IV FLAVIJEVE LEGIJE: Ovo je najmisterioznija ulica u Beogradu

Neko od ljubitelja istorije, posebno rimske, je bio "kum" u preimenovanju naziva Dunavske ulice

  • 5

Novi naziv Dunavske ulice u Višnjici, koja se nastavlja na Ulicu maršala Tita, je IV Flavijeve legije. Ova ulica na beogradskoj opštini Palilula naziv je promenila još 2005. godine.

Sve o baba Višnji, ženi po kojoj prelepa ušuškana ulica u srcu Vračara nosi ime

IV Flavijeva legija je bila stacionirana u Singidunumu od prvog veka naše ere do trećeg kada su je prebacili u Viminacijum u kome se nalazila 8. legija Klaudija Pija Fidelis.

Nadimak ove beogradske je bio Feliks odnosno "srećna legija", dok je požarevačka bila poznata kao Pia Fidelis, što će reći, potpuno verna". Simbol beogradske je bio lav, a požarevačke - bik. Grb Viminacijuma je boginja fortuna koja rukama mazi lava i bika...

Legio IIII Flavia Felix odn. Legija IV Flavija Feliks, bila je rimska legija koju je 70. godine regrutovao Vespazijan, od ostataka Legije IV Makedonike.

Vespazijan odlučuje da raspusti Makedoniku i formira novu Četvrtu legiju i naziva je Flavia Felix po svom nomenu, Flavia. Na osnovu toga što je simbol legije lav, verovatno je formirana u julu ili avgustu 70.

IVFlavia Felix je prvo bila ulogorena u Burnumu, u Dalmaciji (kod današnjeg Kistanja), gde je smenila XI Klaudiju. Car Domicijan je premestio legiju u Gornju Meziju, u Singidunum, ali ima nekih dokaza o prisustvu ove legije u Viminacijumu, u Starom Kostolcu kod Požarevca.

Foto: Wikipedia/MatthiasKabel Foto: Wikipedia/MatthiasKabel

Četvrta legija se borila na Dunavu protiv germanskih plemena. U Gornjoj Meziji je ostala bar do prve polovine 4. veka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    22. jun 2017 | 15:47

    U Biblioteci grada u Knezu postoji Rimska sala. U njoj je sačuvan deo zida logora legije Flavia Feliks (Feliksovi srećnici). U popularnom filmu Gladijator Maksimus je general upravo IV Feliks legije! Istorija Beogrda i Srbije ne počinje od Nemanjića. Našim venama teče krv kelta, avara, rimljana, slovena itd itd... Pozdrav.

  • expert

    22. jun 2017 | 15:28

    Preimenujmo je u ulicu Heroji Košara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA