Parada ponosa počinje u podne: Karleuša kuma, premijerka i gradonačelnik u povorci

Parada startuje na Cvetnom trgu, a organizuje se pod sloganom „Za promenu"

  • 0

U Beogradu će danas sa početkom u 12 sati biti održana Parada ponosa, uz učesće premijerke Ane Brnabić i nekoliko ministara, a kako očekuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, sve bi trebalo da protekne bez problema.

Ko od političara dolazi na Paradu ponosa?

Parada startuje na Cvetnom trgu, a organizuje se pod sloganom „Za promenu".

Mapa parade ponosa: Gde je polazak, a gde se završava šetnja (FOTO)

- Bezbednosnu procenu je radila Direkcija policije, formiran je štab koji se time bavi, mi smo u stalnoj komunikaciji sa svima, sve teče u skladu sa zakonom i u skladu sa procenama koje smo imali ranije. Očekujem jednu sasvim normalnu atmosferu - rekao je Stafanović.

KARLEUŠA PRIHVATILA DA BUDE KUMA PARADE PONOSA: Zbog njenog novog statusa gore društvene mreže! (FOTO)

Na Paradi će prisustvovati predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, a očekuje se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović..

Foto: Marko Todorović

Ružić je rekao da je Srbija danas uzorna zemlja u kojoj se prava manjinskih grupa garantuju i poštuju, a svoje učešće na Paradi ponosa objasnio je željom da promovisao toleranciju i zaštitu ljudskih prava.

Učešće je najavio i gradonačelnik Siniša Mali, koji je nedavno rekao da Beograd pokazuje da je grad bez diskriminacija i sa jednakim pravima za sve, a posebno pravom na budućnost.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić rekao je neće učestvovati u Paradi ponosa.

Foto: Tnajug/Dragan Kujundzic

Član Organizacionog odbora Beograd Prajda 2017 Goran Miletić govoreći o atmosferi u društvu pred "šarenu šetnju" ukazuje posebno na tri elementa - zakone koji štite pripadnike LGBT zajednice, podršku premijerke i veću spremnost mladih da se "autuju".

Prvi "Prajd" u Beogradu, 2001. godine, ostao je zapamćen po nasilju, a 16 godina kasnije, situacija, iako veoma sporo, ipak osetno ide na bolje, za šta je jasan signal dolazak najviše ministara do sada, naveo je on u izjavi za Tanjug.

Foto: Telegraf

Prisustvo najviše pripadnika izvršne vlasti otkada se "prajdovi" organizuju, Miletić vidi kao razlog za radost pripadnika LGBT zajednice.

- Dolazak premijerke je zaista dobar signal, a gradonačelnik Mali je dolazio i ranijih godina, što je takođe dobro jer ovo je Beograd Prajd i jako je važno da je on prepoznao koliko je to važno za Beograd i da nije mala stvar kada on dođe - kaže Miletić.

Osim što će, zbog radova na Slaviji, šetnja biti pomerena za par stotina metara, više ulaznih punktova će biti jedina promena, najavljuje Miletić.

- Ceo program će trajati dva do tri sata - kaže on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Milena Đorđević

Što se tiče zahteva koji se upućuju sa Prajda ali i cele Nedelje ponosa koja je u toku, i oni su, navodi Miletić, ostali isti kao ranijih godina.

- Tri su osnovna zahteva kojih se pridržavamo, a prvi se bavi vršnjačkim nasiljem u školama, budući da je ono jedan od osnovnih problema za LGBT zajednicu - ističe Miletić koji precizira da se ustvari zalažu za donošenje Aleksinog zakona.

Drugi zahtev, prema njegovim rečima, tiče se zakonskih rešenja koja bi osobama koje žele da promene pol to omogućile u svim aspektima.

- Imamo paradoksalnu situaciju da država plaća promenu pola, ali ne daje tačan pravni okvir kako da se dobije novi JMBG i novo ime, to je sve prepušteno sudovima i to neko vrlo lako reši a druge ljude prate strašne priče - navodi.

Foto: Telegraf

Treći zahtev koji je MIletić istakao tiče se zakona o registrovanju istopolnog partnerstva.

- To je nešto što je tabu i za šta se smatra da je "previše za Srbiju" - kaže Miletić i ističe da to smatra neophodnim.

Pomak na bolje, Miletić vidi i u radu medija, jer sada, "postoji mnogo izveštaja i ljudi se osećaju sigurnije i manje razmišljaju da li da kažu svojoj okolini".

Bolji su i zakoni koji su posle 2001. doneseni, kaže, pa su sada pripadnici LGBT zajednice bolje zastićeni u odnosu na raniji period.

- Od 2001, ne može se reći da se ništa nije promenilo, ali je ta promena veoma spora - smatra Miletić.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA