SRAMOTA: Marko je za 1 metalni evro u Beogradu dobio SAMO 50 dinara

- Taj sitan novac je samo dokaz da smo ga kupili "napolju" - objašnjava Papović

  • 7

Da li zato što je teži od papirnog, zato što Narodna banka Srbije od drugih banaka prima samo papirni novac stranih valuta ili zato što veća količina metalnog novca iziskuje veće troškove prevoza i skladištenja, šta god da je razlog, menjačnice u Srbiji gotovo da nigde ne primaju evre u metalu.

Novčić koji vredi koliko i jedna kirija: Proverite tavane i stare kutije, za 1 paru možete da dobijete 160 evra (FOTO)

Kada pitate vlasnike menjačnica zašto je to tako, oni kažu da je razlog to što je u Srbiji zvanična valuta dinar. Isto misli i Goran Papović iz Udruženja potrošača.

- Mali je promet tog novca kod nas jer koristimo dinar. Nismo u EU i ne kupujemo u evrima. Taj sitan novac je samo dokaz da smo ga napolju kupili - objašnjava Papović.

Čak i tamo gde menjačnice imaju način da taj novac ukrupne, bilo da ih daju vozačima koji putuju u inostranstvo ili na aerodromu, stimulišu građane da ga izbegavaju kroz umanjeni kurs.

Negde je to 10 odsto dodatne provizije, negde je kurs upola niži, zavisi čime se zadovolji onaj ko bi da se reši "metala".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Nedavno sam se vratio iz Grčke i ostalo mi je nešto evra u metalu. Jedva sam uspeo da ih zamenim i za jedan evro sam dobio 50 dinara. Bilo je ili to ili da čekam sledeće putovanje - priča M.I. iz Beograda.

Osim menjačnice na Bogosloviji u blizini kružnog toka, metalni strani novac možete da zamenite i na aerodromu, u menjačnici u "Tempu" na Crvenom krstu, kod prodavaca mađarske robe na tezgama na Kalenić pijaci...

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Malo gde u gradovima po Srbiji ga možete zameniti, osim u Novom Pazaru gde će vam rado izaći u susret.

Osim na metalni novac, menjačnice su jednako gadljive i na oštećene papirne novčanice, pa pazite kako čuvate svoj novac da ne bi postao neupotrebljiv.

Daljinac baner

(S.V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alex

    1. jun 2017 | 15:49

    Odoh sutra da kupim 200€, ali u sitnini (metal). Ako za otkup ne daju vise od 50 dinara za 1€ trazicu da ja ne platim vise od 60din, a treba mi sitnina.

  • Milan Miosevic

    11. oktobar 2017 | 22:07

    Ima menjacnica ONE DOLLAR u Njegosevoj br 1 u BG i korektni su. Placaju evro 100 din Primaju i svajcarce, denare, kune, forinte, bosanske marke, leje, leve, ceske, danske, svedske krune, norveske krune, turske lire, stare nemacke marke, americke, kanadske, austr. dolare i cente, britanske penije i funte i OK je kurs za metal. daju oko 20 odsto nize od papirnog novca. Bio sam licno i menjao.

  • Miki

    1. jun 2017 | 15:16

    Stalo mu za 1 evro.mos misliti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA