Prava istina o sudbini "Hipodroma Beograd": Evo gde će se nalaziti i da li mu preti zatvaranje

"Spasimo Beogradski Hipodrom", naziv je peticije, u kojoj se navodi da su gradske vlasti posle 103 godina postojanja najavile njegovo gašenje kao i da će na njegovih 24 hektara zemlje biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks

  • 3

"Hipodrom se gasi", "Spasimo "Beogradski Hipodrom", "Hipodrom se seli"...

Prekida se tradicija: Posle sto godina, sa beogradskog hipodroma više se neće čuti kas konja!

PRVI AZIL ZA KONJE NA BALKANU: Utočište za životinje koje su ljudi "potrošili" pa odbacili (FOTO)

Ovo su samo neki od naslova koji se mogu sresti na internetu i društvenim mrežama, a pokrenuta je čak i peticija da se stopira gašenje najstarijeg sportskog objekta u Beogradu.

Peticiju pod nazivom "Spasimo Beogradski Hipodrom", u kojoj se navodi da su gradske vlasti posle 103 godine postojanja najavile njegovo gašenje kao i da će na njegovih 24 hektara zemlje biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks, već je potpisalo više od 6.000 ljudi.

Foto: hipodrombeograd.rs Foto: hipodrombeograd.rs

Pored priče o gašenju pojavile su se i priče da on neće biti ugašen već da će biti izmešten sa dobro poznatog mesta kod Careve ćuprije.

Sudbina "Beogradskog hipodroma" dovodila se nekoliko puta u pitanje, a ponovo je aktuelizovana planom o gradnji petlje u Radničkoj ulici, čije je saobraćajno rešenje bilo uslovljeno postojećim objektima na ovom potezu a to su železnička pruga, naftno skladište NIS-a i hipodrom.

Printskrin: peticije24.com Printskrin: peticije24.com

Nedugo zatim, stigla je i informacija da zbog teških uslova ove godine, prvi put posle skoro sto godina, na "Beogradskom hipodromu" neće biti organizovana trkačka sezona.

Foto: hipodrombeograd.rs Foto: hipodrombeograd.rs

Razloga za paniku, međutim, nema za objekat koji je osnovan ukazom kralja Aleksandra 1920. godine.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Hipodrom Beograd" Veljko Rosić, naime, tvrdi za Telegraf.rs da nema razloga za bojazan jer se on ne gasi, kao i da neće menjati adresu.  

Foto: hipodrombeograd.rs Foto: hipodrombeograd.rs

- Nisu tačne priče ni da će se hipodorom ugasiti, a ni da će se izmestiti na drugu lokaciju. To je pogrešno protumačena izjava jednog od funkcionera Grada. Sve su to detinformacije - rekao je za naš portal Rosić.

Foto: hipodrombeograd.rs Foto: hipodrombeograd.rs

Hipodrom je "rođen" kada je ukazom kralja Aleksandra od 15. novembra 1920. godine Dunavskom Kolu jahača "Knez Mihajlo" ustupljeno državno zemljište na besplatan zakup na period od 75 godina.

Godinu dana kasnije održan je prvi galopski derbi i prva trka grada Beograda, koje od tada postaju tradicionalne. U septembru 1930. godine održane su prve kasačke trke revijalnog karaktera.

Foto: hipodrombeograd.rs Foto: hipodrombeograd.rs

Uredbom Ministarskog saveta od 3. septembra 1934. godine isto zemljište je izdato Dunavskom kolu jahača pod zakup na period od 75 godina uz nadoknadu od jednog dinara godišnje, a upravljanje im je oduzeto 1949. nakon nacionalizacije.

Foto: Wikipedia/Bjoertvedt Foto: Wikipedia/Bjoertvedt

Potom trkalište, kako se navodi na zvaničnom sajtu preduzeća, dobija naziv "Hipodrom Beograd".

U više navrata preduzeće je menjalo pravni status i delatnost, da bi konačno 29. februara 2008. godine Odlukom Skupštine grada Beograda promenilo oblik organizovanja u Javno preduzeće "Hipodrom Beograd".

Daljinac baner

(Lj. R. - lj. racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajno pero

    9. maj 2017 | 13:22

    Licno mislim da bi trebalo renovirati i dovesti hipodrom na svetski nivo i NI PO KOJU CENU GA ZATVORITI ILI IZMESTITI. Pogledajte Engleze. Izuzetno drze do tradicije i to sa ponpsom isticu i pokazuju svetu. Zgrade? Koliko ne uredjenih i slobodnih povrsina ima na Novom Beogradu, pa je bas zapelo za tu lokaciju. Srbija hipodrom treba da zastiti i pretvori u izuzetan turisticki potencijal. Sacuvajmo HIPODROM!!! Ne treba nam siva betoncina.

  • Koja d Inn

    9. maj 2017 | 18:03

    Lokacija Hipodroma je odredjena vec kad se most na adi ,, namestio ,, na losem mestu. Akademik , gradonacelnik i vizionar Djilas je zapecatio sudbinu hipodroma... U istoriji grada nekad je i tasmajdan bio predgradje pa promena lokacije nije nista novo. ,,Konje su ispred skupstine skrnavili a sad stite konje i ljubitelje konja,, Beograd je metropola to nekima smeta a narocito ,, korisnim idiotima,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA