Ovo je "vrabac": Novo prevozno sredstvo u Beogradu, koje će voziti po centru grada (FOTO)

Za saobraćaj ostaju prohodne Pop Lukina Brankova, Maršala Birjuzova do garaže, carice Milice, Nikole Spasića, Čubrina i Ivan Begova

  • 16

Širenjem pešačke štrafte oko Knez Mihailove ulice ka Obilićevom i Kosančićevom vencu, sve do Savskog šetališta, centralna gradska zona doživeće u narednih 5 godina značajne promene.

Budućnost je stigla na Obilićev venac: Stanovnike će električni autobusi voziti do kućnog praga!

Mnogobrojne novine očekuju stanovnike Varoš kapije, ali i sve Beograđane. "Vrabac servis" nadgledanje ulaza u pešačku zonu, kao i snadbevanje prodavnica u jutarnjim satima, samo su neke od izmena koje nas očekuju.

Prema tvrdnjama gradskog urbaniste, Milutina Folića nijedna tačka ovog šetališta neće biti udaljena ni 200 metara od glavne saobraćajnice. To potvrđuju i detaljne studije koje su rađene pre početka ovog projekta, u kojima se mislilo i o najsitnijim detaljima.

- Za saobraćaj ostaju prohodne Pop Lukina Brankova, Maršala Birjuzova do garaže, carice Milice, Nikole Spasića, Čubrina i Ivan Begova i na njima će biti parking-mesta. Ovim je prilaz pešačkoj zoni obezbeđen - rekao je Folić za "Novosti".

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Oko cele pešačke zone postavljaju se potapajući stubići, koji će po potrebi biti spuštani, pa je prilaz kolima hitnih službi omogućen. Zbog ovih vozila između bašta restorana moraće da postoji prostor od 3, 5 metra kako bi se nesmetano kretali kroz zonu.

Svi ulazi u centralno šetalište biće nadgledani 24 sata, a u okviru Sekretarijata za saobraćaj postojaće služba koja će pratiti ulazak i izlazak vozila.

Sve banke koje su svoje poslovnice imali u ovoj zoni , kao i "Lutrija Srbije" su svoje sefove već izmestile. Prolaz ka Narodnoj banci ostaje prohodan.

- Širenjem pešačke zone "skinuli" smo stotinak mesta za parkiranje, a njih smo nadokandili sa  još dodatnih 200 mesta u Garaži na Obilićevom vencu, koja se otvara 1. jula. U njoj ć po specijalnim uslovima biti obezbeđno parkiranje za stanare pšačk zone, koji će mesečno parking-mesto plaćati 6.000 dinara.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Ujedno od septembra ispod šoping-mola u Rajićevoj imaće na raspolaganju još 450 parking mesta - ističe gradski urbanista.

Specijalizovanim elktričnim vozilima "Vrabac servisa" stariji sugrađani će besplatno moći da se prvezu od ulice do kućnog praga.

Vozila će kružiti zonom tokom čitavog dana a do stanara će dolaziti i po pozivu. Služba će imati spisak žitelja koji imaju prioritet u korišćenju ove usluge.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZORAN SIMIC

    17. jun 2017 | 15:40

    Dzivdjan a ne vrabac

  • Dado CZ.Lj...

    17. jun 2017 | 17:26

    Ovo na sliki je kavlir, elektricno vozilo koje voza turiste i ostale po Ljubljani, Lpp znaci ljubljanski potniski promet... Nije vrabac.

  • mihailovic

    17. jun 2017 | 19:21

    Sve je to lepo da nije zalosno ! Misli li drzava na nesrecne taksiste koji rmbace po 12-14 sati dnevno da prezive ? I ti taksisti imaju svoje porodice koje hrane svojim radom i decu svoju skoluju. Lako je birojratama svaka 3 meseca da sede po kancelarijama u Opstini ispijaju kafice i na gotovo da im taksisti uplate pausalni porez.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA