≫ 

Kako je tekla Parada ponosa iz minuta u minut: Poljubac Karleuše i Čede, muškarci na štiklama, neviđeno nevreme (FOTO) (VIDEO)

Program Parade ponosa počeo je u podne, a naši reporteri su iz minuta u minut izveštavali sa ulica glavnog grada

  • 0

Danas je u Beogradu održana Parada ponosaOvogodišnji Prajd prošao je bez većih incidenata, a prema rečima organizatora prestonicom je šetalo oko 3.000 građana.

Parada ponosa počinje u podne: Karleuša kuma, premijerka i gradonačelnik u povorci!

Slogan ovogodišnje Parade ponosa bio je "Za promenu".

Prajd su podržale mnoge javne ličnosti i političari, među kojima su bili premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, glumica Mirjana Karanovića, Biljana Srbljanović, Čedomir Jovanović sa suprugom i drugi.

Foto: Telegraf

Najveću pažnju svakako je privukla pevačica Jelena Karleuša koja je ove godine ponela i titulu "kume" Prajda.

- Nadam se da će nas sledeće godine biti više, iako je ove godine program bio bolji tokom nedelje ponosa. Grad Beograd učinio je mnogo više ove godine, kao i Vlada, ali očekujemo još više naredne godine - izjavio je je Goran Miletić.

Foto: Vladimir Milovanović

Šetnja je krenula na Cvetnom trgu, a završila je na Trgu Republike.

Parada je završena oko 14 časova kako je i planirano, a okupljene je na kraju rasterala oluja koja je pogodila Beograd.

Foto: Telegraf

Kao i svake godine, posle Parade Trgom Republike prošetali su popovi koji su kadili grad.

Popovi sačekali da se gejevi raziđu, da prođe oluja, pa okadili Trg Republike!

Kako je tekla ovogodišnja Parada ponosa, možete pročitati u nastavku.

14:06 - Glavni deo Parade ponosa je gotov, a većina učesnika se razišla zbog oluje koja je pogodila Beograd.

13:50 - Goran Miletić se zahvalio svima na organizaciji ovogodišnje Parade ponosa.

Foto: Vladimir Milovanović

- Nadam se da će nas sledeće godine biti više, iako je ove godine program bio bolji tokom nedelje ponosa. Grad Beograd učinio je mnogo više ove godine, kao i Vlada, ali očekujemo još više naredne godine - zaključio je Miletić.

13:44 - "Ja svoju decu učim različitosti na sopstvenom primeru. Ja sam levoruka i kažem im da me zato ne treba mrzeti, ja sam samo različita", izjavila je Karleuša na Trgu Republike.

Foto: Telegraf

13:37 - Pao je i prvi gej poljubac na Trgu Republike. Dvojica momaka, jedan iz Sarajeva, a drugi iz Subotice podelili su svoju ljubav sa svetom.

Foto: Telegraf

13:36 - Snimak koji nikog nije ostavio ravnodušnim: Znate li ko je na ovim štiklama?

13:30 - Kako javljaju naši reporteri sa lica, povorka je stigla do Trga Republika, a Karleuša je najveselija i jedina igra.

Foto: Vladimir Milovanović

13:26 - U prvim redovima povorke su i glumica Mirjana Karanovića, kao i Biljana Srbljanović.

Foto: Telegraf

13:25 - Najsočniji poljubac Prajda je ipak ovaj Čede Jovanovića!

13:23 - SIĐITE, NEĆE NIKO DA VAS JE*E! Karleuša se sa čela kolone obratila Beograđanima koji sa prozora gledaju Paradu ponosa!

Foto: Vladimir Milovanović

13:20 - "Ovo je šetnja koja pokazuje da nismo grešili kada smo verovali da smo društvo koje toleriše različitosti. Nasilje nije pobedilo ljudsku potrebu da voli. Nije greh voleti i nije naš problem ako smo drugačiji. Ovo je rezultat i onih koji su na vlasti jer je danas nezamislivo da pružaju podršku nasilju. Ostaje još puno toga što moramo uraditi za manjine u Srbiji", izjavio je Čedomir Jovanović, koji je na Prajd došao sa suprugom Jelenom.

Foto: Telegraf

13:16 - Na terazijama je uhapšen nasilni muškarac koji je krenuo ka učesnicima Prajda. Vikao je "gde su vam krivični zakoni".

Foto: Telegraf

Nasilnika su odmah uhapsili pripadnici Žandarmerije.

13:11 - "Sve je mirno. Nema incidenata i nadam se će tako ostati do kraja", izjavio je Veselin Milić, načelnik beogradske policije.

Foto: Telegraf

13:04 - "Treba objasniti ljudima da ih niko ne je*e ovde na ulici, već da ljudi samo šetaju sa zastavicama", rekla je Jelena Kareluša tokom šetnje na Paradi ponosa.

13:03 - SVE PRŠTI! Karleuša u vrhunskoj haljini stigla na Paradu ponosa, a onda su joj dali poklon koji je morala ODMAH da otvori!

13:01 - Učesnici Parade stigli su do Beograđanke. Sve teče mirno i bez ikakvih incidenata.

Foto: Telegraf

12:56 - Upravo je počela šetnja.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

12:50 - Na Prajd je stigla i ovogodišnja kuma - Jelena Kareluša

Foto: Telegraf

Karleuša je dočekana uzvicima "kuma nije dugme".

12:47 - Nekoliko desetina građana okupilo se u Bulevaru kralja Aleksandra kod Crkve Svetog Marka na protestu protiv Parade ponosa. Okupljeni su nosili transparente protiv Parade, zastave Rusije i crkvenu ikonografiju.

Printskrin: Tanjug

- Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu - piše na jednom transparentu.

12:40 - "Na ovogodišnjem Prajdu ima manje policije, a nije bilo toliko tenzija ni u medijima. Ovo je definitivno slika koju treba da šaljemo svetu. Ponosna sam na Srbiju", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić za Telegraf.

Foto: Telegraf

12:27 - ŠOK NA PRAJDU! Karleušu čekaju sa transparentom "Nataša Bekvalac je najveća srpska gej ikona", ona još nije stigla!

Foto: Telegraf

12:08 - Na Paradu ponosa stigli su i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Foto: Telegraf

12:02 - Kako je rečeno reporteru Tanjuga, na Cvetnom trgu prva će se obratiti predsednica udruženja "Da se zna" i članica organizacionog odbora parade ponosa Dragoslava Barzut. Nakon nje okupljenima će se obratiti ovogodišnja "kuma" Prajda, estradna umetnica Jelena Karleuša.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Planirano je da šetnja počne u 12.15 časova.

12:00 - Najveće grudi Parade: Prsata Persijka džinovski dekolte prošetala Beogradom!

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

11:58 - Pred sam početak parada stigli su Branko Ružić i Zoran Đorđević.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

11:48 - Pogledajte neke od transparenata koje će učesnici nositi tokom šetnje:

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

11:47 - Albansko-srpsko seksi "uvijanje" u centru Beograda: Atmosfera kao iz San Franciska!

11:34 - Najlmađi posetilac ovogodišnje Parade ponosa ima samo godinu dana.

Foto: Telegraf

11:31 - Aktivista Predrag Azdejković je stigao na Prajd.

Foto: Telegraf

11:30 - Parada je ove godine privukla i veliki broj stranaca. Među njima su i Džulijet iz Amerike i Sakina iz Persije. Kako javljaju naši reporteri, na ulicama Beograda najviše se mogu čuti strani jezici, a najmanje srpski.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

11: 29 -  Pogledajte najnovije fotografije sa Parade ponosa.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

11:27 - Momci iz Prijedora su takođe stigli na Prajd.

Foto: Telegraf

11:25 - Stojković Mira je udata i ima decu, ali svake godine podržava Paradu.

Foto: Telegraf

11:18 - Jedan od transparenata na ovogodišnjem Prajdu.

Foto: Telegraf

11:15 - Vreli ples Elektre u kožnom kombinezonu zapalio atmosferu uoči Parade!

Foto: Telegraf

11:11 - Liridon je gej sa Kosova koji je već 4. put u Beogradu na Paradi ponosa. On kaže da mu je ovde najlepše.

Foto: Telegraf

11:04 - Pogledajte najnovije fotografije sa lica mesta.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

10:56 - Učesnici se polako okupljaju kod Cvetnog trga. Kao i na svakom Prajdu, transvestiti su najzanimljiviji posmatračima.

Foto: Telegraf

10:34 - U toku je ukrašavanje grada zastavicama duginih boja koja je simbol pripadnika LGBT populacije.

Foto: Telegraf

10:31 - Parada nije ni počela, a zagrmela prva pesma: Da li je iznenađenje što je baš njena pesma izabrana za sam početak?

09:57 - Prema prvim informacijama koje dobijamo od naših reportera, Ulica Kralja Milana je već zatvorena, mnogi kordoni Žandarmerije su na svojim mestima, a konstantno se još njih raspoređuje. Pored Žandarmerije, tu je i Komunalna policija.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

09:48 - Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu prva je na kojoj će učestovati i predsednik Vlade Srbije, javlja AFP, i podseća da je Ana Brnabić u junu postala jedan od malobrojnih premijera u svetu koji se otvoreno deklariše kao pripadnik LGBT populacije. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

09:42 - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je, za današnju "Politiku", da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava i uvažavanju specifičnosti manjinskih grupa.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To je pre nekoliko godina bilo teško zamisliti i, kao što je sada sasvim normalno, tako će i za neko vreme biti normalno da pričamo o temama za koje danas nismo spremni. Jer kao što i sami vidite, granice osvajanja slobode se pomeraju i mi smo kao društvo tu napravili velike iskorake poslednjih godina. Ja verujem u ovo društvo i volju naših građana da štite svoja, samim tim i prava drugih osoba - rekla je Brnabić.

Povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, Brnabić je u intervjuu za "Politiku" rekla da je poslednjih godina ostvaren izuzetan napredak kada je u pitanju položaj LGBT populacije, ali da još postoje određeni segmenti u kojima pokazujemo zbunjenost i nerazumevanje.

Foto: Marko Todorović

- To je važna poruka da smo svi ravnopravni i da diskriminacija, nasilje i nepoštvanje ljudskih prava nisu deo ovog društva, koje je pokazalo snagu da se menja i uči, prihavata različitosti i s njima deli život u široj društvenoj zajednici - rekla je Brnabić.

Premijerka smatra da je potrebno raditi na tome da se kao društvo odlučnije borimo protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije nad bilo kojim pripadnikom bilo koje manjinske grupe.

09:35 - Rebić: Očekujemo da Prajd protekne bez problema!

Foto: Marko Todorović

Tokom održavanja Parade ne očekuju se nikakvi incidenti i problemi, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a čitav događaj obezbeđuje 2.000 policajaca koji su raspoređeni po čitavom gradu.

- Bezbednosnu procenu je radila Direkcija policije, formiran je štab koji se time bavi, mi smo u stalnoj komunikaciji sa svima, sve teče u skladu sa zakonom i u skladu sa procenama koje smo imali ranije. Očekujem jednu sasvim normalnu atmosferu - rekao je Stafanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Milena Đorđević

Program ovogodišnjeg Prajda trajaće između dva i tri sata.

Beograđani, spremite se na otežano kretanje kroz centar grada

Pored Parade ponosa, zastoj će napraviti i atletska trka koja startuje u 17 časova u Bulevaru Nikole Tesle kod Palate "Srbija". Od početka trke u 17 časova, do 20 sati spremite se na zastoje.

Foto: Marko Todorović

Dodatnoj ludnici i haosu u gradu doprineće održavanje dva važna sportska događaja. U nedelju u srpskoj prestonici u rasponu od dva sata počinju svoje utakmice Crvena zvezda i Partizan.

U 17 časova sastaju se Voždovac i Crvena zvezda na krovu tržnog centra Stadion, dok će meč između Partizana i Radničkog iz Niša početi u 19 časova u Humskoj.

Podsetimo, prvi Prajd u Beogradu, 2001. godine, ostao je zapamćen po nasilju, a 16 godina kasnije, situacija, iako veoma sporo, ipak osetno ide na bolje, za šta je jasan signal dolazak najviše ministara do sada, naveo je član Organizacionog odbora Beograd Prajda 2017 Goran Miletić u izjavi za Tanjug.

Pročitajte još i:

Da li ste spremni za najluđi dan u Beogradu u poslednjih nekoliko godina? Parada, trka, utakmice...

Ko od političara dolazi na Paradu ponosa?

Mali najavio dolazak na Paradu ponosa: Očekujem da će sve proći mirno i bez incidenata

Mapa parade ponosa: Gde je polazak, a gde se završava šetnja (FOTO)

Daljinac

(Telegraf.rs / Lj.R, K. B, J. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA