Oni su najzaslužniji za uspeh Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi!

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili na njemu rade.

  • 0

Univerzitet u Beogradu i ove godine je na Šangajskoj listi između 201. i 300. mesta, ali kada se analiziraju svi kriterijumi rangiranja vidi se da je to bolji plasman u odnosu na prošlu godinu, kaže prorektor za međunarodnu saradnju UB Ivanka Popović.

Univerzitet u Beogradu je na listi 300 najboljih u svetu, a evo na kojoj je poziciji

- Jezičak na vagi koji je prevagnuo da budemo za jotu bolji od prošle godine u kompletnom skoru je citiranost radova matematičara. Uz profesora Stojana Radenovića imamo dobru citiranost i profesora Zorana Kadelburga - rekla je za Tanjug prorektor za međunarodnu saradnju UB profesorka Ivanka Popović.

Ona je naglasila da je ukupan broj radova fakulteta i instituta i sve bolji njihov kvalitet doprineo da UB bude dobro pozicioniran na prestižnoj listi najboljih 500 svetskih univerziteta.

- Međutim, stalno podsećam da bez adekvatnog finansiranja počećemo da padamo na listi. Ako se nešto ne promeni u finansiranju nauke ne možemo očekivati da ostanemo na toj listi - pojasnila je ona.

Kao primer navela je zemlje u regionu, od kojih je samo Univerzitet u Ljubljani na listi, dok je Univetrzitet u Zagrebu ispao sa liste baš zato što je došlo do problema u finansiranju nauke.

- Moramo imati siguran okvir u finansiranju nauke, da se obezbedi miran i nesmetan rad naučnika - pojasnila je ona.

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su osam američkih i dva britanska univerziteta.

Najbolji svetski univerzitet je Harvard, zatim Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalifornija i Univerzitet u Čikagu.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu, njih 500.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili na njemu rade.

Lista je neformalna, ali stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA