PREOKRET: SC "Šumice" tuži grad zbog ukidanja dozvole o izgradnji balon hale!

- Naš cilj ovom tužbom je da vidimo da li je odluka Grada bila doneta po zakonu, ali i da li je prethodno dobijena dozvola za gradnju bila dobijena po zakonu, a ako nije, da odgovaraju oni koji su je odobrili - kaže direktor Centra Ivan Bakić. Zbog gradnje balon hale, ispred zgrade SC "Šumice" krajem maja nelegalno posečeno sedam stabala javora

  • 0

Uprava Centra za kulturu i sport "Šumice" podnela je tužbu Upravnom sudu protiv Grada Beograda i Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove. U tužbi se traži da se poništi rešenje ovog sekretarijata i da se dozvoli izgradnja balon hale. Da bi ova hala bila podignuta, početkom maja posečeno je sedam stabala javora ispred zgrade Centra, zbog čega je izbio pravi skandal.

Direktor centra "Šumice" Ivan Bakić tvrdi za dnevni list "Blic" da, prema projektu koji je radio "Ar Tech inženjering", a na osnovu koga je izdata dozvola Centru za postavljanje balon hale, nije bila predviđena seča nijednog stabla. Takođe, on objašnjava da je hala trebalo da bude naslonjena na Centar i ima oko 600 kvadrata.

- Naš cilj ovom tužbom je da vidimo da li je odluka Grada bila doneta po zakonu, ali i da li je prethodno dobijena dozvola za gradnju bila dobijena po zakonu, a ako nije, da odgovaraju oni koji su je odobrili. Ako je sve bilo po zakonu, prihvatićemo to, samo želimo da budemo sigurni - objašnjava Bakić.

U tužbi koju je Centar podneo Upravnom sudu stoji da Grad nije imao pravo da poništi odluku o početku gradnje hale, jer u trenutku izdavanja dozvole nije bio upisan kao korisnik parcele ili objekata na njoj, što, kako kažu u Sekretarijatu, nije istina. U Sekretarijatu su iznenađeni tužbom koja bi, ako bi bila usvojena, najverovatnije dovela do seče drveća zasađenog na mestu posečenog.

- Opština Voždovac je 2009. godine potvrdila Centru "Šumice" prijavu početka izvođenja radova na izgradnji sportske balon hale, što znači da je izdala građevinsku dozvolu za ovaj objekat, tumačeći da se radi o pomoćnom objektu. Investitor ni tada ni sada nije upisan kao korisnik, odnosno zakupac zemljišta - kaže zamenik sekretara imovinsko-pravnih poslova Jelena Šušović Mikić.

Ona objašnjava da je u vreme izdavanja "dozvole" na zemljištu u državnoj svojini kao korisnik bila upisana Uprava za gradsko zelenilo sa tri petine idealnih delova i bio je zabeležen administrativni prenos prava korišćenja u korist opštine Voždovac.

- Sada je na zemljištu čija je površina 13,5 hektara upisano pravo korišćenja grada Beograda, opštine Voždovac i jednog fizičkog lica.  Niti je balon hala pomoćni objekat za čiju izgradnju je mogla biti izdata potvrda, niti je investitor imao imovinsko-pravni osnov, zato je dozvola poništena - objašnjava Šušović Mikić.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA