Počinje "Nedelja viteštva" u Beogradu! (FOTO)

Tradicionalna manifestacija Kraljevskog reda vitezova, Vitez Fest, odrzaće se na Kalemegdanu 8. i 9. aprila, na hrišćanske praznike Vrbicu i Cveti

  • 3

O "Nedelji viteštva", koja prethodi samom festu, kao i drugim zanimljivostima u vezi sa festivalom, govorili su glavni organizatori i njihovi gosti na konferenciji održanoj Skupštini grada Beograda.

Nedelja viteštva se organizuje po prvi put ove godine. Počinje 03.04. sa predavanjima najeminentnijih arheologa, arhitekata, istoričara i stručnjaka srednjevekovne istorije koja će se održavati u paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Kao deo programa, u kripti Hrama Svetog Save biće održana premijera filma "Čuvari krsta Sv.Jovana vladimira" u utorak 04.04. u 19 časova, dok je u Jugoslovenskoj kinotice u četvrtak planirana projekcija filma "Hrabro srce".

Foto: Saša Pejašinović Foto: Saša Pejašinović

Posebno iznenađenje koje su organizatori pripremili jeste Gala koncert otvaranja Vitez festa na praznik Blagovesti 07.04. u 20 časova,  sa velikim kraljevskim vatrometom koji će prirediti NJ.K.V.Princ Đorđe Karađorđević.

- Na koncertu će učestvovati najuglednije domaće zvezde Bora Đorđević i Riblja Čorba, Ivana Jordan, Jovan Maljoković, grupa Biber, Tanja Andrejić, ansambl Renesans, Snežana Babić, kao i specijalni gost iz Rusije, Egor Sterinigov. Iste večeri predviđeno je i predstavljanje Viteških udruženja iz Srbije i inostranstva - istakla je PR direktor Vitez Festa i član organizacionog Odbora Kraljevskog reda vitezova Ivana Borić.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović istakao je važnost očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa.

- U godinama koje su pred nama trudićemo se da oživimo srednjevekovni duh Beograda i da na taj način dovršimo sve što je započeo despot Stefan Lazarević, koji je Beogradu dao status prestonice i započeo prvu ozbiljniju promociju našeg grada - izjavio je Mladenović i dodao da poziva sve roditelje da dođu sa decom:

- Ovo je porodična manifestacija i siguran sam da će uživati u programu, koji će se održati sledećeg vikenda na beogradskoj Tvrđavi.

Foto: Saša Pejašinović Foto: Saša Pejašinović

Svoje zadovoljstvo u vezi sa napretkom i razvojem Vitez Festa, sa prisutnim medijima, podelila je i direktorka Turističke organizacije Srbije Ljiljana Čerović:

- Manifestacije su brend i turistički projekat Srbije, posebno one koje su interesantne, poučne, autentične i posvećene istoriji i kulturi, poput Vitez Festa.

U ime JP ,,Beogradska tvrđava“, Olivera Vučković pozvala je Beograđane da i ove godine dođu i uživaju u gostoprimstvu.

- Ova manifestacija je za Beogradsku tvrđavu posebno značajna, zato što na jedan specifičan nacin spaja prošlost, sadašnjost i budućnost .

Foto: Saša Pejašinović Foto: Saša Pejašinović

Vesna Nađ, iz Turističke organizacije Beograda, zaključila je da Vitez Fest poprima karakteristike jednog ozbiljnog festivala iz godine u godinu:

- U našem gradu se održava veliki broj kulturnih, gastronomskih i folklornih manifestacija, ali je Vitez Fest nešto posebno, o čemu svedoči veliki broj stranih gostiju.

Autor Vitez Festa i predsednik Kraljevskog reda vitezova, Hadži Zoran Mrđenović sa ponosom je rekao da će Beogradska tvrđava i ove godine biti pretvorena u istinitu bajku. Vraćamo se u istoriju, da bi pogledali naše čuvene pretke i krenuli napred - da budemo ono što zaista jesmo. Beograd viteški grad, a Srbija viteška zemlja.

Više informacija o programu Nedelje viteštva pogledajte na sajtu Vitez festa i FB stranici.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    2. april 2017 | 17:05

    Stefan Lazarevic bio je vazal turaka,a potom Ugara. Dakako usput je pomogao Bajazidu u bici kod Nikopolja kada sa 10 000 srpskih velikaša spasava Bajazida koji je vec bio u uzmaku od evropskih udruzenih krscanskih sila. U zadnji tren stize Stefan i pomaze sultanu i događa se masakr krscana od kojega se evropa nije oporavila sve do bitke pod Becom.Sultan ga za nagradu proglasava "najvjernijim od vjernih" vazala. Inace Stefan Lazarevic je svetac SPC (treba li i spominjati?).To necete procitati u historijskim uzdbenicima Srbije. Istrazujte,trazite i naci ce te.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA