Vesić: Grad ulaže 2,5 miliona evra u Obrenovac

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas radove na sanaciji i rekonstrukciji reni-bunara RB1 u Obrenovcu na izvorištu Vić bare i tom prilikom poručio da Grad Beograd ne odustaje od politike kojom će više novca za nedostajuću infrastrukturu biti ulagano u prigradske opštine

  • 2

Rekonstrukcija bunara obuhvata ugradnju šest horizontalnih drenova od prohrom čelika ukupne dužine 341 metar, čime će se povećati izdašnost bunara i dobiti veće količine vode za dalju preradu.

- Grad Beograd će u nedostajuću infrastrukturu kada je vodovod i kanalizacija u Obrenovcu u pitanju, ukupno uložiti 2,5 miliona evra. Danas smo obišli radove na renoviranju reni-bunara 1, koji je sagrađen tačnije 1988. godine. Glavna prednost ovakvih reni-bunara su veliki drenovi koji zahvataju vodu, potom je uvlače u sistem, koji je kasnije filtrira i distribuira do potrošača. Za 29 godina, ovaj reni-bunar je renoviran četiri puta, ali je sada ponovo u situaciji da je potrebna totalna rekonstrukcija - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u ovaj posao je uloženo 108 miliona dinara odnosno oko 900.000 evra. Trenutno, navodi Vesić, ovaj bunar daje oko 30 litara vode u sekundi, dok će posle rekonstrukcije imati kapacitet od 90 litara u sekundi.

- Ovde se nalazi vodoizvorište za obrenovački vodovod, a pored ovog reni-bunara postoji još jedan, kao i 30 horizontalnih bunara. Svi ti bunari daju ukupno oko 300 litara vode po sekundi, pa je jasno koliko će značiti ovo povećanje. Ovo su radovi koji se ne vide, radovi koji nisu vizuelno dostupni građanima, pa je to možda razlog zbog kojeg tokom proteklih decenija nije ulagano u reni-bunare - dodao je Vesić.

On je precizirao da su preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda tokom prošle godine rekonstruisana tri reni-bunara u Beogradu i jedan u Obrenovcu, pa će na kraju ove godine biti ukupno pet rekonstruisanih.

Foto: Promo Foto: Promo

- To su veliki troškovi, pošto nijedan nije ispod 90 miliona dinara, ali na ovaj način problem vodosnabdevanja rešavamo trajno. Grad Beograd u Obrenovcu radi nekoliko projekata kada je u pitanju vodovod i kanalizacija. Pre nešto manje od mesec dana započeta je izgradnja kanalizacije u naselju Braća Marić vredna 76 miliona dinara, dok se radovi u naselju Šljivici, koji koštaju nešto više od 60 miliona, privode kraju. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda će uskoro raspisati tender vredan između 30 i 35 miliona dinara, a radiće se vodovod i kanalizacija na južnom kraku prema Ubu. To je deo strategije prema kojoj se u nedostajuću infrastrukturu u prigradskim opštinama mora ulagati mnogo više. Kanalizacija, vodovod, putevi i javni prevoz predstavljaju kategorije u koje se mora ulagati u prigradskim opštinama, kako bi građani tih delova imali isti tretman kao oni iz centralnih - naglasio je gradski menadžer.

On je istakao da je svojevrstan investicioni bum u Beogradu doneo dovoljno novca za projekte poput ovog.

- Za prva četiri meseca ove godine od naknade za građevinsko zemljište naplaćena je gotovo polovina iznosa koji se slio u gradsku kasu za čitavu prošlu godinu. Takođe, u prva tri meseca ove godine Beograd je prodao zemljišta dvostruko više nego tokom cele 2016, a izdato je građevinskih dozvola za preko 400.000 kvadrata - pojasnio je Vesić.

Foto: Promo Foto: Promo

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je u ime svih Obrenovčana zahvalio gradskom menadžeru i Gradu Beogradu na doslednosti, jer, kako je rekao, dokument koji je usvojila Skupština grada, a koji se tiče plana da svaka kuća u Beogradu do 2025. godine dobije kanalizaciju i vodovod, nije ostao mrtvo slovo na papiru.

- Upravo suprotno, iz nedelje u nedelju konkretnim akcijama pokazujemo da se na tom planu uveliko radi. Izuzetno velika sredstva uložena u regeneraciju bunara rezultiraće činjenicom da svaka kuća u Obrenovcu ima normalno vodosnabdevanje. Paralelno sa tim, Grad Beograd finansira izgradnju južnog kraka vodovoda ka pet sela koja se nalaze u tom pravcu. Od ukupno 26 sela na teritoriji Obrenovca, 13 odsto nema vodovodnu infrastrukturu, ali će i to, nadamo se, uskoro biti prošlost - ocenio je Čučković.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    19. april 2017 | 18:22

    Dokle bre više za taj Obrenovac ima i drug gradovi su Srbiji koji su u gorem položaju pa ništa.

  • TETAK

    19. april 2017 | 17:19

    I sa druge strane žive ljudi. Šta tu ulažete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA