Branislav Janković prvi stigao do Časnog krsta na Adi Ciganliji

Tradicionalno plivanje održano je danas i u Zemunu i na keju 25. maj uz prisustvo velikog broja građana

  • 0

Branislav Janković (28), pripadnik Vojske Srbije, pobednik je u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji. U konkurenciji od 56 takmičara, Branislav je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje brog godina života Isusa Hrista. Tradicionalno plivanje, četrnaesto po redu, održano je danas i u Zemunu, kao i na keju 25. maj na Dorćolu.

- Konkurencija je bila jaka, a za takmičenje sam se spremao dva dana. Nisam verovao da ću stići prvi do Krsta. Ovu pobedu posvećujem sinu, koji je uvek verovao u mene – kaže Janković, koji je profesionalni vojnik i razvodnik Rečne flotile Novi Sad.

Bogojavljenski krst, težak 15 kilograma, pobedniku je uručio episkop renezijanski Andrej - izaslanik patrijarha Irineja.

Veliki broj građana okupio se ispred restorana “Jezero” na Adi Ciganliji, kako bi uživao u svečanoj ceremoniji proslave Bogojavljenja i bodrio takmičare. Temperatura vode u jezeru bila je 2,4 stepena u plusu.

Manifestaciji su prisustvovali i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pisac Dobrica Erić, muzičar Bora Dugić, predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac.

Na keju 25. maj u prisustvu nekoliko stotina Beograđana prvi je do krsta doplivao pripadnik Žandarmerije, Marko Tomašević (23).

Titulu nosioca Bogojavljenskog krsta na Zemunskom keju poneo je Dejan Dimitrijević (29), koji se bavi ugostiteljstvom. Plivanje se održalo kod restorana "Venecija", a trka je započela kada je patrijarh Irinej spustio krst u osveštanu vodu.

Širom Srbije se plivalo za Bogojavljenski krst. Pogledajte galeriju.

(Tanjug/A. Marković/ foto: Tanjug)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA