Oslikavanjem zgrada Palilula dobila galeriju na otvorenom

Istaknuta je uspešna saradnja Francuskog instituta i Gradske opštine Palilula, koja je rezultirala stvaranjem svojevrsne galerije na otvorenom na teritoriji opštine Palilula

  • 1

Povodom završetka projekta Outings u okviru kojeg su na dvadest zgrada na opštini Palilula postivljeni oslikani motivi umetničkih slika iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada, organizovana je konferencija za novinare u Francuskom institutu.

Istaknuta je uspešna saradnja Francuskog instituta i Gradske opštine Palilula, koja je rezultirala stvaranjem svojevrsne galerije na otvorenom na teritoriji opštine Palilula. Francuski umetnik Žulijen de Kazabjanka, koji je svoj projekat oslikavanja prostora realizovao u mnogim svetskim metropolama izjavio je da je prvi put imao ovakvo iskustvo i da su stanari zgrada svih uzrasta, od onih od dvadesetak godina do osamdesetogodišnjaka, izuzetno predano birali motive slika koje su se našle na njihovim zgradama, poput "Hristovog raspeća", "Žene sa crvenim šalom" i mnoge druge koje je su izabrali zato što su im bili lepi.

Foto: Promo

Đorđe Aleksić, šef kabineta predsednika Gradske opštine Palilula zahvalio je na poverenju koje je ukazano Opštini Palilula od strane Francuskog instituta, da ima kapacitet da učestvuje u jednom ovakvom umetničkom projektu. On je istakao, da pored infrastrukturnih problema koji su prioritetni, Opština Palilula dosta prostora poklanja i različitim konceptima kulture, pogotovo onim u koje su uključeni građani, što je pokazao upravo završeni projekat.

Foto: Promo

Zadovoljstvo i zahvalnost na učešću u projektu Opštini Palilula i Galeriji Matice srpske izrazili su direktor Francuskog instituta Žan Batist Kizen i ataše za kulturu Ambasade Francuske An-Loren Viguru, koja je najavila da će u septembru zajedno sa Opštinom Palilula organizovati da deca palilulskih škola obiđu oslikane zgrade i tako se upoznaju se bogatom nacionalnom umetničkom tradicijom.

Foto: Promo

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski je izjavila da je srećna što su slike iz ove Galerije izašle na ulice glavnog grada i to baš na Paliluli od koje će preuzeti dragocena iskustva u realizaciji projekta Outings u Novom Sadu.

Foto: Promo

U Francuskom institutu, Knez Mihailova 31, danas u 19 časova biće otvorena izložba fotografija na kojima su slike iz gradova u kojima je do sad radio i gostovao umetnik Žulijen de Kazabjanka.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA