Mladenovac obeležava 100 godina od smrti predivne doktorke Esli: Njena česma i dalje žubori

Dr Elsi je sa 16 malih sanitarnih fordova, koje je dobila, krstarila do poljskih bolnica i do linija frontova gde su se vodile krvave borbe, požrtvovano pružajući pomoć borcima, ranjenicima, tifusarima i stanovništvu. Zahvalni Mladenovčani i borci Moravske divizije pod rukovodstvom kapetana Bore Popovića, u jeku rata, podigli su spomen-česmu "Crkvenac"

  • 0

U Mladenovcu čitav jedan vek žubori pitka voda iz spomen-česme "Crkvenac" na kojoj pozlaćenim slovima na srpskom i engleskom jeziku piše: „1915. za uspomenu na sanitarnu misiju škotskih žena u Srbiji i njenog osnivača Elsi Inglis”.

FOTO-UBOD: Trijumfalni ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb 1918. godine

Plač srpskog vojnika u izgnanstvu 1915. godine: Heroj je poklekao nakratko, pa prkosno nastavio borbu (FOTO)

Iz luke Sautempton na kraju 1915. godine krenula je Misija škotskih žena sa dr Elsi Inglis na čelu, ispraćena od engleske kraljice, princeze Meri, lorda Džordža i Vinstona Čerčila.

U Srbiji, kojoj je nametnut treći uzastopni rat, dr Elsi je pored Mladenovca organizovala poljske bolnice u Lazarevcu, Valjevu i Kragujevcu u kojima je radilo nekoliko stotina medicinara iz Škotske, Rusije, Amerike, Švajcarske, Danske, Holandije i drugih zemalja. Bolnica u Mladenovcu, kojom je rukovodila dr Beatrisa Mekgregor i dr Hanter, bila je u kući Čede Vasilića, u kojoj je sa okolnim šatorima zbrinuto 400 ranjenika sa Varovnica i Kasapskog brda gde se branio Beograd u Velikom ratu. Srpski vojnici su posekli hiljade Ugara (otuda ime) i izbili na Kosmaj odakle su proterali Austrougare preko Save i Dunava.

U slavu te pobede u hladu stoletnih hrastova i danas blista beleg, spomenik na kome piše: "Prodor Austrougarske vojske u jesen 1914. zaustavljen je ovde na Kosmaju." Uklesani su i stihovi Đure Jakšića: "I samo dotle, do tog kamena, drzneš li dalje, čućeš gromove zemlje slobodne"...

Foto: Milena Đorđević

U tadašnjoj mladenovačkoj bolnici, u zgradi koja i danas odoleva vremenu, borave praunučad Čede Vasilića. Odatle na korak je vojničko groblje i kapela – počivalište izginulih ratnika.

Dr Elsi je sa 16 malih sanitarnih fordova, koje je dobila, krstarila do poljskih bolnica i do linija frontova gde su se vodile krvave borbe, požrtvovano pružajući pomoć borcima, ranjenicima, tifusarima i stanovništvu. Zahvalni Mladenovčani i borci Moravske divizije pod rukovodstvom kapetana Bore Popovića, u jeku rata, podigli su spomen-česmu „Crkvenac”. Skladno zdanje na čijem vrhu je srpski simbol – šajkača izlivena u betonu. „Crkvenac” je naš spomenik najviše pominjan u svetu, podignut u vihoru Velikog rata, kada je svaki treći Srbin položio život za otadžbinu, kada se deca nisu rađala.

Foto: Milena Đorđević

Dr Inglis je stigla u pomoć i Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji u Rusiji, odakle je po zapovesti vlade sa Krfa, jula 1917. sa vojskom i ranjenicima preko Odese, krenula put Solunskog fronta.

Iscrpljena požrtvovanim radom, obolela, doživela je srčani udar i umrla na rukama srpskih vojnika 26. novembra 1917. godine, a sahranjena u rodnom Edinburgu sa škotskim i sa srpskim zastavama preko kovčega. Dr Elsi Inglis je posmrtno odlikovana ordenom Belog orla – najvišim odlikovanjem Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA