• 1

Ako ste kupili stan ove godine, obavili ste dobar posao: Nekretnine mnogo jeftinije nego u 2016, postoji dobar razlog za to

Cena novogradnje u Beogradu od 2000. gotovo je konstantno rasla, u drugoj polovini 2016. za čak 23 odsto

  • 1

Oni koji su stan u Beogradu kupili ove godine, napravili su dobar posao, jer je prosečna cena kvadrata novogradnje u tom periodu pojeftinila za oko 11.000 dinara u odnosu na 2016.

Da li je garsonjera isplativa investicija: Prava istina o tome da li je pametno kupiti mali stan!

Cena kvadratnog metra trenutno iznosi 217.701 dinar (1.814 evra), što je pet odsto manje u odnosu na kraj 2016. kada je kvadrat novogradnje koštao 228.684 dinara (1.905 evra), a stručnjake ove oscilacije u ceni ne čude.

- Tržište nekretnina je živi organizam koji funkcioniše na bazi ponude i potražnje. Veliki uticaj na njega imaju kako ekonomski tako i vanekonomski činioci. Prvi kvartal ove godine karakteriše veći broj završenih objekata u novogradnji.

- Takođe, kupci su čuli da će se možda graditi nešto što se zove "masovna jeftina gradnja na periferiji“, gde će cena stanova biti od 500 do 600 evra po kvadratu. Mnogi su se možda odlučili da sačekaju takvu priliku, koja obično nikada i ne dođe, ali to je smanjilo potražnju - kaže Milić Đoković iz agencije „Old Rojal“.

Cena novogradnje u Beogradu od 2000. gotovo je konstantno rasla, u drugoj polovini 2016. za čak 23 odsto. Poslednji pad desio se na prelazu iz 2012. u 2013. godinu.

Foto-ilustracija: Marko Todorović

- Ima dosta sličnosti u poređenju ova dva pojeftinjenja. Na prvom mestu, to je zakonitost takozvanih četvorogodišnjih ciklusa na tržištu (2005-2009-2013-2017), koje obično uslovi izborna godina. U oba slučaja došlo je i do velikog broja novih kvadrata iz Građevinske direkcije Srbije. S druge strane, 2016. je bila izborna, što sa sobom nosi manju ponudu stanova. Naspram male ponude, postojala je velika potražnja, koji je tada dodatno uvećala jesenja sezona, tačnije priliv studenata u Beograd - dodaje on.

U svakom slučaju, oni koji su sačekali da izborna godina prođe te stan od, na primer, 70 kvadrata pazarili u prvoj polovini 2017, uštedeli su oko 6.300 evra! Ipak, ko se odluči za kupovinu, ne treba ni previše da odugovlači.

Foto: Profimedia/Onoky

- Kupovina stana je individualna stvar. Ja uvek kažem ko god može i ima uslova - treba da kupi, a ako nešto pođe po zlu, uvek može da se proda - savetuje Đoković.

On dodaje da tržište novogradnje ima i neke osobenosti te u njemu ne dominira cena, već kvalitet stanova.

- Kvalitet definitivno pobeđuje kada je o novogradnji reč. Ono što je dobro urađeno i ima kompletnu dokumentaciju, uvek ima i svoje kupce i svoju cenu - objašnjava on.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrgud

    Tako su bili i komentari dobro je sto ste kupili stan u CHF....

    2
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima