• 0

Potpisan predlog o saradnji sa budimpeštanskim vodovodom (FOTO)

Gradski menadžer je rekao da oba vodovoda imaju dugu i bogatu istoriju, budimpeštanski oko 180 godina, dok je beogradski oko 50 godina mlađi

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić posetio je danas Budimpeštanski vodovod i prisustvovao potpisivanju Protokola o saradnji beogradskog i budimpeštanskog vodovoda.

Do kraja godine biće obnovljeno 100 kilometara ulica u Beogradu

Protokol su potpisali direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija“ Dragan Đorđević i direktor Budimpeštanskog vodovoda Čaba Harangi. Protokol predstavlja prvu konkretnu realizaciju Ugovora o poslovno–tehničkoj saradnji između beogradskog i budimpeštanskog vodovoda koji je potpisan 2014. godine prilikom zajedničkog sastanka vlada Republike Srbije i Republike Mađarske.

Gradski menadžer je rekao da oba vodovoda imaju dugu i bogatu istoriju, budimpeštanski oko 180 godina, dok je beogradski oko 50 godina mlađi, a postoji i dugotrajna i bogata saradnja posebno u izgradnji naših reni bunara koji su rađeni tehnički na isti način kao u Budimpešti.

– Protokol predviđa saradnju dva vodovoda u obnovi i revitalizaciji reni bunara u Beogradu. Kada je u pitanju Beograd mi trenutno polovinu snabdevanja vodom vršimo kroz reni bunare, dakle iz podzemne vode, a drugu polovinu iz površinske. Nekada je taj odnos bio 65-35 odsto u korist podzemne vode.

Foto: Beoinfo

- Budimpešta preko 80 odsto potreba za vodom zadovoljava iz reni bunara koji su osnova njihovog snabdevanja vodom. Zbog starosti naših reni bunara i njihovog neobnavljanja Beograd svake godine gubi 150-200 litara izvorske odnosno podzemne vode -  rekao je Vesić.

On je dodao da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obnovila prošle godine dva bunara, a ove jedan, kao i da je to prvi put urađeno posle više decenija, te da je grad za tu namenu odvojio skoro tri miliona evra.

- Beograd ima 100 reni bunara od kojih je 75 u funkciji. Naš plan je da narednih pet godina obnavljamo 4-5 bunara čime bismo obnovili 20-25 bunara, zaustavili trend gubitka vode i dobili bi 700-800 litara nove podzemne vode - izjavio je Vesić.

Foto: Beoinfo

Gradski menadžer je istakao da Beograd ima mogućnost da uči na greškama prijatelja iz Mađarsk, jer su oni tranzicioni period prošli ranije. Naime, naveo je Vesić, grad Budimpešta je prodao vodovod i kanalizaciju stranom partneru devedesetih godine prošlog veka.

Veoma brzo su shvatili da su napravili veliku grešku i otkupili su nazad čitav vodovod kao i najveće postrojenje za preradu otpadnih voda koje prerađuje oko 50 odsto otpadnih voda u Budimpešti.

- Budimpeštanski vodovod ne samo da posluje veoma pozitivno nego preko svojih zavisnih kompanija dobija poslove u inostranstvu. Iskustvo Budimpešte u vezi sa vodovodom nas uči da bez obzira što skupi konsultanti uvek predlažu da se sve proda, postoje nacionalni resursi koji nisu na prodaju, poput pijaće vode - naglasio je Vesić.

Foto: Beoinfo

Direktor JKP Beogradski vodovod i kanalizacija Dragan Đorđević izjavio je da dva vodovoda veoma tesno sarađuju i razmenjuju iskustva koja su za nas u Beogradu dragocena.

- Protokol podrazumeva da ćemo napraviti zajedničke radne grupe koje će snimiti stanje i napraviti analizu svih reni bunara beogradskog vodovoda. Moram da kažem da su naši najstariji reni bunari rađeni po istom tehničkom modelu kao u Budimpešti. Plan je da zajedno obnavljamo 4-5 reni bunara godišnje nezavisno od bunara koje će da obnovi grad Beograd. „Vodovod“ ima nameru da značajno poveća učešće podzemne vode u ukupnom snabdevanju vodom našeg grada - rekao je Đorđević.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i Nemanja Milutinović, predsednik Mađarske trgovačke kuće u Srbiji koja okuplja mađarske kompanije koje ulažu u našu zemlju. Milutinović je rekao da mu je drago što se ovim Protokolom pokazuje da se realizuje dogovor dve vlade iz 2014. godine.

Foto: Beoinfo

Prioritet Mađarske trgovinske kuće je posredovanje između srpskih i mađarskih kompanija pre svega u oblasti obnovljivih izvora, prerade vode i zaštite životne sredine. Veliko iskustvo i stručnost mađarskih kompanija biće našoj zemlji i srpskim firmama koje rade sa njima od velike koristi.

- Srbija i Mađarska imaju odlične političke i privredne odnose i verujem da je vreme da mađarske kompanije više investiraju u Srbiju. Nedavno je OTP banka kupila bivšu Vojvođansku banku i tako postala jedna od vodećih banaka u Srbiji što će biti dodatni zamajac privrednoj saradnji. Mađarske kompanije su zainteresovane i za druge projektepre svega u Beogradu među kojima su i infrastrukturni kao što je izgradnja toplovoda Obrenovac-Beograd - rekao je Milutinović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima