≫ 

Probali smo 3 najjača izgovora koja možete reći kontrolorima ako nemate kartu (FOTO)

Ko se vozi gradskim prevozom, zna koju muku muče putnici sa kontrolorima i kaznama koje im redovno stižu na kućnu adresu za švercovanje. Navodimo vam tri situacije u kojima se često zateknemo, a ne znamo da li će nam kontrolor pisati kaznu ili ne

  • 18
Kontrolorka, kontrola karata, Legitimacija, GSP, BUS PLUS, kazna za prevoz, Beogradska komunalna policija Foto-Ilustracija: Milena Đorđević

Vožnja gradskim prevozom zna da bude pravo mučenje ako na svakoj stanici morate da se izvirujete ne bi li videli da li ima kontrole, pa ako kojim slučajem, kontrolori uđu u prevoz, a vi nemate kartu, dolazite u situaciju da izmišljate razne izgovore ili da kažete onu čuvenu "Izlazim na sledećoj stanici".

Švercovao se u autobusu GSP-a i dobio - 6 DANA ZATVORA (FOTO)

Budući da su ljudi često ne znaju kakva prava i obaveze imaju kada im kontrolor zatraži kartu na pregled, dajemo vam tri situacije u kojima se putnici često zateknu, a ne znaju da li će dobiti kaznu, ili ne. Odgovore vam daje upravo "Bus plus".

Prva situacija:

1. Putnik ima mesečnu kartu, ali je zaboravio kod kuće (da li će dobiti kaznu i kako će ubediti kontrolora da je platio mesečnu)?

- Za korišćenje usluge prevoza putnik je dužan da u vozilu poseduje važeću kartu.

Lice koje je u vozilu zatečeno bez važeće i ispravne vozne isprave ili bez važeće karte, na zahtev kontrolora može kupiti posebnu kartu. Putniku koje ne kupi posebnu kartu izdaje se zapisnik (prekršajni nalog).

Druga situacija:

2. Putnik ima mesečnu kartu, ali je nije očitao kada je ušao u prevoz, a onda je ušla kontrola. Da li će putnik dobiti kaznu?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pravnim aktima je predviđena obavezna validacija personalizovane kartice na početku svake vožnje.

Međutim, trenutno važi pravilo da je obavezna validacija na početku meseca, kako bi informacija o uplati bila upisana na kartici, odnosno, kako bi kontrolor mogao na kontrolorskom terminalu da vidi da na kartici postoji uplata za tekući mesec.

Treća situacija:

3. Putniku firma plaća prevoz do 4. u mesecu, ali mu je kontrola ušla dan ranijeDa li će kontrolori "progledati kroz prste" putniku, ili će ipak dobiti kaznu?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Uplate pravnih lica se mogu izvršiti bilo kog dana pre početka meseca kako bi korisnik prvog dana u mesecu posedovao ispravnu kartu.

Dakle, ukoliko se uplata nije dogodila pre početka meseca, putnik je dužan da vožnju plati na jedan od sledećih načina:

- validacijom nepersonalizovane plastične smart kartice u vozilu;

- kupovinom dnevne vremenske karte koja se upisuje u papirnu smart karticu;

- validacijom mobilnog telefona koji podržava NFC tehnologiju i koji ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju;

- kupovinom papirne karte u vozilu i

- kupovinom posebne karte kod kontrolora.

(I.L.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    9. mart 2017 | 19:10

    -DOBAR DAN KONTROLA -Šporet -ŠTA ŠPORET? -Šta kontrola...

  • Bokibinsr

    9. mart 2017 | 21:00

    Mene su uhvatili u prevozu.Ali sam ja prislonio onu kartu i mislio da sam se ukucao,a nisam.jbg i pisali su mi kaznu prvi put u životu.Necu da je platim jer mogu da mi pljunu pod prozor,jer zbog te kazne ni u zatvor ne mogu da odem.A i ako mogu!Oticicu jer NEĆU da im dam pare.I jos dok budem bio tamo imacu krevet i klopu besplatno o trosku drzave!Vrh

  • Nike

    9. mart 2017 | 19:33

    Ja sam se pravio englez. Ali bukvalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA