Mali i Šorec: Unapređujemo privrednu saradnju Beograda i Minska (FOTO)

– Želimo da nađemo način da naše kompanije više ulažu u Minsk, da njihove dolaze u Beograd, da otvaramo nova radna mesta i nove fabrike – rekao je Mali

  • 0

Gradonačelnici Beograda i Minska Siniša Mali i Andrej Šorec otvorili su danas u „Sava centru Belorusko-srpski biznis forum kao centralni događaj manifestacije „Dani Minska u Beogradu”.

Beograd sklopio saradnju s jednim od najlepših gradova u Evropi (FOTO)

Prema rečima siniše Malog, ovaj forum je okupio više od stotinu privrednika iz Srbije i Belorusije, Minska i Beograda.

– Želimo da nađemo način da naše kompanije više ulažu u Minsk, da njihove dolaze u Beograd, da otvaramo nova radna mesta i nove fabrike, i to je, između ostalog, zadatak današnjeg sastanka – rekao je Mali.

On je dodao da je poseban cilj razvoj turizma, da beloruski turisti provedu nekoliko dana u našoj zemlji i našem gradu.

– Naši i beloruski privrednici treba da nađu zajednički interes, budu zvezde ovog foruma i konkretnim investicijama i projektima otvaraju nova radna mesta, zapošljavaju naše ljude i poboljšavaju spoljnoekonomski bilans. Beograd i Srbija su danas drugačije mesto za investiranje. Nisu to ni zemlja ni grad koji su samo do pre tri godine bili na ivici bankrota - rekao je Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Mi smo danas stabilna zemlja, faktor stabilnosti u regionu, zemlja koja je smanjila procenat nezaposlenih sa 26 na 13 odsto, zemlja u kojoj je stopa inflacije na stabilnih 1,2 odsto na godišnjem nivou i ostvaruje stopu rasta svoje privrede od oko tri odsto – rekao je gradonačelnik Beograda dodajući da je Grad Beograd smanjio svoje dugove za više od 450 miliona evra, a deficit sa 20 na šest odsto.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući stabilnim finansijama Grad Beograd pokreće nove investicije, otvaraju se nove fabrike, ulaže se u infrastrukturne objekte, industrijske zone.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Juče je otvorena fontana na Slaviji kao jedna nova atrakcija, sledeće godine kreće i gondola koja će spajati Kalemegdan i park Ušće, i to je slika jednog novog Beograda koji se svakodnevno menja. Radimo na svim projektima koji će promeniti naš grad, a u svemu tome važno je da imamo jaku saradnju sa drugim gradovima. Minsk danas, juče Moskva, u septembru Peking ima svoje dane u Beogradu, u oktobru Teheran. Želimo na sve načine da promovišemo naš grad i našu zemlju sa jednim ciljem, a to je bolji životni standard naših građana – rekao je Mali.

Šorec je rekao da su današnji poslovni forum, kao i manifestacija „Dani Beograda u Minsku”, koji su održani prošle godine, pokazatelj da dva grada imaju mnogo toga zajedničkog.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Imamo o mnogo čemu da razgovaramo i mnogo toga da radimo zajedno. U prva četiri meseca ostvarena je spoljnotrgovinska razmena naša dva grada u vrednosti od 40 miliona dolara. Sa Srbijom radi oko 150 preduzeća iz Minska, a četiri preduzeća su sa srpskim kapitalom, što je veoma malo. Ovaj forum i manifestacija „Dani Minska u Beogradu” još jedan su korak ka razvoju naših odnosa i unapređivanju naše privredne i druge saradnje – istakao je Šorec i zahvalio gradonačelniku Beograda na mogućnosti da učestvuje na ovom forumu.

Siniša Mali i Andrej Šorec su svojim početnim potezima označili početak šahovskog turnira između Beograda i Minska, a nakon toga su se delegacije oba grada, predvođene gradonačelnicima, kratkom promotivnom vožnjom elektroautobusom, koji je bio postavljen ispred „Sava centra”, uverile u kvalitet autobusa beloruskog proizvođača.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

U "Sava centru" su organizovane i izložba fotografija „Minsk – stari i večito mladi”, izložba turističkog potencijala Minska, degustacije beloruskih specijaliteta i pića, kao i radionice starih zanata.

Događaju su, osim gradskih čelnika, prisustvovali članovi Gradskog veća, gradski sekretari i predstavnici javnih preduzeća.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA