U Ruskom nekropolju, usred Beograda, nalazi se Putinova kapela (VIDEO)

Rusi u izbeglištvu u Beogradu osnovali su fondaciju i vrlo brzo su skupili novac da sagrade kopiju moskovske Iverske kapele u Beogradu

  • 2

Na Novom groblju, u delu koji se zove Ruski nekropolj, nalazi se Iverska kapela koja je specifičnija od ostalih jer se na njoj nalazi ime Vladimira Putina. Zbog toga je i prozvana Putinovom kapelom, jer je baš zahvaljujući njemu i obnovljena tokom radova na rekonstrukciji ruskog nekropolja.

MASONSKI ZNAKOVI, MISTERIJE: Obišli smo grobove poznatih Srba, evo šta smo tamo zatekli (VIDEO)

Kapela je po uzoru na moskovsku Iversku kapelu izgrađena daleke 1931. godine u Beogradu, a obnovljena 2014. godine. Ova kapela u Moskvi srušena je 1929, godine da bi u Beogradu vaskrsla dve godine kasnije, a priča o sudbini ove kapele je više nego zanimljiva.

Na ulasku u moskovski Kremlj, kod Voskresenskog ulaza, sagrađena je Iverska kapela, sa jednom jasnom, duhovnom namenom - svaki čovek koji tamo ulazi, kako bi završio bilo administrativne, trgovačke ili druge poslove, treba prvo tamo da se pomoli, pa da nastavi onamo kuda ga poslovi vode.

Nažalost, 1929. godine boljševici su je digli u vazduh.

Foto:Telegraf Foto:Telegraf

Saznavši za taj događaj, Rusi u izbeglištvu u Beogradu osnovali su fondaciju kojoj su se prisajedinili i pravoslavni Srbi i vrlo brzo su skupili novac da sagrade kopiju moskovske Iverske kapele u Beogradu.

Kao mesto gde će se nalaziti određeno je Novo groblje, u blizini parcela na kojima su, od 1920. godine sahranjivane ruske izbeglice.

Kopiju je uradio Valerij Staševski, ruski inženjer koji je projektovao i rusku crkvu na Tašmajdanu. U Iversku kapelu preneta je kopija Iverske bogorodice, za koju se veruje da je bila čudotvorna, kao i sam original.

Pored Iverske kapele je 1935. godine podignuta ruska kosturnica. U pitanju je prvi spomenik koji je podignut Rusima van Rusije i posvećen je ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sam spomenik je rađen po projektu ruskog arhitekte i vajara Romana Verhovskog. Pomoć za njegovu izgradnju je pre smrti dao i kralj Aleksandar, a posle, prilikom završetka spomenika, i kraljica Marija.

Do "Putinove kapele" odvela nas je istoričarka umetnosti Violeta Obrenović:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA