Obuka za upravnike zgrada počinje 25. maja: Traje sedam dana, ali će kućepazitelji pre nego što zarade - prvo morati da plate

Prva generacija profesionalnih upravnika zgrada počeće kurs 25. maja u Privrednoj komori Srbije

  • 4

Obuka za upravnike zgrada počeće 25. maja u Privrednoj komori Srbije i koštaće 30.000 dinara. Oni koji budu polagali ispit za ovu licencu, moraće da odslušaju 50 časova kursa, saznaju "Novosti".

Profesionalni upravnici zgrada počinju da rade od juna, a plate su im veće od prosečne!

Još samo nekoliko dana i u zgrade se uvodi red, i to kakav! Evo kada upravnici "stupaju na tron"

Obuka koju će komora biti dužna da organizuje najmanje dva puta godišnje, trajaće sedam dana, a među predavačima su diplomirani pravnici, ekonomisti i stručnjaci za nekretnine.

Obuka će se sprovoditi na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo način o polaganju ispita i uslovima za sticanje licence.

- Ispit se polaže u dva dela, pismeno i usmeno. Test će imati 40 pitanja i kandidat će na njemu moći da osvoji maksimum 100 poena. Da bi položio test, moraće da dogovori tačno na 70 odsto pitanja. Oni koji polože pismeni deo, usmeno će morati da pokažu znanje odgovarajući na dodatnih 12 pitanja, odnosno po četiri iz svake oblasti - stoji u Pravilniku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pravilnik takođe propisuje da će za prolaz biti dovoljno osam tačnih odgovora, a teme će biti razne - od upravljanja zgradom, pravnih finansijskih i administrativnih aspekata upravljanja, osiguranja od odgovornosti profesionalnih upravnika, kulturi i kvalitetu stanovanja. Jedno značajno poglavlje posvećeno je komunikaciji kako bi mogli da "pročitaju" ponašanje budućih klijenata, grupno donose odluke ili rešavaju grupne konflikte.

Uslov za sticanje zvanja profesionalnog upravnika je srednje obrazovanje od četiri godine i da osoba nije osuđivana za neko krivično delo.

Profesionalni upravnici sa licencom posle mogu da se zaposle u nekoj firmi koja se bavi ovom delatnošću, sami da osnuju firmu ili da se registruju kao preduzetnici i sami za sebe obavljaju taj posao.

Licenca će kućepatiteljima biti oduzimana ako jednom godišnje ne dostave važeću polisu osiguranja PKS ili informaciju o bilo kojoj promeni u zaključenom ugovoru o osiguranju, kao i ako učine težu povredu profesionalnih standarda i etičkih normi ponašanja i ako svojim radom nanesu štetu tokom obavljanja posla profesionalnog upravnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    16. maj 2017 | 08:43

    Znaci ako neko zivi u Vranju, mora da dodje u Beograd na predavanja koja traju sedam dana i da uplati 30000 hiljada plus sedam dana troska u Beogradu! A zasto svaki grad ne organizuje predavanja? Zasto sve mora da bude u Beogradu?

  • Cic

    16. maj 2017 | 08:14

    Ovo bre nema nigde u svetu.

  • čarls bronson

    16. maj 2017 | 08:24

    Dali će upravnici većih zgrada morati da imaju master i flomaster ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA