Na starim slikama Terazija vidi se veliki, beli obelisk: Gde je on sada i otkud on uopšte tu? (FOTO)

Bili su uglavnom od drveta, ali oslikani tako da su izgledali kao da su od kamena ili nekog trajnijeg materijala

  • 3

Fotografija predratnih Terazije, pored toga što budi žal za starim vremenima, koja su po pravilu uvek bolja od današnjih, budi i radoznalost - šta predstavlja tajni obelisk?

Obelisk za Džobsa prvo u Beogradu, pa tek onda u SAD!

U blizini hotela "Moskva", ovim prostorom na pojedinim fotografijama dominirao je svojevsrni stub, sa kojim su upoznati i članovi Fejsbuk grupe Crno-beli Beograd.

Takve "obeliske" postavljala je uprava grada prilikom obeležavanja rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića tridesetih godina prošlog veka – piše u opisu fotografije.

Dakle, "tornjevi" koji se vide na nekim starim fotografijama nisu zapravo bili jedini i postavljani su na Terazijama kao dekoracija povodom proslave kraljevog rođendana.

Foto: Arhiva

Bili su uglavnom od drveta, ali oslikani tako da su izgledali kao da su od kamena ili nekog trajnijeg materijala. Za taj posao uglavnom su angažovani pozorični scenografi.

– Rođendan mladog kralja je bio veoma važan događaj u predratnoj državi. I legendarne trke oko Kalemegdana koje su ekvivalent današnjoj Formuli 1 3. septembra 1939. godine održane su u čast rođendana kralja Petra II Karađorđevića – ističu autori strane Crno-beli Beograd.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA