≫ 

Koliko para devojke zarađuju na promocijama u Srbiji: Dnevnica im kao kod inženjera (FOTO)

Na sajtu jedne agencije koja angažuje devojke za sve vrste dnevnih promocija stoji da je potrebno da poseduju prijatan spoljašnji izgled i da su komunikativne

  • 2

Devojke koje su "rođene pod srećnom zvezdom", odnosno imaju tu sreću da su atraktivne i mlađe od 30 godina, izgleda da ne treba da brinu kako da zarade u Srbiji. Brojne agencije i sajtovi za zapošljavanje nude poslove za promoterke, od kojih su neke plaćene čak 5.000 dinara (40 evra) na dan. Nije im baš uvek lako, jer osim osmeha, moraju da "ponesu" i štikle na kojima provode i po 10 sati.

Jelena je najlepša devojka na Sajmu automobila: A šta kažete za pratilje? (FOTO)

KOJA DEVOJKA JE STVARNO LEPŠA? Da li ste vi ili stručni žiri izabrali PRAVU MIS SAJMA AUTOMOBILA? (FOTO)

Najčešće ih srećemo po supermarketima ili apotekama gde nude kremice, vitamine, kafu i slatkiše po promotivnim cenama. Ovakva dnevna angažovanja nisu previše zahtevna jer se radi od četiri do osam sati dnevno.

Na sajtu jedne agencije koja angažuje devojke za sve vrste dnevnih promocija stoji da je potrebno da poseduju prijatan spoljašnji izgled i da su komunikativne. Njihov posao je da stoje pored štanda sa proizvodima i daju informacije zainteresovanim kupcima o robi koju reklamiraju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U zavisnosti od tipa promocije, ali i broja radnih sati, dnevnice se kreću od 1.000 do 5.000 dinara.

- Od kako sam počela da studiram, porasli su mi troškovi, a kako moji moraju da mi plaćaju hranu istan, odlučila sam da nam svima nekako olakšam. Videla sma na oglasima da traže promoterke i hostese i prijavila se. Sada dvaput nedeljno budem angažovana na po nekoliko sati i mesečno zaradim oko 20.000 dinara što mi bude dovoljno da izađem sa društvom ili kupim sebi nešto od garderobe - priča A. Petrović (21) iz Beograda.

Foto: Telegraf/D. Stojmenović/LGG3 Foto: Telegraf/D. Stojmenović/LGG3

Prema rečima Milene Marković, suvlasnice marketinške agencije "M&J Lady", najveći broj promoterki je iz unutrašnjosti. To su devojke koje studiraju u Beogradu i kojima najviše trebaju pare za školovanje i smeštaj.

Za najbolje plaćene, smatraju se devojke angažovane po sajmovima, naročito na Sajmu automobila. Da to više nije "na ceni" kao nekad, tvrdi Marković čija agencija radi samo sajmove i noćne promocije.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Za 10 sati rada na sajmu, devojke su plaćene između 3.000 i 5.000 dinara (25-40 evra), zavisno od brenda. Uslov je da budu starije od 18 godina, da budu lepe, pametne i obrazovane, psihički jake i da mogu da izdrže na štiklama da toliko stoje - otkriva Markovićeva.

Da bi devojka mogla da radi na jednoj takvoj manifestaciji, potrebno je da prođe kasting koji se održava dva meseca ranije. Kasting obuhvata i razgovor gde se proveravaju komunikativne veštine i gde je, između ostalog, pitaju zašto bi trebali da izaberu baš nju ili kako bi, recimo, prodala određeni auto...

- Kada prođe kasting, dobija auto i specifikaciju koju treba da nauči za nedelju dana. Nakon toga sledi preslišavanje kako bi komisija videla šta je naučila o određenom automobilu - dodaje Marković.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Osim fizičkog, devojke se često žale i na psihički napor.

- Lepo je kad se neko iskreno zanima za neki auto, ali često nam prilaze i muškarci da nam dobacuju ili traže broj telefona, a kad je takvih više u toku dana, onda to baš zamara - konstatuje Petrovićeva koja radi taj posao već pet godina.

Daljinac baner

(S.Vasić / s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    1. april 2017 | 15:11

    Muskarci bi isti posao radili za dzabe, jos bi i delili brojeve telefona. Ako to nije diskriminacija polova

  • Max

    1. april 2017 | 15:20

    Yamaha YZF-R6 sa Motopassion iz 2011

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA