4

Prvi Kinez je pre više od 100 godina posetio Beograd: Evo šta ga je posebno očaralo

Srbiju je definisao kao strogo poljoprivrednu zemlju, izrazivši čuđenje što u Beogradu nema fabrika

Kang Ju Vej
Foto: Wikipedia/ Library of Congress

Prvi Kinez u Beogradu zvanično je bio Kang Ju Vej, veliki reformator, još 1908. godine. Bio opčinjen Rimskim bunarom, a naše crkve upoređivao je sa hramovima kakvi postoje u Kini.

Kako svako može da zaradi od invazije Kineza na Beograd: Ovo je 5 stvari koje ovi turisti plaćaju!

Veliki  kineski reformator Kang Ju Vej ostao je zabeležen kao prvi Kinez koji je posetio Beograd. To se dogodilo 1908. godine, kada je ovaj carski savetnik, zbog teških prilika u zemlji, morao da je napusti begom u inostranstvo.

Tada je proveo tri dana u našem gradu, i mada to zvanično nisu zabeležile ondašnje novine, do ovih podataka došao je nedavno jedan naš istraživač.

Goran Stefanović je mašinski inženjer, budući doktor nauka zaposlen u Termoelektrani "Kostolac B". Pre dve godine je bio u Kini na stručnom usavršavanju, pa je potpuno opčinjen raskošnom istorijom ove dalekoistočne zemlje prikupio građu za knjigu "Vladari Zabranjenog grada", koja će uskoro biti predočena javnosti.

Kang Ju Vej je ostavio precizne dnevničke beleške, na osnovu kojih stičemo uvid kako je jedan čovek iz daleke civilizacije mogao da doživi našu prestonicu početkom 20. veka. U Beograd je došao vozom iz Budimpešte 21. jula 1908. u 11 časova posle desetočasovne vožnje.

Putopisac spominje autentičnost grada na granici sa moćnom Austrougarskom i ističe da je veoma čist s puno zelenila i cveća. Bio je oduševljen Kalemegdanom, ali je na njega poseban utisak ostavio Rimski bunar, pogotovo što su ga sa istorijom ovog mesta upoznali lokalni vodiči.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Oni su ga uputili u mračnu priču o kazni za izdajnike koji su pokušali da "prodaju" grad osvajačima, te su zato skončali na dnu bunara, raskomadani i pomračenog uma. Kang će to mesto nazvati sumornim i jezivim, uz potvrdu da u zemlji kao što je Kina ne postoji ništa slično.

Posetiocu sa Dalekog istoka najviše se dopala zgrada Univerziteta, odnosno Kapetan Mišino zdanje. Kang nije odoleo izazovu da je poseti uz konstataciju da mu je neobično čudno da Srbija, iako ima samo milion stanovnika, ima univerzitet, a cela ondašnja Kina, sa tadašnjih 400 miliona stanovnika takođe ima samo jednu takvu visokoškolsku državnu ustanovu.

- Kang je doživeo Srbiju kao vojnu državu sa snažnim osećajem za nacionalnu pripadnost. Takođe, definisao ju je kao strogo poljoprivrednu zemlju, izrazivši čuđenje što u Beogradu nema fabrika. Istina, verovatno je da za tako kratko vreme nije mogao da stvori dovoljno precizan uvid, jer je tada u gradu bilo nekoliko fabrika, kao i šećerana - nastavlja priču Stefanović.

Nekoliko rečenica u svom putopisu Kinez je posvetio tadašnjoj političkoj situaciji u Srbiji. Bez dileme će optužiti kralja Petra Karađorđevića za smrt kraljevskog para Aleksandra i Drage Obrenović, čudeći se kako niko nije osuđen za taj zločin.

Kang sa nevericom beleži kako su zaverenici neobično lako prodrli do samog monarha, uz konstataciju da to nikako ne bi bilo moguće izvesti u Kini i tako lako doći do kineskog cara.

- U njegovim zapisima ostaće zapaisani još neki veoma upečatljivi i slikoviti detalji. Zabeležiće da ga srpske crkve podsećaju na domove predaka kakvi su postojali u kineskim selima. Takođe, pijace s našeg podneblja podsetile su ga na one u domovini, zbog nadstrešnica - objašnjava Goran Stefanović.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Junak ove priče Kang Ju Vej u istoriji najmnogoljudnije zemlje sveta zabeležen je krupnim slovima. Naš sagovornik podseća da se u suton 19. veka u Kini pojavio Pokret reformi za ciljem da modernizuje zemlju, izvuče je iz zaostalosti i omogući joj da se efikasno suprotstavi zapadnim silama koje su je dovele u polukolonijalni odnos posle opijumskih ratova i višedecenijskog ugnjetavanja i uslovljavanja.

Pokretač otpora i vođa Pokreta otpora "stranim đavolima" bio je Kang Ju Vej. On je sa predlogom reformi upoznao najznačajnije kineske intelektualce toga doba.

Reforme su, pored ostalog, predviđale uvođenje ustavne monarhije, odbacivanje starog školskog sistema, slanje studenata na školovanje u inostranstvo, razvijanje slobode štampe, razvoj industije, rudarstva i železničkog transporta, promenu zastarelog finansijskog sistema, uvođenje poštanske službe umesto glasničke, kao i modernizaciju vojske po uzoru na zapadne sisteme odbrane.

- U to vreme odnosi u Zabranjenom gradu, centru moći, bili su vrlo kompleksni. Mladi kineski car Kuang Su bio je samo marioneta u rukama čuvene carice udovice Cu Ši, poznatije kao "zla apsida Istoka". Mladi car je bio impresioniran intelektualnom veličinom Kang Ju Veja i pokušao je da se kroz podršku reformama konačno obračuna sa Cu Ši i konzervativnim krugovima. Pokrenuo je reforme 1898. godine koje će ostati zabeležene kao "Reforme od 103 dana" - objašnjava Stefanović.

Foto: Wikipedia/Jakub Hałun

Foto: Wikipedia/Jakub Hałun

U to vreme će Kang Ju Vej biti lični savetnik cara koji je podneo na potpisivanje čak 70 carskih dekreta. Pristalice Cu Ši su preko noći organizovali državni udar, svrgnuli cara i pobili šest reformatora sa čela pokreta, a samo će Kang Ju Vej umaći begom u inostranstvo.

Na izbegličkom putešestviju boravio je i u Beogradu. Sa tog kratkog ali upečatljivog putovanja ostavio je dragocene beleške koje pokazuju kako je neko sa Dalekog istoka mogao da sagleda naš grad.

Goran Stefanović je "Vladare Zabranjenog grada" osmislio kao dnevničko putopisno štivo sa biografijama više od 20 kineskih vladara počevši od careva dinastija Ćing, preko nacionalnih vođa stranke Kuomintang, do lidera KP Kine.

Pored obilja zanimljivosti, za nas je izdvojio priču o Kang Ju Veju, lideru "Pokreta za reforme", a kasnije i "Društva za zaštitu cara". On je ujedno i prvi Kinez u Beogradu i Srbiji o kojem postoji pisani trag, doduše samo u kineskim arhivama.

Povratak reformatora u domovinu nije ga odmah podigao na pijedestal koji mu je istorija namenila. Naime, on se vratio u Narodnu Republiku Kinu, pa nije dobio prostor za veće angažovanje jer je bio tretiran kao predvodnik monarhističkih i atirepublikanskih struja.

- Preminuo je 1927. godine.  Tek dolaskom na vlast KP Kine biće priznata uloga i njemu i njegovom pokretu u stvaranju jedne nove Kine koja danas nesumnjivo postaje jedna od vodećih svetskih sila - zaključuje Stefanović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Tagovi: Beograd, Kina, Kinez, Poseta, Reforma, Rimski bunar, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • B
  B.b

  ja sam siguran da je dosao dronom naj brze moguce kakav kinez pre 100 godina oni nisu znali de je sangaj a kamo beograd

 • D
  drvar

  1908 godine covek doputovao vozom iz Budimpeste za Beograd i putovao 9 sati. Ladno nam se nije promenila pruga vise od 100 godina. E moja zemljo Srbijo

Predsednik Srbije obišao Institut "Dr Vukan Čupić" koji čeka na najveću rekonstrukciju do sada: Vrednost radova procenjena na 20 miliona evra

Beograđanin otišao u policijsku stanicu da prijavi izgubljeni novčanik pun para, a tamo ga je dočekalo najlepše moguće iznenađenje

Voditeljka Dea Đurđević ostaje na intenzivnoj nezi VMA do daljeg

Pola Beograda bilo u mraku: Preko 23.000 korisnika ostalo bez struje zbog kvara

Kako je jedna ljubičasta zona podelila Beograd (FOTO)

Direktor GSP-a smenjen posle serije incidenata

Grad Beograd u renoviranje saobraćajnice ulaže oko 220 miliona dinara: Mladenovčani dočekali uređenje ulice posle 60 godina (FOTO)

Nepokretnu baka Maru (90) koju su hteli da isele izvršitelji sada napadaju komšije: Sama je kriva za ovo, njena ćerka je prevarant (FOTO)

Bivši zaposleni ušetao u garažu GSP-a, predstavio se kao vozač i ukrao autobus?! Ovo nije jedini incident - jutros su u požaru gorela vozila

Izvršitelji izbacuju bolesnu baku (90) na ulicu, jer kupac želi da renovira stan: Mara je u jako lošem stanju, građani pokušavaju da spreče iseljenje (VIDEO)

Kengurić iz Beo-Zoo vrta se odvažio, iskočio iz majčine torbe i napravio prve samostalne korake (VIDEO)

Kompletna mapa novih parking mesta i zona: Od danas novine u sistemu parkiranja, ali i veće kazne

Počinje skidanje novogodišnjih ukrasa u Beogradu, biće potrebno oko 45 dana da svi budu uklonjeni

Mnogima se čini da su udarne rupe na svakom ćošku, ove godine ih je više nego lane: Ako nas vreme posluži, kažu da će biti pokrpljene uskoro

Srbi čuvaju "Majku Hrvata" kao zenicu oka svoga: Jedno od nestvarnih dela inspirisano hrvaštvom krije se iza kapija Dvorskog kompleksa (FOTO)

Nesreća na Smederevskom putu: Autobus udario u auto, koji je sleteo u kanal, i nastavio dalje bez zaustavljanja!

Danas do 16 časova biće obustavljen saobraćaj na Starom savskom mostu: Evo kako će saobraćati tramvaji i autobusi

Zapaljen džip s novopazarskim tablicama na Banovom brdu: Vatra se proširila i na ostala vozila!

Teška nesreća u Barajevu, Hitna pomoć nije mogla da preveze sve povređene pa tražili ispomoć

Svedočenje stanara ispred čije kuće je pas izujedao devojčicu: Vrebao ju je pored kapije, majka nije mogla da je otrgne od razularene životinje

Ušli smo u kaveze životinja za koje retko ko zna da žive u Beogradu: Zaboravili smo na tarantulu i mačku-medveda čim smo zavirili u pećinu misterioznog Gorana (FOTO)

Gomila balege nasred puta napravila zastoj kod skretanja za Aerodrom: Toliko je ima da je buldožer morao da dođe da je počisti (VIDEO)

Popili smo najtopliju kafu u trenutno najpopularnijem kafiću u Srbiji: Jedina plata ovih konobara je ljubav, a kad završe sa poslom, mole da ostanu još (FOTO)

Sutra bez prevoza preko Starog savskog mosta: Tramvaji i autobusi menjaju trase zbog radova

Studentkinju iz Obrenovca u autobusu napao manijak: Urlao je da želi da bude sa mnom! "Društvo je krivo što sam ovakav, želim da se opustim pored tebe

Horor u Beogradu: Pas ščepao devojčicu i ujeo je, kidisao i dalje na dete dok su zvali Hitnu!

Sve izmene u sistemu parkiranja u Beogradu: Uvodi se nova zona i kazne će biti veće

Prevrnuo se automobil u Višegradskoj ulici, dvoje povređeno (FOTO)

Epidemiolog otkrio koliko je osoba umrlo od gripa u Beogradu: Sve podseća na pandemiju iz 2009. godine

Užasni prizori u centru Beograda: Mladić izboden ispred zgrade, leži nepomično (FOTO)

Radno vreme na Sretenje: Do koliko rade prodavnice, pošte, da li se parking naplaćuje?

Beograd dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole: Od Ušća do Kalemegdana stizaćemo za 5 minuta

Zbog radova na kanalizaciji zatvara se Ulica kneginje Zorke, a evo ko neće imati vode u utorak

Pronađena bomba ispod Starog savskog mosta

Studenti širom zemlje okačili srpske zastave na terase domova: Obeležavaju Dan državnosti i pozivaju sve građane da urade isto (FOTO)

Požar u kafiću u Novom Beogradu: Zapalio se roštilj, intervenisali vatrogasci

Neke prodavnice na Dan državnosti možda neće raditi, ali propisi kažu u kom baš periodu moraju da budu otvorene

MERCATOR-S: Platforma za plasman robe domaćih proizvođača

Predstavljena nova elektronska aplikacija za vođenje matičnih knjiga: Cilj da građani ne moraju više da idu od šaltera do šaltera (FOTO)

Obnova vodovodne mreže u Juhorskoj ulici u naselju Karaburma

U ovoj beogradskoj opštini zbog radova sutra neće biti vode

Saobraćajka u Zemunu: Troje povređenih, među njima dete (4)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima