• 0

Beograd je dobio svoj FENOMEN!

Cilj FENOMEN-a je da kod dece uzrasta od 7 do 15 godina razvije prirodnu radoznalost, kreativnost, samostalno i kritičko mišljenje kao i pozitivan odnos prema učenju, nauci i svetu koji nas okružuje

  • 0

U četvrtak, 17. avgusta, u srcu Beograda, Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično je počeo sa radom FENOMEN, centar za naučne interaktivne radionice.

Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Cilj FENOMEN-a je da kod dece uzrasta od 7 do 15 godina razvije prirodnu radoznalost, kreativnost, samostalno i kritičko mišljenje kao i pozitivan odnos prema učenju, nauci i svetu koji nas okružuje.

- Želimo mladima da omogućimo učešće u radionicama sa praktičnim zadacima i eksperimentima, kako bi kroz stručno mentorstvo razvili svoje talente, veštine i logičko razmišljanje. Decu motivišemo da koriste svoje kapacitete, da otkrivaju, rešavaju probleme i da slobodno razmišljaju, sa namerom da kod njih probudimo i razvijemo ljubav, samopouzdanje i pozitivan stav prema učenju - rekla je jedna od osnivača FENOMEN-a, Ana Petrović.

Foto: Promo

Fenomenalni prostor čine: naučna laboratorija namenjena svim polaznicima, amfiteatar opremljen za uzbudljiva multimedijalna predavanja i deo namenjen interaktivnim naučnim radionicama.

- Sve aktivnosti su prilagođene uzrastu polaznika. Zato i imamo grupe oformljene na osnovu uzrasta, koje su veoma male, do 15 polaznika. Time obezbeđujemo dovoljno vremena i prostora za svakog našeg polaznika i možemo da radimo kvalitetno sa njima Dug niz godina radim sa decom i mladima, kroz  predavanja, mentorstva, radionice, i kroz promociju nauke, pre svega kroz Festival nauke i Noć istraživača, i shvatila sam da deca vole da istražuju, vole nauku, da poseduju tu prirodnu radoznalost, ali da nemaju prilike, uslova niti mesta gde bi mogli kroz praktičan rad da to razvijaju - rekla je dr Aleksandra Patenković sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, takođe osnivačica FENOMEN-a.

Foto: Promo

Svi oni koji postanu deo FENOMEN-a dobijaju priliku da do znanja dođu pomoću brojnih ogleda koje se izvode u laboratoriji, kroz istraživačke aktivnosti, zanimljiva predavanja, korišćenjem literature prilagođene uzrastu polaznika, kao i naučnim filmovima, učešćem u debatama, kvizovima i raznovrsnim aktivnostima kroz grupni i samostalni rad.

U stilu Festivala nauke, FENOMEN organizuje i gostovanja posebnih predavača koji uz malo eksplozije, dima, živih insekata, munja i varnica razotkrivaju sve ono što nauku čini interesantnom, a svet koji nas okružuje neverovatno razigranim.

Foto: Promo

Program je osmišljen tako da prati školsku godinu a prirodni fenomeni su obrađeni iz ugla različitih naučnih oblasti. U belim mantilima, sa epruvetama i hemikalijama, kroz sočiva, prizme i lupe polaznici FENOMEN-a bacaju novi pogled na naučni svet.

Foto: Promo

Svaki mesec je posvećen jednom prirodnom fenomenu, pa je tako septembar mesec energije, oktobar je mesec vode, novembar mesec elektriciteta. Upis novih članova je u toku, a sve informacije mogu se pronaći na sajtu centra FENOMEN.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok