• 9

Da li komunalni policajci treba da budu u formi? Za 7 godina SAMO 2 puta imali testove (FOTO)

- Kondiciono testiranje ukupno 295 komunalnih policajaca je u toku, a njihovo zdravstveno stanje se redovno prati - rekli su iz sekretarijata

 • 9

Fotografija komunalnih policajaca koji vrše kontrolu ilegalne prodaje u Zemunu, prouzrokovala je veliku pažnju javnosti na društvenim mrežama, ali ovog puta razlog nije bilo bahato ponašanje pripadnika ove službe, već prekomerna težina jednog od njih.
Pogledajte borbu komunalaca i prodavca koji se "zalepio" za beton na šabačkom buvljaku (VIDEO)

TUGA: Deka koga je maltretirala komunalna policija danas nije došao na posao (FOTO) (VIDEO)
Zbog toga što komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu (pendrek) i „sredstva za vezivanje” (lisice i slične stvari) u različitim situacijama iz njegove nadležnosti, postavlja se pitanje da li i koliko često oni prolaze testove psiho-fizičkih sposobnosti, kao da li postoje uslovi za stupanje u radni odnos.
Kako nezvanično saznajemo, formalnih kriterijuma nema, a prema nekadašnjem Pravilniku o stručnom osposobljavanju zaposleni u ovom sekretarijatu bili su podvrgnuti testovima provere teoretskog znanja i praktičnih sposobnosti jednom u tri godine.
Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević


Prema toj računici, za sedam godina postojanja komunalne policije njihovi pripadnici su samo dva puta radili psiho-fizičke testove.
Iz Sekretarijata za poslove komunalne policije grada Beograda rekli su za Telegraf da je Zakonom o komunalnoj policiji propisano da se na položaje, dužnosti, prava i odgovornosti komunalnih policajaca primenjuju propisi o radnim odnosima koji važe za zaposlene u organima grada.
Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević


- Pored navedenih uslova, komunalni policajac mora da ispunjava i posebne uslove i to: da ima psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova komunalnog policajca koje se dokazuju lekarskim uverenjem ovlašćene zdravstvene ustanove, da ima položen ispit za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalnog policajca, da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci i da mu ranije nije prestao radni odnos u državnom ili drugom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa - objasnili su iz komunalne policije.
Printskrin: Facebook/Marko Dragoslavic

Printskrin: Facebook/Marko Dragoslavic


Kako su naglasili, posebna sposobnost utvrđuje se lekarskim pregledom koji obavlja zdravstvena ustanova ovlašćena rešenjem ministra nadležnog za lokalnu samoupravu.
- Lekarski pregled sastoji se od opšteg lekarskog pregleda, specijalističkih pregleda i testa na drogu. Opšti lekarski pregled je eliminatoran u smislu pristupanja specijalističkim pregledima.  Njime se između ostalog utvrđuju posebne antropometrijske mere (visina najmanje 170 cm za muškarce i 163 cm za žene i težina). Posebna sposobnost se utvrđuje lekarskim pregledom, koji obuhvata više vidova sposobnosti i to za preduzimanje fizičkih profesionalnih aktivnosti (fizička i funkcionalna sposobnost), zatim za preduzimanje profesionalnih sposobnosti za koje su preduslov vidne i funkcije sluha, otpornost na štetno delovanje radne sredine i klimatskih uslova, sposobnost za rad u noćnoj smeni, u pripravnosti i drugim složenim uslovima rada - odgovorili su iz gradskog sekretarijata.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Kriterijumi i merila se, prema njihovim rečima, revidiraju najmanje jedanput u periodu od tri godine u skladu sa potrebama prakse, novim stručnim znanjima i tehnologijama.
- Stručno usavršavanje komunalnih policajaca obezbeđuje se periodičnim proverama stručne osposobljenosti – redovnim i vanrednim. Ispit i provera stručne osposobljenosti obavlja se pred Ispitnom komisijom koju obrazuje ministar nadležan za lokalnu samoupravu uz prethodno pribavljeno mišljenje ministra za unutrašnje poslove. Kondiciono testiranje ukupno 295 komunalnih policajaca je u toku, a njihovo zdravstveno stanje se redovno prati - zaključili su iz ove službe.
Daljinac baner
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zeljko

  Dragi citaoci, na slici nije komunalni policajac vec pripadnik MUPa, kao sto vidite u zabludi ste.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Rajko

  Al imaju stomacine tele bi mogli pojest, za ostalo nistane vrede niti oni imaju pojma o nekom zakonu.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Jeretik

  Sta ce im kondicija , nenadlezni su za sve sem za lov na babe i dede sa ulicnim tezgama , a babu moze da stigne i ovaj debeli .

  20
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima