• 0

7 sporazuma između Beograda i Pekinga: Približavanje dva naroda, saradnja na svim nivoima

Posle 37 godina imamo priliku da ugostimo gradonačelnika glavnog grada NR Kine i da prvi put u istoriji budemo domaćini manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu“

  • 0

Manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu“ počela je danas izložbom „Šarmantni Peking”, a nastavila se zvaničnim sastankom gradonačelnika Beograda Siniše Malog i vršioca dužnosti gradaonačelnika Pekinga Čen Đininga.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su i članovi delegacija dva grada, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Ovom prilikom potpisano je sedam sporazuma o saradnji Beograda i Pekinga, nakon čega se Čen Đining upisao u knjigu utisaka.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao danas je velika čast što posle 37 godina imamo priliku da ugostimo gradonačelnika glavnog grada NR Kine i da prvi put u istoriji budemo domaćini manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu“.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Sporazum o saradnji Beograda i Pekinga potpisan je još 1980. godine i Beograd je bio prvi grad u Evropi sa kojim je Peking imao takav sporazum. Pre dve godine taj sporazum smo obnovili i kao konkretan rezultat te saradnje imamo ovu manifestaciju u našem gradu. Osim toga što ćemo na ovaj način dodatno približiti naša dva naroda, na današnjem poslovnom forumu ćemo imati više od 300 privrednika, gotovo stotinu kompanija iz Kine i više od stotinu kompanija iz Srbije što je način da još ojačamo naše ekonomske veze – istakao je Mali.

Na današnjem sastanku je bilo reči o saradnji u oblasti turizma, naveo je Mali i podsetio da je juče obavljen prvi let na liniji Beograd – Peking, preko Praga.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine, s obzirom na to da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za građane Kine, imamo 130 odsto više turista iz Kine nego u istom periodu prošle godine.

- Nastavićemo sa nastupima na sajmovima turizma u Kini, kao i da pozivamo kineske turiste da dođu u Srbiju i Beograd jer i na taj način dodatno približavamo dva inače bliska naroda. Veliki potencijal vidimo u oblasti obrazovanja i inovacija. Naučno-tehnološki park na Zvezdari i takve ustanove u Pekingu će ubudućnosti još više sarađivati. U oblasti ekonomije, osim što su naši prijatelji završili Most Mihajila Pupina, trenutno kineske građevinske firme rade na završetku obilaznice oko grada Beograda, kao i na još tri velika i važna projekta za građane Beograda – objasnio je gradonačelnik Beograda.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Kako je naveo Mali, Beograd će sledeće godine biti domaćin samita gradonačelnika 16 + 1, gde se očekuju gradonačelnici glavnih gradova svih centralno i istočno-evropskih zaemalja u Beogradu, što će biti dodatna prilika za promociju naše zemlje. Naredne godine će biti organizovana manifestacija „Dani Beograda u Pekingu“, što je prilika da se domaća istorija, kultura i tradicija predstave građanima Pekinga, naveo je Mali.

On je zahvalio ambasadoru Kine u Beogradu Li Mančangu na unapređenju odnosa dve zemlje i gradonačelniku Kine na prilici da se dva naroda još bolje i uspešnije povežu.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga Čen Đining je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je doašo u prelepi Beograd i da je sa gradonačelnikom Beograda postigao brojne dogovore o unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje u oblastima privrede, trgovine, obrazovanju i drugim oblastima.

- Beograd je prvi prijateljski grada Pekinga u celoj Evropi i od tada se ti odnosi neprekindo razvijaju i sve su čvršći. Aktviosti su okviru manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu“ su veoma sadržajne – naglasio je Đining.

Foto: Beoinfo

Danas su sporazum potpisali kompanija Beijing Medwaste Engineering Co., Ltd i Kompanija Sinofarm o postrojenju za preradu medicinskog otpada, Beijing Caofeidian Vocational Education City Investment Co., Ltd i China Road And Bridge Corporation (Serbia) potpisali su Pismo o namerama za investiranje u srpko-kineski industrijski park, Pekinški biro za štampu, publikacije, radio, film i televiziju i Filmskoi centar Srbije potpisali su Memorandum o razumevanju o filmskoj saradnji, Centralna biblioteka Kine i predstavnici Biblioteke grada Beograda potpisali su Sporazum o saradnji, Pekinška komora za Međunarodnu trgovinu i PKS - Privredna komora Beograda potpisali su Sporazum o saradnji, pekinška komisija za obrazovanje i Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda potpisali su Memorandum o razumevanju, Pekinški simfonijski orkestar i Beogradska filharmonija potpisali su Memorandum o razumevanju.

Foto: Beoinfo

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, glavni urbanista Milutin Folić, gradski sekretari za informisanje Mirjana Pavičić, kulturu Ivona Jevtić, obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, kao i direktor „Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević, te direktor TOB-a Miodrag Popović i predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima