Radnici i studenti zajedno na protestu: Više socijalnih poruka, minut ćutanja za Ćuruviju

Večeras je na protestima prisutan i Udruženi sindikat "Sloga"

  • 85

Protest "Protiv diktature" na ulicama Beograda počeo je danas u uobičajeno vreme oko 18 časova, i za razliku od prethodnih dana studenti su se okupili ispred zgrade Vlade, a ne skupštine Srbije.

Hitnoj pomoći smetaju demonstranti na ulicama, studenti kažu da vozila mogu da prolaze

Primetno je bilo nešto više "socijalnih" poruka, a tokom šetnje bilo je i obraćanja učesnicima protesta.

Tako se učesnicima protesta obratio Milan Petković koji se predstavio kao prvi sekretar Studentskog fronta i poručio da nije glavna stvar smeniti nekoga na vlasti, već je problem sistem koji je uspeo da izrodi "nekog Vučića" te da je potrebna borba protiv sistema, a ne "Vučića kao pojedinca"

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Rekao je i da je potrebno promeniti izborni zakon koji je, prema njegovim rečima, najgori u Evropi jer samo oni koji imaju novac mogu da učestvuju u izborima i pozvao studente da se, ako se taj zahtev ne ispuni, "Prvog maja priključe radničkom protestu".

Večeras je na protestima prisutan i Udruženi sindikat "Sloga" čiji je predsednik Željko Veselinović koji je rekao da je Srbija na dnu Evrope po svim parametrima, da ima izborni zakon po kome izbore dobija onaj ko "najviše potkupi i zaplaši i najviše radnika dovede na mitinge, a onda i na glasanje".

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Učesnici protesta, i večeras nose prepoznatljive transparente na kojima je, pored političkih, ispisano i više drugih poruka zahteva, poput "Narod gladuje - elita se raduje", "Niko ne sme biti gladan i bez doma", "Ni Vučić, ni DOS već radni narod", kao i "Radnik nije rob", s "potpisom" Srpski sindikalni front...

Danas su primetne i zastave sindikata Sloga, transparent "radnici Goše bez predaje", kao i zastava vojnog sindikata Srbije.

Neki od učesnika "izgazili" su zastavu na kojoj je predizborni logo izabranog predsednika Aleksandra Vučića, a pojavila se i grupa "belih mantila" koji su se predstavila kao studenti Hemijskog fakulteta.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Atmosfera je uobičajena - pištaljke, peva se "Onesvesti se". . . a tu su prodavci pištaljki, truba i zastava Srbije.

Ispred kolone ide vozilo sa kojeg se pušta muzika, a prema najavama učesnika, kolona bi trebalo da se kreće Nemanjinom do Slavije, zatim Beogradskom do Vukovog spomenika, a nakon toga opet do RTS i Skupštine Srbije, mada, kako su sami rekli, može doći do promene pravca "jer se sve dešava spontano".

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Ispred RTS-a održan je minut ćutanja za Slavka Ćuruviju koji je ubijen na današnji dan pre 18 godina.

Inače juče su saopšteni "zvanični zahtevi protesta" za koje je saopšteno da su usaglašeni tako što je došlo do većeg povezivanja grupa iz različitih gradova Srbije.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Nabrojano je devet zahteva: Prvi je ukidanje diktature i kompletna smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, zatim fer i slobodni izbori, sloboda medija i departizacija...

Sledeći zahtev je decentralizacija, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • poli

    12. april 2017 | 11:33

    Da li je bio i minut cutanja za ubijenog Sasinog prijatelja,ili njegov zivot ne vredi nista ?

  • dejan

    12. april 2017 | 08:59

    A iza svih ovih protesta zadovoljno trljaju ruke Janković i Jeremić.

  • Ana

    12. april 2017 | 08:49

    Svi imaju pravo na slobodu govora ali to im ne daje za pravo da vec 9i dan ogranicavaju mnogima slobodu kretanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA