodomaćice i starije sugrađane opštine Vračar poklonivši im cveće povodom 8. marta u Dnevnom centru i klubu za starije "Vračar".

Vesić je poručio da će Grad Beograd u narednom periodu nastojati da poveća broj gerontodomaćica, jer, kako je rekao, vrednost njihovog rada nije moguće izraziti u novcu. Događaju je prisustvovala i članica Gradskog veća Tanja Popović, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić, kao i direktor JKP "Zelenilo – Beograd" Slobodan Stanojević, čije je preduzeće doniralo sadnice i cveće.

Foto: Promo/Beoinfo Foto: Promo/Beoinfo

Vesić je podsetio da u Beogradu postoji 26 klubova za starije, ali i najavio da će ove godine biti otvorena još dva, na Vračaru i u Rakovici.

Za funkcionisanje ovih klubova Grad Beograd izdvaja 10 miliona dinara. U Beogradu živi oko 377.000 penzionera i kao takav spada u "starije" gradove u Srbiji. Zrelost jednog društva meri se načinom i količinom brige o najranjivijim kategorijama stanovništva, poput najmlađih i najstarijih, kao i ljudima sa specijalnim potrebama. Mislim da može da se primeti koliko se u poslednjih nekoliko godina grad brine o najstarijim sugrađanima – rekao je Vesić.

Foto: Promo/Beoinfo Foto: Promo/Beoinfo

On je posebno pozdravio prisutne gerontodomaćice, kojih u Beogradu ukupno ima oko 650, a koje vode računa o više od 2.500 ljudi.

To su divne žene koje vode brigu o starim licima, ljudima kojima je takva vrsta pomoći neophodna, a mislim da u ovom trenutku one vode računa o približno 2.630 ljudi. Za posao koji rade dugujemo im veliku zahvalnost, jer taj posao se ne može platiti nikakvim novcem. Izuzetno cenimo njihov rad i nastojaćemo da u predstojećem periodu povećamo broj gerontodomaćica – zaključio je Vesić i dodao da opština Vračar ima široku ponudu za penzionere.

Prema njegovim rečima, Vračar je deo svog budžeta izdvojio za besplatne programe za starije sugrađane, što bi trebalo da bude putokaz i drugim gradskim opštinama. Nataša Stanisavljević je podsetila da je sadašnja gradska administracija ispravila nepravde iz prošlosti koje su dovele do toga da pojedine gradske opštine uopšte nemaju klubove za starije.

- Grad Beograd ulaže sve što je potrebno da bi klubovi za starije izgledali poput ovog u kojem smo danas. Moram da istaknem da Sekretarijat za socijalnu zaštitu ima odličnu saradnju sa svim opštinama. Mi smo servis građana i komunicirajući sa njima došli smo na ideju da je opštini Vračar potreban još jedan klub za starije. Prethodna praksa je dovela do neravnomernog raspoređivanja klubova za starije, pa ih neke opštine uopšte nisu imale - rekla je Nataša Stanisavljević.

Foto: Promo/Beoinfo Foto: Promo/Beoinfo

Predsednik opštine Milan Nedeljković rekao je da mu dolazak u jedini gerontološki centar na Vračaru pričinjava zadovoljstvo, istakavši da su vrata opštine otvorena svim stanovnicima Vračara.

Veliko je zadovoljstvo obići jedini gerontološki centar na našoj opštini. Nadam se da će uskoro biti otvoren i drugi u u Ulici prote Mateje. Takođe, želim da pozovem sve dame sa naše opštine da večeras posete koncert koji organizujemo povodom 8. marta, ali u isto vreme da naglasim da će muzički događaji od danas postati praksa u opštini Vračar – rekao je Nedeljković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA