• 0

Konkurs za vrtiće od 8. do 19. maja: Na listi čekanja više od 8 hiljada mališana!

Roditelji mogu da podnesu zahtev tokom cele godine, a oni koji ne budu smešteni u državnim vrtićima, mogu da se upisuju u neki od privatnih

  • 0

Konkurs za upis u vrtiće trajaće od 8. do 19. maja, a broj mališana koji će moći da se upišu državni vrtić biće poznat sledeće nedelje. Roditelji će decu moći da prijavljuju direktno u predškolskim ustanovama ili onlajn preko portala eUprave.

 

U Beogradu trenutno 8.500 dece čeka na mesto u vrtićima, ali roditelje očekuju dobre vesti

 

Iako je do konkursa ostalo više od mesec dana, već sada na mesto u državnim obdaništima čeka 8.280 dece, pokazuju podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

 

Od tog broja, čak je 4.902 mališana iz društveno osetljivih grupa, koje imaju prioritet pri upisu.

 

Iz Sekretarijata su podsetili da roditelji mogu da podnesu zahtev tokom cele godine, a oni koji ne budu smešteni u državnim vrtićima, mogu da se upisuju u neki od privatnih.

 

- Oni mogu da se upisuju u 138 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova, a deo ekonomske cene boravka dece u njima finansira se iz gradskog budžeta. Privatne ustanove trenutno pohađa više od 8.600 dece, a svakog dana podnose se novi zahtevi - dodaju iz Sekretarijata.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

 

Prema rečima nadležnih, roditelji čija se deca već nalaze na listi čekanja moraju ponovo da konkurišu za upis, a na predškolskim ustanovama je da odluče da li će onima koji su već konkurisali dati predi prednost pri upisu.

 

Za upis u vrtiće prošle godine stiglo je 21.792 prijave, a slobodnih mesta bilo je 6.950. Najviše mališana, čak 3.171, prijavilo se za jedno od 752 mesta u Novom Beogradu.

 

Kako je najavljeno iz Grada, situaciju bi ove godine trebalo da popravi najavljena Mreža škola i predškolskih ustanova, koja pojedinim osmoletkama predviđa da deo prostora ustupe vrtićima.

 

Ipak, uporedo sa većom navalom na vrtićka mesta, porastao je i broj privatnih predškolskih ustanova – za samo devet meseci, on je sa 82 prešao na 138.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok