≫ 

Pogledajte kako će izgledati kula bliznakinja TC "Ušće" (FOTO)

Kula će imati prizemlje i 22 sprata, tri manje nego postojeće poslovno zdanje, ali će visinski parirati „sestri”

  • 7

Gradnja nove kule na Ušću trebalo bi da počne uskoro. Na mestu sadašnjeg montažnog parkinga, nići će Ušće 2 ili kula bliznakinja jednog od najviših objekata u prestonici.

 

Beograd napokon dobija svoju žičaru: Za razliku od zagrebačke, ova će voziti preko REKE

 

TC "Ušće" zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine procenu uticaja ovog projekta na životnu sredinu, a narednih deset dana zainteresovana javnost može da se uputi u sadržinu zahteva. Otvaranje bi trebalo da bude 2019. godine.

 

Kompanija "MPC properties" gradiće ove godine u Bloku 16 objekat od 103,9 metara na mestu podzemne garaže uz Bulevar Nikole Tesle, u šta će uložiti oko 60 miliona evra.

 

Kula će imati prizemlje i 22 sprata, tri manje nego postojeće poslovno zdanje, ali će visinski parirati „sestri”.

 

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, kompanija „MPC properties” doniraće novac za projekat uređenja oko 80 hektara parka od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija”. Taj projekat poveren je danskom arhitekti i urbanisti Janu Gelu.

 

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

 

Ideja je da se taj prostor oplemeni i aktivira tako da ljudi mogu da se relaksiraju, druže i edukuju. To će biti dvostruki dobitak jer će u oblikovanju parka učestvovati tim iz „Zelenila”. On će svetske standarde koje Gelovi stručnjaci ovde budu primenili moći da koristi u sređivanju drugih zelenih površina u gradu – objasnio je Folić.

 

„MPC propertis”, angažovao je firmu „Čapman Tejlor” iz Praga da uradi idejno rešenje za budući centar poslovnog sveta. Njen arhitektonski studio iz Milana uradio je enterijer i čeoni deo fasade šoping centra „Ušće” ka Bulevaru Mihajla Pupina.

 

Foto: A.Nalbantjan

Foto: A.Nalbantjan

 

Druga kula biće podignuta u skladu sa standardima zelene gradnje, štedeće energiju. Reč je o A klasi poslovnog prostora od 28.000 kvadrata i u njoj će biti samo kancelarije, na poslednjoj etaži restoran, a u prizemlju kafić i banka.

 

Privremeni montažni parking ispred poslovne zgrade „Ušće” biće porušen, a ispod parcele podignuta garaža sa dve podzemne etaže.

 

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

 

Njena površina identična je nadzemnoj – 28.000 kvadrata, koliko će imati budući obladoker. Tako će se trajno rešiti parkiranje na lokaciji jer postojeća kula ima malu podzemnu garažu i dva montažna parkinga, što je dosad bilo dovoljno. Prostor oko buduće kule biće moderno uređena zelena oaza.

 

Za prostor između Bulevara Nikole Tesle i Mihajla Pupina i Ulice ušće, Direkcija za građevinsko zemljište raspisala je februara 2003. godine međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje multifunkcionalnog centra Ušće u Bloku 16.

 

Prvu nagradu žiri je dodelio timu arhitekte Branislava Redžića, koji je na toj lokaciji predvideo dve kule i tržni centar manje kvadrature nego što on danas ima.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA