Beograđanka Ivana Stanković smislila je genijalnu stvar: Ona pravi beli luk crne boje koji nema miris, i to nije sve! (FOTO)

U poslu je ideja najvažnija... A nju je upravo imala Beograđanka Ivana Stanković (28)

  • 10

Beli luk je veoma zdrav, ali ga ljudi izbegavaju zbog mirisa koji se oseća satima nakon jela. Iz tog razloga Ivana Stanković (28) iz Beograda, došla je na genijalnu ideju. Naime, on je stvorila crni beli luk koji nema nikakav miris.

Udarili Srbina u njegov beli luk: Za samo desetak dana drastično skočila cena, i dalje će rasti, trenutno je 500 dinara

Sa ovim specijalitetom srela se u jednom restoranu u Parizu i rešila da ga prva donese u Srbiju.

- Dopao mi se slatkast ukus ovog luka, pa sam malo guglala o njemu i tako se rodila prva ideja. Saznala sam da je reč korejskom gurmanluku, starom više stotina godina koji se kod njih pravi tako što beli luk potope u određeni sud i čekaju mesecima da se fermentiše. Recimo, kao mi što radimo sa kiselim kupusom. Tako dobijeni luk deset puta je zdraviji od običnog belog luka, a ne gubi nijedan sastojak. Nivo antioksidanasa se povećava, kao i ugljenih hidrata - objašnjava Ivana.

Bilo joj je potrebno tri godine da svoju ideju sprovede u delo, te je 2016. rešila da postane preduzetnica. Prošla je na konkursu programa podrške mladim preduzetnicima Razvojne agencije Srbije i dobila novac za početak. Prijatelji Vesna i Milan uradili su joj dizajn pakovanja u koja, za sada, idu po dve glavice.

- Prvo sam kupila fermentator, mašinu koja održava odnosno kontroliše vlagu i temperaturu. Sve radim sama, od proizvodnje do pakovanja. Kad u mašinu ubacim luk, on tu ostaje mesec i po dana - priča Ivana.

Beli luk koji koristi poreklom je iz Srbije i on nema nikakve dodatke. Tokom fermentacije menja mu se hemijska struktura, pa postaje slađi od običnog belog luka. Zbog toga ga u restoranima često serviraju u vidu mezea ili čak dezerta.

- Nekoliko vinarija me je kontaktiralo da im pošaljem luk kako bi ga uvrstili u meze tokom degustacije vina. U Beogradu je napravljen i sladoled, a u jednom restoranu ga dodaju u čokoladni tart. Može i na hleb da se maže, neki kažu da im je kao bombonica. Možete ga pojesti koliko želite i kao što rekoh, zadaha nema. Ja volim da ga uvaljam u sirovi kakao. Lepo ide uz ribu, meso, biftek, uz testeninu - ponosno ističe Ivana.

Ovaj luk je lekovit, jer jača imuni sistem, pomaže u borbi protiv gojaznosti, snižava krvni pritisak i holesterol, deluje antibakterijski.

- Najčešće ga jedu ljudi koji su proputovali svet ili oni koji jednostavno vole da isprobaju novitete u gurmanskom opusu. Naravno, osobama koje se hrane zdravo ovaj luk je često na meniju. Takođe, to su uglavnom mladi kojima je beli luk potreban da ih štiti od gripa, na primer, ali nisu u prilici da jedu običan zbog neprijatnog mirisa. Ovom prilikom pozivam i starije generacije da probaju.

U Srbiji bilo komentara tipa "šta se praviš pametna, pa menjaš naš dobar, stari beli luk".

Oni koji ne znaju šta je ovo upravo su mi to govorili, da se ne pravim pametna i da zadah mora da ide uz beli luk. S druge strane, moj suprug, roditelji i šestogodišnja ćerkica su uvek bili uz mene, kao i svi klijenti koji prate trendove u oblasti zdrave hrane i koji su spremni za promene - kroz osmeh priča Stanković.

Koliko god njena priča bila zanimljiva, Ivana otkriva da na Balkanu nije lako plasirati ovakav proizvod na tržište.

- I dalje je teško, ali se nadam da će krenuti nabolje sa zimskom sezonom i nadolazećim gripom. Stiže i period slava, pa će lepo ići uz meze i vino i kućne sedeljke. Ja otpočetka verujem u svoju ideju, zdravo se hranim, volim neobične stvari i nadam se da ću to uspeti da prenesem i svojim mušterijama. Nedavno mi je pisala jedna gospođa iz Novog Sada, tako da se radujem širenju tržišta i van Beograda. Kad sam bila mala, masline je retko ko jeo, a danas su nam postale uobičajene. Nadam se da će tako biti i sa ovim mojim proizvodom - rekla mi je Ivana, koja je po obrazovanju inženjerka organizacionih nauka, po profesiji preduzetnica i model iz hobija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Priče sa dušom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    4. oktobar 2017 | 11:21

    Ne treba komentarisati negativno. Zašto devojku sputati na početku? Sramota je. Ako je tako kako ona kaže OK je a ako nije analize će pokazati. Nemojte ljudi svaku ideju satanizovati i sprdati se sa njom. Devojka je fakultetski obrazovana, želi da radi i da zaradi, čak je dobila i neka podsticajna sredstva. Ja joj od srca želim da uspe i da živi od toga, a ima stručnjaka koji će dati ocenu o zdravstvenoj ispravnosti takvog proizvoda. Napred devojko, napred svi mladi ljudi u ostvarivanju svojih ideja za dobrobit i njihovu i našu.

  • Genije

    4. oktobar 2017 | 10:56

    Klasicna reklama proizvida koji je u mnogim zemljama zabranjen jer je toksican. Pre pisanja teksta trebali ste se malo raspitati o proizvodu. Vecina informacija je netacna a na tu temu postoji dosta ozbiljnih radova Engleskih i Francuskih hemicara koji objasnjavaju nus pojave takozvanog belog luka crne boje . Ako hocete zdravlje , jedite normalan luk bez obzira na miris .

  • Iskreno

    4. oktobar 2017 | 10:16

    Beli luk i jedem zbog mirisa i ukusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA