Besplatni koncerti širom Beograda: U sredu obeležavamo Svetski dan muzike, biće to najveseliji dan u gradu

"ArtLink" će 21. juna u saradnji sa partnerima organizovani od 16 do 20 časova muzičku promenadu po centru Beograda

  • 0

Koncerti, izložbe, filmovi deo su programa kojim će ove godine u Beogradu biti obeležen 21. jun - Svetski dan muzike.

Riječki bend Let 3: Danas svet izgleda lošije, ali nema straha – izgledaće još gore! (FOTO) (VIDEO)

U skladu sa tradicijom koju je pokrenuo nekadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, da se prvi dan leta, odnosno, Svetski dan muzike, obeležava besplatnim koncertima po parkovima, trgovima i ulicama, "ArtLink" će 21. juna u saradnji sa partnerima organizovani od 16 do 20 časova muzičku promenadu po centru Beograda.

Tako će ArtLink mladi virtuozi nastupati od 16 do 16.30 časova u Pionirskom parku (kod fontane), a zatim ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici od 17 do 17.30 sati.

U Studentskom parku (kod spomenika Josifu Pančiću) od 18.30 do 19.15 časova publika će slušati Dečiji hor RTS-a, a u Skadarliji (ispred Kuće Ðure Jakšića) od 19 do 20 sati Miloš Čolaković trio.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Program Kolarčeve zadužbine povodom Svetskog dana muzike otvoriće u 18 sati pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So koji će na koncertu pod nazivom "Whirl and Swirl" u Muzičkoj galeriji izvesti kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja, inspirisane džezom.

Treći put u okviru projekta "Muzej akustike" biće realizovana interaktivna izložba "Svet zvuka" uz stručno vođenje.

Softverska rešenja posetiocima će omogućiti da kroz igru, dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike, zatim da provere preciznost svoje intonacije i kvalitet svog sluha pevajući dursku lestvicu i drugo.

U holu Kolarčeve zadužbine biće održan koncert ansambla "Sensartika" koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Program na Kolarcu će se završiti nastupom ansambla "Elemental Culture Collective" (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani.

Ovaj kvintet udaraljki povešće publiku na magično muzičko putovanje oko sveta - od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku.

Na Svetski dan muzike biće održani i 49. Kalemegdanski sutoni u organizaciji Muzičke omladine Beograda.

Tokom popodneva i večeri u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" predstaviće se Ljubica Sekulić (viola i harfa) sa delima domaćih i švedskih kompozitora, neobičnu muzičku fuziju - "Flauta vrs. Marimba" prikazaće duo "Timeline", koji čine Nikola Radan i Boris Bunjac i na kraju će nastupiti "Merry Gospel Hor" sa specijalnim gostima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

"Kalemegdanski sutoni", ranijih godina višednevni ciklus koncerata, ovoga puta su svedeni na jednodnevni događaj koji će se održati od 17 do 22 časa pod simboličnim nazivom "Za(O)tvaranje".

U susret Svetskom danu muzike u Art bioskopu Kolarca, 19. i 20. juna, biće prikazana tri filma iz arhive Festivala "7 veličanstvenih"

Publika će gledati film "Učitelj i njegov učenik" Sonje Helman Dolc koji prikazuje velikog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva kako drži master klas trojici izabranih mladih talentovanih dirigenata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

"Nomadak TX" reditelja Raula de la Fuentea je neobičan film o još neobičnijem instrumentu - čalaparti, a "Hello, I am David - Putovanje sa Dejvidom Helfgotom" rediteljke Kozime Lang je prvi dokumentarac o tom vanserijskom pijanisti.

Svetski dan muzike, na dan letnje ravnodnevnice, ustanovljen je pre 37 godine na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svetskim metropolama - održavaju se koncerti na otvorenom i muzika osvaja prostore.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA